Η προσαρμοστικότητα στις ηγετικές θέσεις : Μια κοντινή ματιά στην Dialectica

Στα πλαίσια έρευνας σχετικά με τα πρότυπα ηγεσίας που επικρατούν στις επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα που αυτά φέρνουν, επικοινωνήσαμε με την εταιρεία Dialectica, προκειμένου να μιλήσουμε και να δούμε από κοντά τη λειτουργία της και τις μεθόδους ηγεσίας, που οδηγούν στην επιτυχία.

Η Dialectica είναι ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων που ιδρύθηκε το 2015 από τον Γιώργο Τσαρούχα και τον Fred Corkett. Ένα πρωταρχικό παράδειγμα δικτύων εμπειρογνωμόνων, είναι τα δίκτυα επενδυτών που ασχολούνται με την πρωτογενή έρευνα. Αυτές οι εταιρείες συνδέουν επενδυτές, συμβούλους και υπεύθυνους λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων, με ειδικούς της “αγοράς”. Η Dialectica αναγνωρίζεται, ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης το 2021 από τους Financial Times, ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2021, αλλά και στην Ελλάδα για το 2020, 2021 και 2022 από το Great Place to Work. Αυτά τα βραβεία μας έκαναν να επιλέξουμε τη Dialectica ως το καλύτερο παράδειγμα προς διερεύνηση.

Ποιος τρόπος διοίκησης οδήγησε την Dialectica στην επιτυχία;

Η Dialectica ξεχωρίζει στον κλάδο για το ανθρωποκεντρικό σύστημα λειτουργιών της και για τις εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται. Έτσι, η εταιρεία δίνει μεγάλη προσοχή στην εσωτερική της δομή και στο μοντέλο ηγεσίας που επιβάλλεται.

Η Dialectica εφαρμόζει ένα στυλ διαχείρισης συναλλαγών, που είναι σε συμμόρφωση με τις αξίες της Νευροηγεσίας και το μοντέλο ηγεσίας SCARF:

Το στυλ Νευροηγεσίας στοχεύει στο να εξασφαλίσει μια ισορροπία μεταξύ της διαμόρφωσης μιας θετικής σχέσης διοίκησης-εργαζομένου με ενδιαφέρον, στοργή και υποστήριξη και μιας απαιτητικής ηγεσίας, με απαιτητικούς στόχους, ανοιχτή επικοινωνία, σαφείς κανόνες και προσδοκίες.

Μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι μέσω του επιβεβλημένου συστήματος, η Dialectica κατάφερε να μεγιστοποιήσει την ανταμοιβή και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, οργανωτικά, η Dialectica πρέπει να έχει ένα αρκετά σταθερό σχέδιο καθώς δραστηριοποιείται παγκοσμίως και θέλει να δημιουργήσει μια εξίσου ισχυρή παρουσία σε όλες τις περιοχές. Γι’ αυτό, σε κάθε τμήμα και σε κάθε διαφορετική περιοχή, υπάρχει ένας Αντιπρόεδρος (VP) ο οποίος επιβλέπει κάθε τμήμα και στη συνέχεια ένας Γενικός Διευθυντής (GM), του οποίου οι κύριες αρμοδιότητες είναι να επικοινωνεί με την υπάρχουσα πελατεία και επίσης να διαμορφώνει τη στρατηγική, ενώ βλέπει τη «μεγαλύτερη εικόνα» — που θα επιτρέψει την επέκτασή της εταιρείας- και να επιβλέπει την απόδοση των υφισταμένων του. Κάτω από τον GM, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες, με τους δικούς τους Team Leaders, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας, αφού επιβλέπουν τις μικρές τους ομάδες χρησιμοποιώντας καθημερινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και συνεχή καθοδήγηση.

Case Study

Αποφασίσαμε να εξετάσουμε δύο ηγετικά στελέχη της εταιρείας, που βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο εξουσίας και αρμοδιοτήτων, διεξάγοντας δυο συνεντεύξεις. Αναλύσαμε κάθε στυλ διοίκησης και τα συγκρίναμε ελαφρώς. Ο στόχος του έργου είναι να καταλήξουμε στο συμπέρασμα εάν τελικά υπάρχει ένα ιδανικό στυλ διοίκησης και επίσης εάν μερικές φορές είναι καλύτερο να συνδυάζονται ορισμένες διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσεγγίσεις πάνω στην ηγεσία.

-Παρουσίαση και δημιουργία προφίλ των συμμετεχόντων στο case study:

Ο πρώτος μας συμμετέχων είναι ο Βασίλης Μάστορας, ο οποίος είναι μέλος της εταιρείας εδώ και 4,5 χρόνια, που σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής Εξυπηρέτησης Πελατών — Apac και έχει μια υφιστάμενη ομάδα τεσσάρων ατόμων. Σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας για την χρήση μεθόδων βελτίωσης, ο Μάστορας ξεκίνησε ως απλός συνεργάτης και διεκδίκησε την ανέλιξή του. Η κύρια ευθύνη του είναι να διαχειρίζεται το πελατολόγιο, να λαμβάνει και να αναλύει τα projects, ενώ προτείνει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και προσελκύει νέους πελάτες. Τέλος, είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση στρατηγικών σχέσεων με τους πελάτες και τους ανταγωνιστές της εταιρείας.

Ο Μάστορας ξεχωρίζει για την υψηλή του αυτοεκτίμηση, που τον κάνει πολύ αποτελεσματικό. Έχει μανία για έλεγχο, με θετικό τρόπο, αφού έχει τον έλεγχο της δικής του επιτυχίας, λόγω της συνεχούς αυτο-ανάπτυξής του, ως “challenge catcher”. Η θέση του απαιτεί ενσυναίσθηση, κατανόηση για την εκάστοτε κατάσταση της ομάδας του, αυτοπειθαρχία και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Από την άλλη, παρακολουθήσαμε και τον Βασίλειο Μαυραπόστολο, υπάλληλο της Dialectica για πάνω από 4 χρόνια, ο οποίος έχει την θέση του Associate Manager. Η ευθύνη του είναι να μεσολαβεί μεταξύ του διευθυντή του και των υφισταμένων του, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ενώ παρέχει επίσης καθοδήγηση και εκπαίδευση.

Είναι, επίσης, μια παρουσία με αυτοπεποίθηση, σταθερή και εμπνευσμένη, αλλά ακόμα κι αν έχει υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, αποφεύγει πάση θυσία τις αντιπαραθέσεις και τις ρήξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι του λείπει αποφασιστηκότητα ή επιμονή στις περιστάσεις. Επιπλέον, είναι γνωστός για την νοοτροπία του και την κριτική του σκέψη, θέτοντας προτεραιότητες για την ομάδα.

Τα συμπεράσματα μας

Αυτό που θα μπορέσουμε να συμπαιράνουμε στο τέλος αυτού του έργου, είναι ότι η ουσία και το στυλ λειτουργίας ενός ηγέτη, δεν επηρεάζονται μόνο από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, αλλά και από το έργο που καλείται να χειριστεί και τις ευθύνες που αναλαμβάνει. Στην πράξη αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα, ότι ένας καλός ηγέτης πρέπει να γνωρίζει καλά τον εαυτό του και να μπορεί να αναπτύξει και να αξιολογήσει τις δεξιότητές του, προκειμένου να προσαρμοστεί και να ταιριάξει στη θέση που κατέχει.

Συγκεκριμένα στη Dialectica, οι διευθυντές και οι επόπτες έχουν περάσει από όλες τις προηγούμενες θέσεις, προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία.

Στην περίπτωση που εξετάζουμε, ακόμα κι αν ο Associate Manager φαίνεται να είναι πιο συμβατός με το σύγχρονο μοντέλο ηγεσίας, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συναισθηματική νοημοσύνη, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα soft skills, πρέπει να λάβουμε υπόψη το διαφορετικό επίπεδο εξουσίας και ευθύνης κάθε συμμετέχοντα της μελέτης. Ο Μάστορας, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, είναι κυρίως υπεύθυνος για τη διαχείριση και τη διεύρυνση του πελατολογίου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι πολύ στρατηγικός και προσεκτικός σε πιο τυπικά θέματα, όπως οι προθεσμίες και η στοχοθεσία. Από την άλλη πλευρά, ο Μαυραπόστολος είναι ένας ζωτικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των πελατών, του manager του και των υφισταμένων του, επομένως χρειάζεται κυρίως να ασκεί τα soft skills που διαθέτει, ώστε να διασφαλίζει ότι οι επιμέρους στόχοι επιτυγχάνονται και η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη και γόνιμη.

Σε αυτό το σημείο, όσον αφορά τον στόχο αυτού του έργου, το να βρεθεί αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο και ιδανικό στυλ διαχείρισης, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η πιο ιδανική «συνταγή» θα ήταν ένα στυλ που είναι σε συγχρονισμό με την εκάστοτε εργασιακή θέση και τις απαιτήσεις της. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλες οι ηγετικές προσωπικότητες πρέπει να διαθέτουν ενσυναίσθηση, να είναι ευσυνείδητες και σεβάσμιες προς τους υπαλλήλους τους και να υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες και αρχές με την ομάδα. Ωστόσο, καθώς κάθε ρόλος είναι διαφορετικός, απαιτεί και διαφορετική προσέγγιση.

Συμπερασματικά, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι για να ηγείται κανείς με επιτυχία και συνέπεια, πρέπει να τοποθετούνται τα κατάλληλα άτομα στις ανάλογες θέσεις και να γίνονται επενδύσεις ​​συνεχώς σε αυτά! Γι’ αυτόν το λόγο, πιστεύουμε ότι η Dialectica είναι ένας εξαιρετικός οργανισμός, που θέλει να οικοδομήσει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους υπαλλήλους του, παρακινώντας τους να εξελίσσονται διαρκώς.

Ad & PR Lab, Panteion University
Tutor: D. Iordanoglou
On behalf of : Leadership and Emotional Intelligence Lab

Kartsona Stella,
Chatziathanasiou Villy,
Makrydakis Manu,
Matsouki Aglaia,
Tsirimokou Elisa

--

--