Η Meliore PR επισκέπτεται την Hellenica Cosmetics S.A.

Kelly Spyropoulou
6 min readJun 16, 2023

--

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη», είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την έδρα της Hellenica Cosmetics S.A., μια εταιρεία της οποίας στόχος είναι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων ομορφιάς. Η αποστολή μας ονομάστηκε “Job Shadowing”, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να παρατηρήσουμε ένα άτομο που εργάζεται σε έναν τομέα στον οποίο φιλοδοξούμε να εργαστούμε. Το πρόσωπο της επιλογής μας ήταν η Καρολίνα Παννίτη, brand manager της εταιρείας.

Η Hellenica Cosmetics S.A. είναι η μητρική εταιρεία των εμπορικών σημάτων Seventeen Cosmetic, Radiant Professional, LORVENN HAIR και Mon Rêve. Η Καρολίνα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της σωστής εικόνας για αυτές τις μάρκες, μια δουλειά την οποία αγαπά. Για να λάβουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν, γίναμε η «σκιά» της για μια μέρα και της κάναμε όλες τις ερωτήσεις που πιστεύαμε ότι θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε τι είδους ηγέτης είναι.

Όταν μπήκαμε στο κτίριο η πρώτη σκέψη μας ήταν πόσο καθαρό, ήσυχο και ειρηνικό μας φάνηκε το μέρος. Πήγαμε σε ένα δωμάτιο σχεδιασμένο ειδικά για συναντήσεις ομάδων και μας προσφέρθηκε ένα ποτό της επιλογής μας. Αμέσως αισθανθήκαμε πιο χαλαροί και έτοιμοι να επιτύχουμε αυτό για το οποίο πήγαμε εκεί. Η Καρολίνα έκανε μια καταπληκτική πρώτη εντύπωση σε εμάς, καθιστώντας τη διαδικασία που ακολούθησε εύκολη και διασκεδαστική. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πόσο φιλόξενη και σεβαστή ήταν, δύο ιδιότητες που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για έναν ηγέτη.

Η συνομιλία μας ξεκίνησε με το να ρωτήσουμε πώς ακριβώς λειτουργεί η θέση της. Επιλέξαμε αυτή ως πρώτη ερώτηση γιατί για να έχουμε μια παραγωγική συνομιλία έπρεπε να είμαστε πλήρως ενήμεροι για τις ευθύνες της. Εξήγησε ότι η Hellenica Cosmetics είναι εταιρεία παραγωγής και ότι όλα ξεκινούν με τη δημιουργία ενός προϊόντος. Η γέννηση μιας ιδέας μπορεί να είναι διαφορετική κάθε φορά. Τις περισσότερες φορές τα προϊόντα δημιουργούνται λόγω του ανταγωνισμού (τι έχουν που εμείς δεν έχουμε;), άλλες φορές η ιδέα προέρχεται από το εσωτερικό της εταιρείας ή από τους προμηθευτές (έχουμε αυτό το προϊόν, σας αρέσει;). Μόλις επιλεγεί το προϊόν, το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία branding. Στο σημείο αυτό ξεκινά η δουλειά της Carolina, αποφασίζοντας πώς το προϊόν θα εισέλθει στην αγορά και ποια ιστορία θα πει.

Μετά από αυτό, χρειαζόμασταν να μάθουμε πώς μοιάζει μια ημέρα της στην δουλειά. Η ίδια ανέφερε ότι η μέρα της ξεκινά με τον έλεγχο των email της πριν φύγει από το σπίτι της. Η συνεργασία με εταιρείες σε διαφορετικές ζώνες ώρας καθιστά μερικές φορές δύσκολη την παρακολούθηση, αλλά αν κάτι χρειάζεται επειγόντως την προσοχή της, είναι εκεί για να το φροντίσει. Παρόλο που ο έλεγχος των email της είναι μια καθημερινή τελετή, κάθε μέρα είναι διαφορετική για την Καρολίνα. Μερικές μέρες υπάρχουν θέματα στην παραγωγή που χρειάζονται την πλήρη προσοχή της, άλλες ημέρες είναι λιγότερο απασχολημένες που συνίστανται στον έλεγχο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στην εκτέλεση μικρών εργασιών εδώ και εκεί. Οι αγαπημένες της μέρες είναι οι δημιουργικές, όταν η ομάδα συγκεντρώνεται για να δημιουργήσει νέα προϊόντα όπως παλέτες σκιών, όπου αναμιγνύουν και ταιριάζουν χρώματα για να βρουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό. Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του μήνα επισκέπτεται τα καταστήματα, μια διαδικασία που θεωρεί η ίδια την έρευνά της. Τέλος, επισκέπτεται την Ασία μία φορά το χρόνο για να ενισχύσει τις συνεργασίες τους και κάνει μικρά ταξίδια στην Ελλάδα για τον ίδιο λόγο.

Οι υπόλοιπες ερωτήσεις μας επικεντρώθηκαν στην ηγετική πλευρά της δουλειάς της. Ξεκινήσαμε ρωτώντας τι πιστεύει ότι είναι οι πιο σημαντικές ιδιότητες για έναν ηγέτη να έχει. Απάντησε: «Θέλω όλοι να αισθάνονται ότι συμμετέχουν και ότι η συμβολή τους θα κάνει τη διαφορά και θα εκτιμηθεί. Όταν νιώθεις ότι η γνώμη σας θα ακουστεί, αισθάνεσαι μέρος της διαδικασίας και σε αντάλλαγμα, βγάζεις τον καλύτερο σου εαυτό. Όταν μπαίνεις στο γραφείο, πρέπει να νιώθεις ότι το αφεντικό σου καταλαβαίνει πώς αισθάνεσαι». Εξήγησε ότι το να αισθάνεται κάποιος χαλαρός στον χώρο εργασίας του είναι ζωτικής σημασίας επειδή η πίεση της εργασίας είναι έντονη. Η Καρολίνα πιστεύει ακράδαντα ότι ως ηγέτης είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός ειρηνικού εργασιακού περιβάλλοντος. Ο επαγγελματισμός είναι μια άλλη ιδιότητα που τόνισε. Με τα δικά της λόγια, «Ο επαγγελματισμός είναι απαραίτητος λόγω της πίεσης που έχει αυτή η δουλειά. Όταν τον έχεις, δεν υπάρχει χώρος για ένταση και διαφωνίες που συμβαίνουν εξαιτίας του στρες». Η τρίτη ιδιότητα που ανέφερε είναι η ικανότητα ενός ηγέτη να έχει ένα σαφές όραμα. «Ένας ηγέτης πρέπει να έχει ένα σαφές όραμα, μια σαφή εικόνα και έναν στόχο προς τον οποίο εργάζεται η ομάδα. Η εμπιστοσύνη είναι μια διαδικασία που χτίζετε συνεχώς». Αυτές οι τρεις ιδιότητες, η εν συναίσθηση, ο επαγγελματισμός και ένα σαφές όραμα είναι η συνταγή της Καρολίνας για έναν επιτυχημένο ηγέτη.

Η απάντησή της στην προηγούμενη ερώτηση μας έκανε να αναρωτηθούμε αν μερικές φορές οι υπάλληλοι εκμεταλλεύονται την ειλικρίνειά της. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε πώς θέτει όρια και η απάντησή της ήταν απλή. «Έχω σαφή επικοινωνία με την ομάδα μου. Όταν κάτι δεν είναι σωστό, πρέπει να ενημερώσω τους συναδέλφους μου. Αυτό που κάνω πάντα είναι να εξηγώ γιατί κάτι δεν είναι σωστό. Δεν μπορείς να λες όχι χωρίς να προσφέρεις μια σωστή εξήγηση. Το κλειδί για την επιτυχία σε αυτή τη θέση είναι η εμπιστοσύνη».

Επιπλέον, ρωτήσαμε ποια πιστεύει ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας ηγετικής θέσης. «Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η ευθύνη και το άγχος που νιώθεις. Όλα περνούν από εσένα και οι αποφάσεις που παίρνεις επηρεάζουν όλους. Είναι σημαντικό να μάθεις πώς να το διαχειρίζεστε και να μην το αφήνεις να σε καταβάλλει. Πρέπει να έχεις μια σαφή κατανόηση του πού τελειώνει η δουλειά σου και που ξεκινάει η προσωπική σου ζωή». Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την Καρολίνα είναι η ικανοποίηση από τη λήψη των αποφάσεων και η ευτυχία που αισθάνεται όταν η ομάδα συνεργάζεται ομαλά. Έτσι κι αλλιώς, αυτή είναι η δουλειά της, να διασφαλίζει ότι όλα λειτουργούν όπως τα είχε οραματιστεί. Ένα άλλο πλεονέκτημα της θέσης της είναι η ευκαιρία που έχει κάθε μέρα να σκέφτεται out of the box.

Τέλος, πιστεύουμε ως ομάδα ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική ιδιότητα που πρέπει να έχει ένας ηγέτης. Θέλαμε να μάθουμε αν η Καρολίνα συμφωνούσε με εμάς. Χαρήκαμε πολύ όταν διαπιστώσαμε ότι συμφωνεί με την άποψή μας. «Οι περισσότερες εντάσεις έχουν λιγότερο να κάνουν με το θέμα της συζήτησης, αλλά περισσότερο με τη στάση ενός ατόμου απέναντι σε αυτό το θέμα. Ως ηγέτης, πρέπει να μπορώ να αντιλαμβάνομαι και να κατανοώ κάθε άτομο στην ομάδα μου. Όλα ξεκινούν από εμάς. Πρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να καταλάβεις τους άλλους αν δεν μπορείς πρώτα να καταλάβεις τον ίδιο σου τον εαυτό».

Με αυτό τελειώσαμε τη συζήτησή μας. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια περιήγηση στο γραφείο από την υπεύθυνη ψηφιακής επικοινωνίας της εταιρείας, Κατερίνα Καραλιοπουλου. Μας παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα καθήκοντά της, τα οποία ήταν πολύ συναρπαστικά για εμάς, δεδομένου ότι είμαστε μέρος του AD&PR LAB. Ήταν πολύ ανοιχτή και πρόθυμη να μοιραστεί την εμπειρία της στον τομέα. Δεν μπορούσαμε παρά να παρατηρήσουμε με πόσο πάθος μιλούσε για το Mon Rêve και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τα δώρα που μας έδωσε.

Η συνολική εμπειρία ήταν πολύ ευχάριστη και απολαύσαμε κάθε δευτερόλεπτο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Καρολίνα Παννίτη για την προθυμία της να μας μιλήσει και την κυρία Κατερίνα Καραλιοπουλου για την ξενάγηση και τα δώρα. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια μας κ. Δήμητρα Ιορδάνογλου που φρόντισε αυτή η τελευταία εργασία μας να μάς μείνει αξέχαστη.

--

--