Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη : Job Shadowing στην HUMANITY GREECE

Εισαγωγή

Στο όγδοο εξάμηνο της σχολής μας και στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος “Ηγεσία και συναισθηματική νοημοσύνη” κληθήκαμε να επιλέξουμε έναν “ηγέτη”, να παρατηρήσουμε πως λειτουργεί μέσα σε ένα σύνολο και να γίνουμε ουσιαστικά η “σκιά” του για δύο ημέρες. Η επιλογή του ηγέτη δεν ήταν πολύ εύκολη υπόθεση καθώς όλοι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Τότε όμως, και με την βοήθεια ενός γνωστού, ο οποίος είναι εθελοντής στην Humanity Greece, καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με το ιδρυτικό μέλος της εταιρίας την κυρία Γεωργία Παράσχου. Και κάπου εδώ ξεκινάει η εργασία μας.

Τι είναι η Humanity Greece & Γιατί την επιλέξαμε

Η Humanity Greece είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτους ανθρώπους και σε πρόσφυγες μέσω πακέτων στήριξης, όπως η διανομή βασικών αγαθών (τρόφιμα, ρούχα, φάρμα κτλ.) Εκτός από οικογένειες, στηρίζει και σχολεία παρέχοντας υποδομές, είδη πρώτης ανάγκης και εκπαιδευτικό υλικό, με σκοπό την διασφάλιση σε ένα σωστό μαθητικό περιβάλλον.
Επιλέξαμε την Humanity γιατί θέλαμε να δούμε πώς δουλεύει μια ΑΜΚΕ καθώς η χρηματοδότηση γίνεται αποκλειστικά από ιδιώτες και επιχειρήσεις και όχι από την πολιτεία. Επίσης, με την επιλογή αυτή θέλαμε να κατανοήσουμε πλήρως την σημασία του εθελοντισμού και της προσφοράς στην κοινότητα.

Συνάντηση με Γεωργία Παράσχου

Επιλέγοντας την Humanity Greece είχαμε την μεγάλη ευκαιρία και τιμή να γνωρίσουμε από κοντά την Ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Γεωργία Παράσχου.
Μετά από κάποιες ερωτήσεις που της θέσαμε και απο κάποιες απαντήσεις που λάβαμε συμπεράναμε οτι η Γεωργία αποτελεί ένα παράδειγμα ανθρώπου που πολύ θα μπορούσαν να έχουν για πρότυπο. Ο λόγος που την ώθησε να δημιουργήσει και να ιδρύσει την ΜΚΟ Humanity Greece προήλθε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνέβησαν τα τελευταία 4 χρόνια στην Αττική, τον Έβρο και την Εύβοια. Μια τέτοια απόφαση για την δημιουργία μιας εταιρείας που έχει σαν στόχο την βοήθεια του συνανθρώπου αποδεικνύει ότι η Γεωργία είναι ένας άνθρωπος με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Επίσης, αυτό που παρατηρήσαμε και οι ίδιοι την ημέρα που επισκεφθήκαμε τα γραφεία της Humanity Greece, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο η Γεωργία μπορεί και ηγείται μιας τέτοιας εταιρείας είναι πολύ σημαντικός. Όπως τόνισε και η ίδια “ το να είναι κάποιος Ηγέτης είναι ένας ρόλος πάρα πολύ δύσκολος, καθώς έχει ευθύνες και η πιο σημαντική από αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εκπροσωπήσει την ομάδα της. Είναι ένας ρόλος πάρα πολύ σημαντικός γεμάτος ευθύνες καθώς η βαρύτητα που φέρει είναι σημαντική”.
Αυτό που μας συγκίνησε και μας έμεινε στο μυαλό ήταν ότι η Γεωργία προσπαθεί να προετοιμάζει τους συνεργάτες της ώστε να κρίνει ποιος θα μπορέσει στο μέλλον να την εκπροσωπήσει επάξια στον ρόλο του Ηγέτη. Όπως και η ίδια τόνισε είναι πολύ δύσκολο ένας ηγέτης να μπορεί να συνδυάζει την επαγγελματική του ζωή με την προσωπική. Αυτό που τόνισε είναι ότι ένας ηγέτης έχει πάντα “ημερομηνία λήξης” και ο ρόλος δεν κρατάει για πολύ γι αυτό και προσπαθεί με τους κατάλληλους τρόπους να εκπαιδεύσει τους συνεργάτες της για τον μελλοντικό ρόλο του Ηγέτη.
Τέλος στην ερώτηση που της θέσαμε αν “κάποιος γεννιέται ή γίνεται ηγέτης”, απάντησε το παρακάτω: “Για να μπορέσει κανείς να ανταπεξέλθει στον ρόλο του Ηγέτη χρειάζονται κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως είναι η επιμονή, η υπομονή, η πίστη και η αδιάκοπη δουλειά.” Άλλωστε το όραμα της Γεωργίας δεν περιορίζεται μόνο στον δικό της ρόλο αλλά και στο πως θα μπορέσει μέσω της εταιρείας της να δημιουργήσει ένα κόσμο καλύτερο!

Τι αποκομίσαμε — Τι μας έκανε εντύπωση

Μέσα από το job shadowing που κληθήκαμε να κάνουμε στην Γεωργία Παράσχου, ιδρύτρια της Humanity Greece, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η οργάνωση που υπάρχει έτσι ώστε να γίνει η συλλογή των αναγκαίων αγαθών και να γίνει η παράδοση τους στα άτομα που τα έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερος επίσης είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των υπολοίπων και τις κατατάσσουν καθώς και ο τρόπος που διασφαλίζουν την διαφάνεια του οργανισμού κάτι που για την Humanity είναι υψίστης σημασίας. Όμως εκτός από το γεγονός ότι εντυπωσιαστήκαμε από την συναναστροφή μας με την Γεωργία και τα υπόλοιπα παιδιά, κερδίσαμε και πάρα πολλά μέσα από αυτήν την εμπειρία. Σαν ομάδα κατανοήσαμε πως λειτουργεί μια ΑΜΚΕ χωρίς την βοήθεια χρηματοδότησης από το κράτος καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας ηγέτης σε μια εταιρία ή οργανισμό ώστε να κατευθύνει και όπου χρειάζεται να αναλαμβάνει την ευθύνη. Επίσης, για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης και πως υπάγεται στην Humanity. Αυτό που συμπεράναμε μέσα από το job shadowing είναι το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συναισθηματική νοημοσύνη στην σημερινή εποχή και πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας, όπως μας επισήμαναν, για να βοηθήσουμε πιο παραγωγικά και με σωστό τρόπο τα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη. Τέλος, είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να συνομιλήσουμε με την Γεωργία Παράσχου, ηγέτιδα της Humanity. Η Γεωργία μας ‘έδειξε΄ πως ο ρόλος του ηγέτη δεν έχει πάντα θετικό αντίκτυπο καθώς πρέπει να ‘βγαίνει’ μπροστά για κάθε απόφαση και να αναλαμβάνει την ευθύνη. Αυτό, που σαν ομάδα κρατάμε από αυτήν την εμπειρία είναι τα λόγια της ίδιας της Γεωργίας: <<Η ευθύνη του θετικού είναι πάντα ομαδική. Η ευθύνη του αρνητικού συνήθως τείνει να είναι του ατόμου που ηγείται της ομάδας>>.

Επίσκεψη και ξενάγηση στα γραφεία της Humanity Greece

Η μέρα μας στην Humanity ξεκίνησε πολύ ομαλά και όμορφα. Στην αρχή, μας ξενάγησε στον χώρο τους η Γεωργία Παράσχου, είδαμε την συλλογή των τροφίμων και των προϊόντων , με τα οποία δημιουργούνται τα πακέτα στήριξης της Humanity. Ήταν ένας χώρος καθαρός και φιλόξενος και υπήρχαν αρκετά άτομα που ήταν εθελοντές και βοηθούσαν στην εκπόνηση του έργου της Humanity.
Στην συνέχεια, Ο Φώτης που παρευρισκόταν στον χώρο μας εξήγησε με μεγάλη σχολαστικότητα πως λειτουργεί η ομάδα της Humanity σε γενικές γραμμές. Μας εξήγησε από που ξεκίνησε η δημιουργία της ομάδας, πόσες οικογένειες ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο τους και πόσοι εθελοντές υπάρχουν το 2024 σε σύγκριση με το 2021. Μιλήσαμε για το πώς δραστηριοποιείται η Humanity, ποιοι είναι οι στόχοι τους και ποιες είναι οι δράσεις τους καθημερινά.
Μας εξήγησε την σημασία της ενσυναίσθησης, για να είναι κάποιος εθελοντής, και κατά πόσο επηρεάζεται κάποιος από το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον για να αναπτύξει το αίσθημα του να «έρχεσαι στην θέση του άλλου» .
Στο τέλος, έπειτα από διεξοδική ανάλυση, μας ρώτησε εάν έχουμε ασχοληθεί με τον εθελοντισμό και απαντήσαμε ο καθένας ξεχωριστά για το τι έχουμε προσφέρει σε ατομικό επίπεδο.

Επίλογος

Συμπερασματικά η όλη εμπειρία με την Γεωργία Παράσχου αλλά και με όλους τους εθελοντές που γνωρίσαμε στα γραφεία της εταιρίας Humanity Greece ήταν μοναδική, κάτι που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε, καθώς είδαμε από πρώτο χέρι πως λειτουργεί ο εθελοντισμός, χωρίς κρατική υποστήριξη, μόνο με την βοήθεια του κόσμου, αλλά και πόσες ανάγκες υπάρχουν ακόμα οι οποίες δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ηγέτη είναι ζωτικής σημασίας για έναν οργανισμό, μια εταιρία η μία επιχείρηση, τόσο όσον αφορά την διοίκηση, την οργάνωση και τον προγραμματισμό όσο και από την άποψη της ευθύνης που πηγάζει από την θέση που έχεις αλλά και της ικανότητας να τοποθετείς τον καθένα στην πιο κατάλληλη θέση ώστε να αποδίδει καλύτερα και να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα συνολικά.

Η Ομάδα της DreamAd :

Καρποδίνη Ιωάννα 41200075

Λουκής Κωνσταντίνος 41200134

Ξένου Σταματίνα 41200181

Οικονόμου Ειρήνη-Ιωάννα 41200107

Παπαδίας Αλέξανδρος 41200117

Πόλο Χρυσάνθη 41200071

Χότζα Αρμάλντα 41200149

--

--