Ecommerce Hybrid Architecture

Mehmet Utku Tatlıdede
LCW Digital
Published in
2 min readFeb 18, 2022

Eticaret sistemimizin müşteri sayısı 2021 yaz aylarından itibaren neredeyse iki katına çıktı. 2021 bahar aylarında planladığımız datacenter taşınmasını da donanım tedariğinde yaşanan aksaklıklar sebebi ile Kasım ayı sonrasında yapmak durumunda kaldık. Bu süre zarfında yaşanan bu iki gelişme en başından beri hedeflediğimiz Precheckout domaini clouda çıkarmamız konusunda bize ek bir motivasyon oluşturdu.

Hybrid mimari

Precheckout domaini müşteri ile bağlantısı olmayan ürünlerimiz ile ilgili bilgilerimizden oluşuyor. Bu gibi dataları siteye organik tarafik getirebilmek için search enginelere düzenli olarak iletiyoruz. KısacaTürkiye’de KVKK yurt dışında GDPR gibi kanunlar müşterilerimizin kişisel bilgilerinin korunması amacı ile olduğundan ürün bilgilerini nerede sakladığınızın bir önemi bulunmuyor. Aslına bakarsanız bu servisleri public internet üzerinden dahi erişilebilir kılabilirsiniz.

Bizim için asıl hedef eticaret platformumuzu oluşturan servislerin bir birinden bağımsız ve izole çalışmasını garanti altına alabilmek idi. Ayrı bir datacenter da olmak ve bu datacenterdaki veritabanlarını farklılaştırmak bu niyetimizimi tamam manası ile gerçekleştirmemizi sağladı. Ürün arama için kullandığımız elastic search ve ürün bilgilerini saklamak için yeni kullanmaya başladığımız Couchbase de yine servislerimiz koştuğu kubernetes clusterı ile beraber aynı cloud datacenterımızda. Data ile servisleri aynı DC de tutmamız latency anlamında yasanacak sorunları minimuma indirmemizi sağlıyor.

Clouddan aldığımız en önemli katkı private datacenterımızın aksine görece bir kaynak sınırının olmaması. Sadece HPA ile podları scale etmek değil gerçek anlamda cluster a yeni kaynak ekleyerek autoscale edebiliyoruz. Özellikle kampanya dönemlerinde müşterimizin yaptığı temel işlem ürünlerimizin aranması ve detaylarının görüntülenmesi olduğu için kampanyaların değişken yükünü gerçek manada autoscale eder bir yapıya kavuşmuş olduk.

Geçiş sırasında yaşadığımız hoş deneyimlerden biri de şu an aktif kullandığımız üç kubernetes clusterımızı tek arayüzden yönetibilmemiz oldu. Clouddaki clusterımızı da aynı arayüzler ile yönetmek bizi çok hızlandırdı. Ayrıca Pars.Core’un cloud üzerinde de sorunsuzca çalışması 3 yıl önce hedeflediğimiz Cloud Native yapıya ulaştığımızın çok güzel bir göstergesi oldu.

--

--