Ne Kadar Çeviğim?

Parslan
LCW Digital
Published in
3 min readMar 31, 2022

Bir önceki yazımda çevik zihniyetin değerlerinden ve prensiplerinden bahsedip, takımla birlikte çevikliği değerlendirmenizi önermiştim. Çevik prensiplerden biri olan “Takım, düzenli aralıklarla nasıl daha etkili ve verimli olabileceğinin üzerinde düşünür. Davranışlarını buna göre ayarlar ve düzenler.” ile hareketle bu değerlendirmelerin periyodik yapılması ve sürekli iyileşme yolunda atılacak adımların belirlenmesi, bir ekibin zaman içinde çevik olma yeteneklerini nasıl geliştirdiğini gözlemlemek için çok faydalı olacaktır.

Çevik olgunluk değerlendirmesini takımınıza uygun bir model seçerek ya da yeni bir model üreterek yapabilir, takip edebiliriz. Amacımız takımın çevik olgunluğunu gösteren resmi ortaya çıkarmak ve iyileşme noktalarına odaklanmaktır.

Literatür araştırması yapıldığında birçok örneği bulunabilen çevik olgunluk ölçümü için çevik değerler ve prensipler ışığında farklı boyutları içerecek şekilde bir matris oluşturulabilir. Örneğin bu matrisi aşağıdaki gibi 5 boyutta tasarlayabiliriz:

1. Takım Dinamikleri

2. Takımın Çevresel Etkenleri

3. Ürün

4. Çevik Model

5. Çevik Geliştirme Pratikleri

Her boyut kendi içinde aşağıdaki alanlara bölünerek detaylandırılabilir. Takım ihtiyacına göre yeni alanlar eklenebilir ya da çıkarılabilir.

1. Takım Dinamikleri: Bu boyutta takımın 6 alanda kendini değerlendirmesi beklenir. Bunlar; çeviklik, takım çalışması, takım işbirliği, takımın morali, takım anlaşması, sürdürülebilir hızdır.

2. Çevik Takım Etkenleri: Bu boyutta takımın 7 alanda kendini değerlendirmesi beklenir. Bunlar: takımın büyüklüğü, takım üyelerinin çalışması, takım üyelerinin sürekliliği, çapraz fonksiyonel yetkinlikler, aynı ortamda bulunma/çalışma, kendi kendine organize olabilme, takımın engelleridir.

3. Ürün: Bu boyutta takımın 10 alanda kendini değerlendirmesi beklenir. Bunlar: teslimat, çevik ürün yönetimi, devir süresi (cycle time), ürün vizyonu, ürün yol haritası, bitti tanımı (DoD), kullanıcı hikayeleri büyüklükleri, INVEST modelinin kullanımı, iş listesi iyileştirme (refinement), dikey bölmedir.

4. Seçilen Çevik Model’in Mekaniği: Bu boyutta takımın çalıştığı çevik modele göre ilgili alanlarda kendini değerlendirmesi beklenir. Örneğin; scrum takımı için daily scrum, retrospektif, planlama, review toplantıları, kullanıcı hikayelerindeki (story) çalışmalar, tahminleme, iş takibi gibi.

5. Çevik Yazılım Geliştirme Pratikleri: Bu boyutta takımın 7 alanda kendini değerlendirmesi beklenir. Bunlar: teknik mimari&tasarım, yazılım testi, kod review, bütünsel test yapısı, sürekli entegrasyon, birim testi ve yeniden düzenlemedir(Refactoring).

İlgili boyuttaki alanları değerlendirirken aşağıdaki gibi 5'li skala kullanılabilir.

Şekil 1: Çevik Olgunluk Matrisinde kullanılabilecek skala

Çevik olgunluk matrisi kullanılarak yapılan bu ölçüm için, boyutlar, boyutların alanları ve skalalar net, açık olarak tanımlandıktan sonra herhangi bir uygulama kullanılarak (excel vs.) takımla değerlendirme yapılır. Mevcut durum sayısal olarak hesaplanır ve hedef durum belirlenerek takım iyileşme aksiyonlarını belirler. Görsel olarak raporlamak istenirse her bir değer ve skalası radar grafiği ile Şekil2 ’deki gibi gösterilebilir. Değerlendirme boyut ve alanlarındaki skalaları daha da netleştirmek isterseniz kaynaklar bölümünde yer alan şablonları kullanabilirsiniz.

Şekil 2— Agile Olgunluk Matrisinin Radar Grafiği (https://www.smartsheet.com/content/agile-maturity-templates)

Kaynaklar:

https://agilemanifesto.org/

https://adtmag.com/articles/2015/12/15/balbes-agile-model-0-intro.aspx

https://scaledagile.com/measuring-agile-maturity-with-assessments/

https://www.smartsheet.com/content/agile-maturity-templates

--

--