Ηγεσία & Συναισθηματική Νοημοσύνη στα startups: Job Shadowing στην Mood (με την Going Viral)

Θέλατε ποτέ να βρείτε μουσικά φεστιβάλ & χώρους στην πόλη σας επιτόπου, με έναν γρήγορο και προσιτό τρόπο;

Σε αυτό ακριβώς επικεντρώνεται στο να δημιουργήσει η ελληνική startup Mood, που αναπτύσσει την ομώνυμη εφαρμογή, τα τελευταία 6 χρόνια — και εκεί όπου η ομάδα μας, Going Viral, πραγματοποίησε την τελευταία ομαδική της εργασία, ως μέρος του εργαστηρίου «Leadership & EQ» του ADandPRLab, που επικεντρώθηκε ειδικά στο «job shadowing» .

Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει να γίνεται κάποιος η «σκιά» ενός ηγέτη στο χώρο εργασίας τους, και να παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία και τις καθημερινές τους ευθύνες, δημιουργώντας μια διαδραστική και ρεαλιστική εμπειρία μάθησης όχι μόνο για εμάς ως φοιτητές, αλλά ως μελλοντικοί ηγέτες και εργαζόμενοι.

Τι είναι η Mood;

Με λίγα λόγια, η Mood (Music Of Our Desire) είναι μια εφαρμογή που δείχνει σε πραγματικό χρόνο τι μουσική παίζει σε διάφορους χώρους της Αθήνας (και όχι μόνο). Η εφαρμογή επιτρέπει δωρεάν εξερεύνηση και πλοήγηση της νυχτερινής ζωής της πόλης μέσω της διαισθητικής και φιλικής προς τον χρήστη διεπαφής του Mood — παρέχοντας πληροφορίες μουσικής σε πραγματικό χρόνο για κάθε χώρο ή εκδήλωση.

Ως ένα ιδιαίτερο εγχείρημα μιας νεοσύστατης επιχείρησης στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας και των μουσικών εκδηλώσεων, η ομάδα μας ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα σχετικά τις προδιαγραφές του υπεύθυνου σε μια τέτοιου είδους startup — και πώς φαίνεται η ηγεσία και το EQ στο πλαίσιο αυτό.

Η μέρα του «shadowing»

Η Στέλλα και η Κατερίνα παρατηρούν την ομάδα της Mood στον χώρο εργασίας τους

Μέλη της ομάδας μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα γραφεία της Mood στο κέντρο της Αθήνας και να συναντήσουν τον Δημήτριο Κομνηνό, συνιδρυτή και CEO της Mood, για να ρίξουν μια ματιά σε μια μέση εργάσιμη ημέρα, καθώς και να πραγματοποιήσουν μια συνέντευξη με τον ίδιο τον CEO.

Μπαίνοντας στο γραφείο, η ομάδα της Mood μας υποδέχτηκε σε ένα περιβάλλον γεμάτο φιλοξενία και φιλικότητα, δείχνοντας τη δυνατή τους σχέση και την κατανόησή μεταξύ τους μέσω της πολύχρονης συνεργασίας. Ο Δημήτρης ήταν διαρκώς διαθέσιμος να βοηθήσει σε οποιοδήποτε θέμα και ακόμη και σε σημείο που κάποιος έκανε λάθος, δεν άργησε να το προσεγγίσει με ψυχραιμία και με χιούμορ.

Η Κυριακή και η Στέλλα παίρνουν συνέντευξη από τον Δημήτρη Κομνηνό, συνιδρυτή & CEO της Mood

Μιλώντας μεμονωμένα με τον Δημήτρη αργότερα, μάθαμε πολλά πράγματα για τον κόσμο των νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και πως η ηγεσία και η συναισθηματική νοημοσύνη παίζουν σπουδαίο ρόλο σε μικρότερες εταιρείες όπως η Mood. Έχοντας μεγάλες φιλοδοξίες για την startup, ο Δημήτρης τόνισε τη βιωσιμότητα, τη γρήγορη ανάπτυξη και το είδος της αγοράς ως βασικούς παράγοντες για την επιτυχία μιας startup, αλλά καθώς εστίασε και τη σημασία μιας σταθερής ομάδας με ισχυρή συνεργασία.

“90% είναι η ομάδα — 10% είναι η αγορά.”

Και αυτό είναι προφανές από τον δικό του ρόλο στην εταιρεία — ο Δημήτρης υπογράμμισε ότι το σύνολο των δεξιοτήτων του έγκειται λιγότερο στις σκληρές δεξιότητές του (hard skills) και περισσότερο στο να «μπορεί να τα κάνει όλα» και να βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα, επικοινωνώντας με και συντονίζοντας την ομάδα. Ως εκ τούτου, η ίδια, συμπεριλαμβανομένων των συνιδιοκτητών της εταιρείας, παίζει ενεργό ρόλο σε συζητήσεις για διάφορες απόψεις και αλλαγές προς ανάλυση, αλλά έχουν παράλληλα έχουν και τις δικούς τους ρόλους και ειδικότητες — συνεπώς και μόνο ο ηγέτης καλείται να λάβει την τελική απόφαση.

Επιπλέον, ο Δημήτρης δίνει μεγάλη έμφαση στο να μην αντιμετωπίζει ο ίδιος σαν ηγέτης κανένα λάθος ως αποτυχία, αλλά ως ευκαιρία μάθησης για την ομάδα («Τι μάθαμε από αυτό;»). Οι διαφωνίες σε περιόδους κρίσεων ή οποιωνδήποτε λαθών είναι ένα σπάνιο περιστατικό, και αντί αυτού καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να αναγνωριστούν απευθείας και να αντιμετωπιστούν ξεκάθαρα τυχόν λάθη ή άλλα προβλήματα μέσα στην ομάδα — και εννοείται, να ενθαρρύνεται η βελτίωση.

Αυτή η κουλτούρα της άμεσης επικοινωνίας χαρακτηρίζει πάνω από όλα την ηγεσία της Mood. O Δημήτρης μας ανέφερε, επίσης, πόσο σημαντικό είναι για έναν ηγέτη να μαθαίνει συνεχώς και να είναι ευέλικτος με την ομάδα, ενώ βασικός ρόλος του είναι και να ενθαρρύνει τα μέλη να «βγαίνουν από τον εαυτό τους» και να εκφράζουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους ξεκάθαρα, κάτι που αργότερα σε περιόδους κρίσεων αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας.

Φυσικά, για να είναι επιτυχημένη μια startup, πρέπει όλοι να είναι team players. Ο Δημήτρης μας λέει ότι ενώ πρέπει, ως ηγέτης, να μπορεί να προσαρμοστεί στις φιλοδοξίες κάθε μέλους της ομάδας, είναι απαραίτητο η ομάδα να έχει «ένα κοινό όραμα — κοινούς στόχους — συνοχή στις ζωές μεταξύ της ομάδας — αλλά διαφορετικούς και σημαντικούς ρόλους που πραγματικά αλληλοσυμπληρώνονται και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν». Γι’ αυτό η Mood έχει συνιδρυτές που υποστηρίζουν και παρέχουν εξειδικευμένη γνώση, αλλά μόνο έναν ηγέτη.

«Είναι δύσκολο από μόνος σου, χρειάζεσαι έναν συνιδρυτή που μπορεί να σε υποστηρίξει και να συμπληρώσει αυτό που ο ηγέτης δεν ξέρει».

Με αυτό, πήραμε μια πρώτη εικόνα του τι σημαίνει να είσαι μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον μιας νέας ελληνικής startup, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια ισχυρή και προσαρμόσιμη ομάδα πάνω από όλα, τις δυσκολίες που περιλαμβάνει αυτή τη συνεργασία, αλλά και μια ματιά στην ικανότητα ενός ηγέτη στο πλαίσιο αυτό να κατευθύνει τους συναδέλφους του προς τη βελτίωση με συμπόνια και κατάλληλα κίνητρα.

Ήταν πραγματικά μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και ευχαριστούμε τον Δημήτρη Κομνηνό και όλη την ομάδα του Mood για αυτή την ευκαιρία και τη φιλοξενία τους, καθώς και τη καθηγήτρια Δήμητρα Ιορδάνογλου (Dimitra Iordanoglou), συντονίστρια του “Leadership and EQ Lab”, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε αυτή την ευκαιρία του «job shadowing», και τα εργαλεία να αναγνωρίσουμε τον ρόλο της ηγεσίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης παντού.

Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη της ομάδας μας, Κατερίνα, Στέλλα & Κυριακή που μας εκπροσώπησαν για την επίσκεψη!

--

--