Η Hγεσία μέσα από τα μάτια ενός Executive Creative Director

Νοτα Κονδυλη
7 min readJun 14, 2023

--

Μάθημα: Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη,

Καθηγήτρια: Δήμητρα Ιορδάνογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Η φοιτητική ομάδα ADroits του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του
εργαστηριακού μαθήματος της κατεύθυνσης Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις με τίτλο «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη» του τέταρτου έτους σπουδών, είχε την τιμή και τη χαρά να επισκεφτεί στις 12 Ιουνίου 2023, τα γραφεία της εταιρείας @ForestView (εταιρεία Digital Marketing & Commerce) και να επικοινωνήσει κατ’ ιδίαν με τον Executive Creative Director, Γεράσιμο Κατεβάτη. Άμεσο ζητούμενο της άσκησης ήταν η ομάδα να παρατηρήσει για μια ή και δύο μέρες, έμπειρους ηγέτες στις καθημερινές τους δραστηριότητες και κατ’ επέκταση να μάθει από αυτούς. Μέσω του λεγόμενου “Job shadowing”, τα μέλη απέκτησαν τη μοναδική ευκαιρία να παρευρεθούν σε πραγματικά εργασιακά περιβάλλοντα και να πάρουν μια πρώτη γεύση των προκλήσεων και των καθηκόντων που αναλαμβάνουν σε ηγετικές θέσεις οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας.

Η ForestView, αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση 360 Agency, η οποία ειδικεύεται στον digital τομέα και έχει αναδειχθεί στην πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία του ομίλου ThinkDigital, στον οποίο και ανήκει. Σύμφωνα με τον κύριο Κατεβάτη, το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει για την εξυπηρέτηση των πελατών της, βασίζονται στην πλειοψηφία τους σε “data driven” έρευνες και μελέτες. Όπως τόνισε ο ίδιος, η εταιρεία είναι διαχωρισμένη σε 7 βασικά τμήματα και στην Ελλάδα απασχολεί συνολικά περίπου 37 άτομα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 250.

Μετά την άφιξη και την ξενάγηση στον χώρο και πριν την συνέντευξη, ο κύριος Κατεβάτης έδωσε μια ολοκληρωμένη περιγραφή της καθημερινότητάς του ως Creative Director της εταιρείας, ενώ ανέδειξε τα πιo καίρια στοιχεία που αφορούν τον ρόλο του:

«Είμαι συνολικά στη διαφήμιση λίγο παραπάνω από 30 χρόνια και οφείλω να ομολογήσω ότι καμία μέρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυπική, γιατί κάθε μέρα σε περιμένει και μια έκπληξη. Ωστόσο σίγουρα, η καθημερινότητα του καθενός εργαζομένου εξαρτάται απόλυτα από τη θέση που κατέχει. Για παράδειγμα εγώ, ως άτομο που απασχολείται στο δημιουργικό κομμάτι, έχω πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες, οι οποίες κατά βάση αφορούν την εύρεση ιδεών και ανάπτυξη διαφορετικών concept για τις ανάγκες των πελατών και τη διαφήμιση των προϊόντων τους. Συνήθως, το πρώτο πράγμα που κάνω όταν έρχομαι στο γραφείο είναι να μιλήσω με την ομάδα μου (που αποτελείται από designers και copywriters) και να κανονίσω ποια projects πρέπει να υλοποιηθούν και πως. Πάντως, δεν σημαίνει ότι η ημέρα ενός ανθρώπου του δημιουργικού ξεκινά πάντοτε με μια σπουδαία ιδέα που θα βγει στα μέσα. Υπάρχουν και μικρότερα tasks τα οποία δεν χρειάζονται brainstorming. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κυρίως επιβλέπω την εξέλιξη της δουλειάς και την ποιότητά της, διασφαλίζοντας ότι είναι on time και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα standards του πελάτη.»

Ο διάλογος συνεχίστηκε σε μορφή συνέντευξης, με την ομάδα να απευθύνει
ερωτήσεις στον κύριο Κατεβάτη αναφορικά με την εμπειρία του ως ηγετικό πρόσωπο και τις απόψεις του πάνω σε σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν όλο και περισσότερο τον τομέα της διαφήμισης.

Ποια είναι για εσάς η διαφορά μεταξύ manager και ηγέτη;
«Ο ηγέτης για εμένα έχει ένα vision, έναν μακροπρόθεσμο στόχο για την ομάδα, τον οποίο οφείλει να εμφυσήσει στα μέλη της, ώστε να πιστέψουν σε αυτόν και να κατορθώσουν να τον εκπληρώσουν. Ο manager απλά επικεντρώνεται στην υλοποίηση κάποιων tasks. Οι θέσεις είναι συναφείς, με τη διαφορά ότι ο ηγέτης κάνει lead μια ομάδα και προσπαθεί να την οδηγήσει προς έναν ορισμένο στόχο.»

Ποια πιστεύετε πως είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ένας ηγέτης;
«Ένας ηγέτης οφείλει να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργαζομένους του, ώστε η ομάδα να μπορεί να λειτουργεί εφευρετικά και να ευδοκιμεί. Ιδιαίτερα στο δημιουργικό κομμάτι, που η δουλειά δεν προκύπτει αλγοριθμικά μέσα από την εφαρμογή ενός τύπου, ο ρόλος του ηγέτη είναι ακόμα πιο σημαντικός, γιατί δεν έχει στα χέρια του μια συγκεκριμένη συνταγή που θα του εξασφαλίσει την επιτυχία, αλλά αναλαμβάνει ο ίδιος να βρει τον τρόπο που θα φέρει αποτελέσματα. Επίσης για εμένα είναι απίστευτα σημαντική η συνέπεια. Ο ηγέτης οφείλει να μένει πιστός στα λεγόμενά του και πρέπει οι πράξεις του να συμπίπτουν με τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην ομάδα του.»

Πιστεύετε ότι διαχρονικά ένας ηγέτης μπορεί να εξελιχθεί και να βελτιωθεί; Ή οι ικανότητές του παραμένουν κατά βάση οι ίδιες; Με άλλα λόγια, μιλάμε περισσότερο για έμφυτα ή επίκτητα χαρακτηριστικά;
«Υπάρχουν σίγουρα χαρακτηριστικά που κατ’ εμέ πρέπει να διαθέτει κανείς εκ γενετής και αυτό γιατί έχω μια δαρβινιστική άποψη για το πώς είναι οι άνθρωποι. Μπορεί στην εποχή του «equality» αυτό να ακούγεται ρατσιστικό, αλλά δεν πιστεύω πως όλοι γεννιόμαστε ίδιοι. Δηλαδή χαρακτηριστικά όπως είναι η επιμονή, η ενσυναίσθηση, η φιλοδοξία, δεν μαθαίνονται, ούτε αποκτώνται. Συγχωρήστε με αλλά είναι σχεδόν καθολική η άποψή μου ότι πολλά χαρακτηριστικά δεν είναι επίκτητα. Κάποιος τα διαθέτει και κάποιος άλλος όχι… Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό κανείς να βελτιώσει αποκτημένες δεξιότητες ή να αναπτύξει νέες.»

Τι είναι αυτό που καθορίζει την πορεία ενός leader;
«Πιστεύω πως ένας ηγέτης οφείλει τον στόχο να τον μοιράζεται με την ομάδα του. Για να τον μοιράζεται, είναι απαραίτητο να βρίσκει ή να διαμορφώνει ο ίδιος ομοϊδεάτες του, γιατί είναι προαπαιτούμενο αυτό για μια καλή συνεργασία. Αν δεν υπάρξει ένας σαφής και κοινός στόχος, στο μέλλον θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι συγκρούσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ηγέτης πρέπει να επιβάλλει τις ιδέες του στην ομάδα, καθώς αυτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Πείτε μας κάτι που σας διακρίνει.

«Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω το ταλέντο για το ήθος. Ο κάθε ηγέτης έχει δικά του συστατικά που κρίνει ως τα πιο κρίσιμα και για εμένα αν και το ταλέντο είναι ένα από αυτά, δεν είναι το πιο σημαντικό. Το να βρίσκεις ανθρώπους του ίδιου μήκους κύματος, αυτό είναι όντως σπουδαίο. Γιατί η ομάδα δεν κερδίζει από ένα άτομο, αλλά από την σύνθεση πολλών και διαφορετικών ατόμων που μοιράζονται έναν κοινό στόχο. Χωρίς να θέλω να ακουστεί σε καμία περίπτωση φασιστικό αυτό που θα πω, αν ο άλλος δεν πιστεύει στο όραμά μου, δυστυχώς δεν μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό μακροπρόθεσμα.»

Με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις, ποιες πιστεύετε πως είναι οι κρίσιμες ηγετικές δεξιότητες του μέλλοντος;
«Επειδή ο όγκος της πληροφορίας που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πλέον ασύλληπτος, το να έχεις την ικανότητα να ξεχωρίσεις από το νέφος αυτό, εκείνες τις πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες, είναι για εμένα σίγουρα μια αναγκαία δεξιότητα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Είναι τρομερά σημαντικό να μπορείς να κάνεις focus και να αναγνωρίζεις τι είναι αυτό που αξίζει.»

Πώς επηρέασε την εταιρεία η διασπορά του ιού; Υιοθετήσατε αναγκαστικά πρακτικές τις οποίες αποδείχθηκαν τελικά αποτελεσματικές;
« Η δουλειά από το σπίτι, μας ανάγκασε να ελέγχουμε τη δουλειά με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι παλιά. Καθιερώσαμε ένα καθημερινό πρωινό meeting για να οργανωνόμαστε καλύτερα και να παρακολουθούμε πιο “στενά” το progress του project. Αυτή τη συνήθεια, τη διατηρήσαμε και μετά το πέρας του κορονοϊού, κάτι που αποδεικνύεται μάλλον θετικό, καθώς τώρα έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο της δουλειάς και πιο εύκολα εντοπίζουμε λάθη ή κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις.»

Θεωρείτε πως έχετε αναπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη; Είναι μια δεξιότητα που αποζητάτε στην συνεργασία με άλλους;
«Το κομμάτι του emotional intelligence είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητο. Όποιος δεν διαθέτει ενσυναίσθηση, σίγουρα κάποιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζει. Είτε δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως άτομο και δεν θα έχει βρει την ευτυχία μέσα από τη δουλειά του, είτε οι άλλοι γύρω του θα είναι δυσαρεστημένο. Προσωπικά σαν άνθρωπος δεν λειτουργώ τόσο λογικά. Συνεχώς προσπαθώ να ανιχνεύω τα συναισθήματα των άλλων και να αντιλαμβάνομαι πώς νιώθουν.»

Τι είναι για εσάς η επιβράβευση; Πώς εφαρμόζεται;
«Η επιβράβευση δεν έχει πάντα την τυπική μορφή της χρηματικής ανταμοιβής, της αύξησης του μισθού. Επιβράβευση στον δικό μας χώρο, είναι και το να πετυχαίνουμε τον στόχο μας. Όταν αναγνωρίζεται η δουλειά μας και ο κόπος μας, τότε είναι που νιώθουμε ότι μας έχουν επιβραβεύσει. Και η επιβράβευση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν μπορούμε να την μοιραστούμε με την ομάδα μας. Επιπλέον, η επιβράβευση μπορεί ορισμένες φορές να αποτυπώνεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Δηλαδή στο πώς κάποιος αντιμετωπίζει τον διπλανό του. Μια ειλικρινής και ανθρώπινη συμπεριφορά, για όσους δεν έτυχε να την βιώσουν σε άλλα εργασιακά περιβάλλοντα, ίσως και να είναι η καλύτερη επιβράβευση.»

Ποιες δεξιότητες σας έχει προσφέρει αυτή η θέση;
«Οι πιο σπουδαίες γνώσεις που απέκτησα μέσα από τη δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια, αφορούν στη σχέση μου με τους ανθρώπους. Πώς καταφέρνει δηλαδή κανείς να διαχειρίζεται τους άλλους και να τους κατευθύνει. Κάτι επίσης σημαντικό που με δίδαξε ο κλάδος, είναι να είμαι ειλικρινής με όσους συνεργάζομαι, χωρίς να γίνομαι δυσάρεστος. Δεν είναι εύκολο να επισημαίνεις σε κάποιον τα λάθη του και τις αδυναμίες του και όταν το κάνεις, θα πρέπει να βρίσκεις τον σωστό τρόπο ώστε να μην γίνεσαι προσβλητικός. Το feedback για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να έχει ως στόχο να κινητοποιήσει και όχι να προσβάλει τον άλλον. Είναι απαραίτητη όμως και μια αυστηρότητα για να γίνει κατανοητή η διόρθωση και να μην επαναληφθεί το λάθος.»

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το άμεσο μέλλον;
«Προσωπικά έχω έναν μοναδικό στόχο. Την αναγνώριση της δουλειάς της ομάδας, γιατί αυτό αποδεικνύει ότι το έργο σου γίνεται αποδεκτό και αγαπητό από τον κόσμο. Είναι μια κοινωνική αναγνώριση, που δεν αφορά την απόκτηση ενός βραβείου. Αυτό και μόνο είναι ένας πολύ σημαντικός και μόνιμος -για εμένα- στόχος.»

Από τα παραπάνω, διεξάγεται το συμπέρασμα ότι η ηγεσία απαιτεί εξεζητημένες ικανότητες για να στεφθεί από επιτυχία. Είναι πολλά αυτά που καθορίζουν έναν αξιόλογο leader. Δεν είναι μόνο η ικανότητα να μεθοδεύει τα πράγματα, και αυτό γιατί οι ανάγκες ποικίλουν και απαιτούν ειδική μεταχείριση και συντονισμό. Σίγουρα στοιχεία όπως είναι η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και η αυτοαξιολόγηση, είναι αναγκαία για
τη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού χώρου, αλλά αν δεν συνοδεύονται από το συλλογικό πνεύμα υπό το οποίο αναπτύσσονται και εξελίσσονται ιδέες και οράματα, δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία.

Η ομάδα μου: Adroits

Αλεξανδροπούλου Σοφία

Κόλλια Ελευθερία

Κονδύλη Παναγιώτα

Παπαντώνη Θάλεια

Στούμπου Σιδέρη Μαριαλένα

--

--