Product Owner Ne Yapar Ne Yapmaz?
Scrum takımının bir diğer rolü olan Product Owner ile devam edelim.
Scrum rehberi, Product Owner için ürünün değerini en üst düzeye çıkarmaktan sorumlu kişidir der. Aynı zamanda ürün iş listesini (product backlog) etkin bir şekilde yönetmekten de sorumludur. Ürün iş listesini etkin yönetmek şunları içerir;
· Ürün hedefini oluşturmak ve açıkça iletişimini yapmak,
· Ürün iş listesi maddelerini oluşturmak ve açıkça iletişimini yapmak,
· Ürün iş listesi maddelerini önceliklerine göre sıralamak,
· Ürün iş listesinin görünür, şeffaf ve anlaşılır olmasını sağlamak.
Product Owner, bu işleri kendisi yapabilir veya diğerleriyle yetkisini paylaşabilir ya da delegasyon yapabilir ancak sorumluluk her zaman Product Owner’da olmaya devam eder.
Product Owner, bir komite değildir, bir kişidir.
Product Owner’ın başarılı olması için, tüm organizasyonun onun kararlarına saygı duyması gerekir.
Scrum rehberinin Product Owner’la ilgili bölümünü daha önce okumamış olanlar ya da “bir tekrar yapsak iyi olur” diyenler için link bırakıyorum;
https://scrumguides.org/docs/scrumguide/v2020/2020-Scrum-Guide-US.pdf
https://scrumguides.org/docs/scrumguide/v2020/2020-Scrum-Guide-Turkish-2.0.pdf
Peki Product Owner ürünün değerini en üst seviyeye nasıl çıkarabilir?
1. Bir Product Owner, öncelikle ürününü en iyi şekilde tanımalıdır. Ürünün vizyonunu, hedefini, yol haritasını, MVP’sini (minimum viable product) belirlemiş olmalıdır. Bu bilgileri, scrum takımı ve diğer paydaşlarla paylaşmalı, herkesin “ürünle varılmak istenen nokta” konusunda ortak bir anlayışa sahip olmasını sağlamalıdır.
2. Product Owner, üründen etkilenen ya da ürünü etkileyen pek çok paydaşı temsil edebilir. Product Owner’ın çalışmalarını yürüttüğü bir ekibi de olabilir. Product Owner, bu paydaşların isteklerini alır, değerlendirir ve önceliklendirir. Tüm paydaşlar, Product Owner’ın verdiği kararlara saygı duymalıdır çünkü organizasyonda ilgili ürünün sahibi tek kişidir, o da Product Owner’dır.
3. Product Owner, yapılacak işlerin değerine dair bir hipoteze sahiptir. Bu hipotezini ürünle ilgili yapılan araştırmalardan elde eder. Product owner hipotezini oluştururken; ürünün sağladığı getiri, pazar araştırmaları, rakip analizleri, teknolojik gelişmeler, kullanıcı araştırmaları, anketler, fokus grup çalışmaları gibi verilerden faydalanmalıdır.
4. Ürün iş listesinin şeffaf olmasını, herkes tarafından ulaşılabilir ve anlaşılabilir durumda olmasını sağlamalıdır. Ürünle ilgili yapılacak işleri, üründe olması gereken özellikleri kısaca tüm gereksinimleri ürün iş listesine eklemiş olmalıdır. Ürünle ilgili en önemli işleri detaylandırmalı ve iş listesinin en üst sıralarına koymalıdır. Ürünün değerini maksimize etmek isteyen bir Product Owner, ürün iş listesini güncel tutmalı, değişen koşullara göre öncelikleri düzenlemelidir. İşlerin önceliklerini belirleme noktasında Moscow, Eisenhower ya da değer-zorluk matrisleri gibi önceliklendirme araçlarından faydalanabilir.
Burada bir parantez açarak biraz daha somutlaştırmak istiyorum;
İş listenizde yer alan 2 iş olduğunu düşünelim. Bir tanesi ürüne ekleyeceğiniz yeni bir özellikle ilgili olsun. Tamamlandığında pazar payınızı arttırabileceksiniz bunun da satışlarınıza yıllık bazda 100.000 TL etki edeceğini tahmin ediyorsunuz. Ancak bu işin tamamlanabilmesi için öncellikle altyapı modernizasyonunu tamamlamak gerekiyor. Bu çalışmaların tamamlanabilmesi için 5 farklı takımın çalışması gerekiyor ve yaklaşık 3 ay sürecek bir iş.
Diğer iş ise mevcuttaki bir özelliği değiştirip daha kullanıcı dostu bir hale getirmekle ilgili. Müşteriler uygulamada bu özelliği anlamakta zorlanıyorlar ve çağrı merkezine konuyla ilgili her gün yaklaşık 500 adet çağrı geliyor. Bu geliştirmeyi yapmak için tek takım çalışacak ve 2 haftalık bir sprintin sonunda iş tamamlanacak.
İşlerin ikisi de oldukça önemli ancak Product Owner analizlerini yaparak, ürün için hangisinin daha değerli olduğuna dair karar vermeli ve diğerlerini (development team ve paydaşlar) buna yönlendirmelidir.
5. Product Owner paydaş yönetimini iyi yapmalıdır. Ürünü kullanacak olan paydaşların katılımını sağlamalı, onlardan geri bildirim alma fırsatlarını sonuna kadar değerlendirmelidir. Scrum ritüellerinden biri olan Sprint Review etkinliğinin sahibi Product Owner’dır. PO, bu değerlendirmelerde o sprint içerisinde tamamlanan işleri anlatır, development team ile birlikte ürünü gösterir. Paydaşlar ürünü gördükten sonra varsa değerlendirmelerini paylaşırlar. Bu geri bildirimler, bilgi toplamak ve adapte olmak için harika fırsatlar sunar. Etkin bir PO, bu geri bildirimler arasından değerli olanları seçmeli ve bunlara göre ürün iş listesini güncellemelidir.
6. Product Owner işbirliğini artırmalıdır. İş birlikçi insanlar anlamak için dinlerler, cevap vermek için değil. İş birliğini artırmak isteyen bir Product Owner, daima anlamak için dinlemelidir. Takımın ve paydaşların ona ihtiyaç duydukları zamanlarda yanlarında olmalı, onların görüş ve önerilerini değerlendirmelidir. Takıma nasıl katkı sağlayabileceğini sormalı, takımın ihtiyaç duyduğu ölçüde erişilebilir olmalı ve sprint ritüellerine (sprint review, sprint retrospective, sprint planning) tam katılım sağlamalıdır.
Product Owner’ların önceliklerle dolu bitirilmesi gereken iş listeleri, zorlayıcı termin tarihlerinin başarılması, müşteri memnuniyetinin sağlanması gibi pek çok sorumluluğu var. PO, tüm bunları daha iyi yönetebilmek için baskıcı ve sert tavırlar yerine karşılıklı anlayış ve iş birliği geliştirmelidir. Unutmayın, kendisini güvende hisseden, birbirini sayan, karşılıklı empati, anlayış ve iyi iletişimin olduğu takımlar çok daha verimli çalışır, daha iyisini yapabilmek için içsel bir motivasyonla hareket ederler. Bu iletişim ortamını yaratan Product Owner, ürünün değerine de katkı sağlamış olacaktır.
7. Çevik olmak, koşullar değiştiğinde buna adapte olmak ve hızlı bir şekilde cevap verebilmekle ilgilidir. Product Owner, sık teslimat yapılmasını sağlamalıdır. Product Owner’in iş parçalarının değerine dair hipotezleri olduğundan bahsetmiştim, sık teslimatlarla, bu hipotezlerini test etmiş olur. Ürün müşteriyle buluştuktan sonra müşteriden gelen geri bildirimleri dinler, buna göre ürün iş listesinde güncellemeler yapar. Müşterinin çok beğeneceğini düşündüğünüz bir özelliğe beklenen tepkiyi alamadıysanız o özelliğe yatırım yapmaktan vazgeçersiniz.
Etkin bir Product Owner yukarıdaki maddeleri istisnasız uygular. Product Owner ne değildir, neler yapmamalıdır bir de buna bakalım;
1. Hikaye (story) Yazıcısı: İşi sistemde storyleri oluşturup, bunların kabul kriterlerini belirlemekten ibaret değildir. Story oluşturma işini kendisi yapabilir ya da bu görevini development team ile paylaşabilir. Ancak ürün iş listesinin sorumluluğunu başkasına devredemez. Product Owner vizyoner olmalı, ürünün geleceğine dair varılacak noktayı belirlemeli, bu vizyonu yaymalıdır.
2. Proje Yöneticisi: Grafiklerle, metriklerle çalışıp çıktıyı artırmaya odaklanmaz. Takıma daha fazla iş alması için baskı yapmaz. Çıktı miktarını çoğaltmaya değil, ürünün yaratacağı değeri arttırmaya odaklanır.
3. Konu Uzmanı: Product Owner her şeyi bilen kişi değildir. Takımın hangi işe odaklanacağını belirler ancak takımın bu işi nasıl yapacağına müdahale etmez.
4. Talep Toplayıcı: Tüm paydaşları memnun etmeye çalışmaz, tüm taraflardan gelen istekleri alıp ürün vizyonunu, uygunluğunu ve değerini düşünmeden “tabi yapalım” diyerek ürün iş listesine eklemez.
5. Yönetici: Product Owner, takımın yöneticisi değildir. Takımın ne kadar iş yapacağına müdahale etmez. Takımdaki kişilerin performanslarını değerlendirmez. Takımdaki kişilere iş dağıtımı ve iş planı yapmaz.
Konuyla ilgili daha fazlasını öğrenmek isteyenler için referans kaynaklar;
https://medium.com/the-value-maximizers/stances-of-the-product-owner-cca45af4f20c