Scrum Master Aktiviteleri

Serap Gür
LCW Digital
Published in
2 min readSep 10, 2023

Her görevin olduğu gibi scrum masterın da takip etmesi, yapması yada yönlendirmesi gereken görevleri vardır. Bugün ki yazıda kısaca bu başlıklara değineceğiz. Tabi ki unutmamak gerekir ki her takım kendine özgüdür ve bu nedenle birebir aşağıda yazdıklarımın olması gerekmektedir.

Amaç Scrum takımımızın verimini arttırmak olmalı bu nedenle, takımın süreci yöneten ve ekibi destekleyen bir rolü vardır. Scrum Master’ın temel aktiviteleri olarakta aşağıdaki başlıklar bazında ilerleyebiliriz:

  1. Ekip Yönetimi: Scrum Master, Scrum ekibini oluşturan bireyler arasındaki işbirliğini teşvik eder ve ekibi motive eder. Takımdaki en ufak mod düşüklüğünü algılar, kök nedene iner ve bunu oluşturan engellerin kaldırılmasını sağlar.
  2. Scrum Süreç Yönetimi: Scrum süreçlerini anlayarak ve bu süreçlere uygun şekilde yöneterek ekibin etkinliğini artırır. Takıma yeni katılanların bu süreçleri öğrenmesini ve takıma ayak uydurmasını sağlar.
  3. Engelleri Ortadan Kaldırma: Ekip üyelerinin karşılaştığı engelleri (örneğin, kaynak eksikliği, teknik sorunlar, iletişim problemleri) çözmek için çaba sarf eder.
  4. Retrospektifler Düzenleme: Düzenli retrospektif toplantıları düzenleyerek ekibin sürekli olarak kendini geliştirmesini teşvik eder. ekip içerisinde sprinte yaşanan yaşanabilecek olan olayları takım anlaşmasını sağlayarak ekibi hizalar.
  5. Görsel İzleme ve Metrik Analizi: Scrum Master, projenin ilerlemesini izler, Kanban panoları ve diğer görsel yönetim araçları kullanarak sürecin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Ayrıca, metrikleri (örneğin, iş hızı, hata oranı) izler ve ekip performansını değerlendirir.
  6. Scrum Eğitimi: Yeni ekip üyelerini veya organizasyon içindeki diğer kişileri Scrum süreçleri ve prensipleri hakkında eğitir.
  7. İletişim: Ekip ile üst yönetim veya diğer paydaşlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır ve gerektiğinde bilgi akışını düzenler.
  8. Koçluk: Ekip üyelerine ve Product Owner’a (ürün sahibi) rehberlik yapar, Scrum süreçlerine ve uygulamalarına uyum sağlamalarına yardımcı olur.
  9. Risk Yönetimi: Proje veya ekiple ilgili olası riskleri tanır ve bu risklere karşı önlemler alınmasına yardımcı olur. Düzenli aralıklarla Takıma ve Proje paydaşlarına scrum bültenini yayınlar.
  10. Kendini Geliştirme: Scrum Master, kendi becerilerini ve bilgisini sürekli olarak geliştirir ve Scrum topluluğuyla iletişimde kalır. Yeni olanı inceler analiz eder ve takıma sunup takım içinde yaygınlaştırılmasını sağlar.

Bu listeyi temel bir aktivite örneği olarak baz alırsak daha da derinleştirerek ilerleyebiliriz. Yeni başlayanlar için yol gösterici olması dileği ile

Bir sonraki yazıya kadar…

Beni takip etmek isterseniz veya her hangi bir sorunuz olduğunda aşağıdaki linkten bana ulaşabilirsiniz.

Linkedin hesabı: https://www.linkedin.com/in/serapgur/

--

--