Z raporu =Burndown Chart

Serap Gür
LCW Digital
Published in
3 min readMay 15, 2023

Her sprint sonu bir z raporu arıyorsanız size muhteşem bir grafikten bahsedeceğim. Burndown Chart.

Burndown chartlar, ekibinizin çalışmalarını planlanan zamanda tamamlama olasılığını tahmin etmek için kullanılır. Ayrıca, product backlog da meydana gelebilecek kapsam değişiklikleri içinde ekibi haberdar etmek erken uyarıcıdır. Bu grafiklere jira uygulamanızdan raporlar sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Şekil 1: Jira dan Burndown Chart a Ulaşım

Burndown chart grafiğindeki başlıkları incelemek gerekirse;

Şekil 2: Burndown Chart Grafiği
  • X Ekseni: Proje/yineleme zaman çizelgesi
  • Y Ekseni: Proje için tamamlanması gereken işler. Kalan çalışma için süre veya hikaye noktası tahminleri bu eksen tarafından temsil edilecektir.
  • Proje Başlangıç ​​Noktası: Grafiğin solundaki en uzak noktadır ve projenin/yinelemenin 0. gününde gerçekleşir.
  • Proje Bitiş Noktası: Grafiğin en sağındaki noktadır ve projenin/yinelemenin tahmin edilen son gününde gerçekleşir.
  • İdeal Çalışma Kalan Çizgi: Başlangıç ​​noktasını bitiş noktasına bağlayan düz bir çizgidir. Başlangıç ​​noktasında ideal çizgi, tamamlanması gereken tüm görevler (iş) için tahminlerin toplamını gösterir. Bitiş noktasında ideal çizgi x eksenini keser ve bu da tamamlanacak iş kalmadığını gösterir. Bu çizgi, tahminlere dayalı matematiksel bir hesaplamadır ve tahminlerin hatalı olma olasılığı eserden daha fazladır.
  • Fiili Çalışma Kalan Çizgisi: Kalan fiili işi gösterir. Başlangıç ​​noktasında kalan fiili çalışma, kalan ideal çalışma ile aynıdır ancak zaman ilerledikçe, tahminler arasındaki bu eşitsizliğe ve ekibin ne kadar etkili olduğuna bağlı olarak fiili çalışma çizgisi ideal çizginin üstünde veya altında dalgalanır. Fiili çalışma çizgisi ideale göre üstte kalıyorsa bu sprintin sonunda diğer sprinte işlerin sarkacağını anlatır. Tam tersi olduğunda bu çizgi ideal çalışmanın altında kaldığında takımın performansından düşük işler aldığını ve sprint sonunda takımın boşa düşeceğini ifade eder. Bir birlerine yakın ve paralel bir çizgi halinde ilerlediklerinde ise takımın sprint sonunda tüm alınan işleri tamamlayacağını ifade eder.

Aşağıdaki grafik gerçek bir sprinttin ideal beklenen ile fiili çalışma çizgisinin durumunu göstermektedir.

Şekil 3: Örnek Sprint Burndown Chart ı

Burndown Chart Grafikleri bizlere ne fısıldar merak ediyorsanız aşağıdaki grafikleri inceleyebilirsiniz :)

İdeal Takım Grafiği: Kapasiteyi doğru tahminleyip kendi kendine organize olan bir ekip

Grafik 1: İdeal Takım

Mükemmel Takım Grafiği : Takım sprintin ilk yarısında geç kalmış olmasına rağmen ikinci yarısında kalan işleri doğru organizasyonla hızlıca tamamlayıp sprint planını zamanında tamamlamışlar. bu tip bir grafik ekibin deneyimli ve bir biri ile konuştuğunu gösterir.

Grafik 2: Mükemmel Takım

“Otobüsü Kaçırdık” Grafiği: Takım alınan işler için geç kaldığı ve tamamlayamayacağı kadar iş aldığını gösterir.

Grafik 3: Geç Kalan Takım

“Gene Erken Geldik” Grafiği: Ekip performansının çok altında iş aldığını, elindeki işleri bitirmesine rağmen ek iş almadığını gösteren bir grafik.

Grafik 4: Erken Gelen Takım

“Yönetim Geliyor” Grafiği: Ekip muhtemelen bazı işler yapıyor ama belki de ilerlemesini buna göre güncellemiyor. Başka bir neden de, ürün sahibinin halihazırda tamamlanmış olan iş miktarını eklemeside çizginin düz olmasına neden olabilir.

Grafik 4: Yönetime dur giyemeyen takım

Yukarıdaki örnekleri bir çok şekilde çoğaltarak ilerleyebiliriz. Önemli olan iyi bir PO geliştirici ekibinin performansınıda göz önüne alarak sprintte doğru bir kapasite planlaması yapmasıdır.

Bir sonraki yazıya kadar…

e-mail : serapgur169@gmail.com

Linkedin hesabı: https://www.linkedin.com/in/serapgur/

--

--