Μια ημέρα στην Foresight (Job Shadowing)

Costantinos Raptis
7 min readJun 14, 2023

--

Kαι κάπως έτσι… Τελειώνοντας σταδιακά την ακαδημαϊκή μας πορεία, φτάνουμε στο μεγάλο ερώτημα:

Πώς και πού μας φανταζόμαστε στο μέλλον;

EQuators

Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα ήταν ποικίλες, που ήταν βέβαια και λογικό επόμενο, από τη στιγμή που η ομάδα μας αποτελείται από 7 ξεχωριστά μέλη. Κατά αυτό το τρόπο, επιλέξαμε να κινηθούμε προς την οδό της στρατηγικής επικοινωνίας, ως ένα τμήμα του φάσματος που συμπεριλαμβάνει Marketing, Διαφήμιση και PR.

Job Shadowing: ουσιαστικό, η παρατήρηση ενός ατόμου στην εργασία του από κάποιον που ενδιαφέρεται για μια παρόμοια καριέρα.

Η τελευταία μας, λοιπόν, αποστολή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη γέφυρα από το Job Shadowing, καθώς ολοκληρώνουμε τις προπτυχιακές μας σπουδές και είμαστε έτοιμοι να διεισδύσουμε στην αγορά εργασίας.

Συνεπώς, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που μας δόθηκε από το εργαστήριο “Ηγεσίας και Συναισθηματικής Νοημοσύνης” του AD & PR Lab με διδάσκουσα την κυρία Dimitra Iordanoglou, επισκεφθήκαμε την εταιρία Foresight.

FORESIGHT Strategy & Communications

Η Foresight είναι μια εταιρεία, η οποία παρέχει στους πελάτες τις στρατηγικές λύσεις επικοινωνίας σε όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ερχόμενη σε επικοινωνία άμεσα με την ανώτατη διοίκηση του κάθε πελάτη. Ξεκίνησε την πορεία της πριν από 45 χρόνια και ασχολήθηκε με υποθέσεις στην Ουάσιγκτον της Αμερικής, όσο και στον ελληνικό χώρο.
Ο CEO και υπεύθυνος για την ίδρυση της Foresight, ο κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος είναι υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας, διάσημος ομιλητής και έμπειρος συνεργάτης σε κορυφαία διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επικοινωνία, την επιχειρηματικότητα, τις ήπιες δεξιότητες και τις διατλαντικές σχέσεις.

Αλέξανδρος Κωστόπουλος, CEO της Foresight

Είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε η σκιά του για μια μέρα στον εργασιακό του χώρο.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με κάποια tasks που προκύπτουν σε μια τυπική μέρα στην εργασία του και ακολουθούν κάποια meetings με πελάτες. Κάποιες φορές, ίσως να υπάρξουν και κάποιες εκδηλώσεις εκτός του χώρου της Foresight στις οποίες παραβρίσκεται. Κατ’ επέκταση, ακολουθώντας τον στα πλαίσια της διαδικασίας του Job Shadowing, ερευνήσαμε και τον τύπο ηγετικού του στυλ.

Ο κ. Κωστόπουλος μας αναφέρει πως η ηγεσία του βγαίνει φυσικά, ακόμη και αβίαστα. Ναι μεν, ένας ηγέτης πρέπει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, αλλά ποτέ δεν είναι μόνος του. Συγκεκριμένα, πιστεύει πως ένας ηγέτης, “δεν είναι τίποτα μόνος του”, χρειάζεται ανθρώπους γύρω του, τους οποίους εμπιστεύεται, ώστε να καταφέρει να αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα σε οποιονδήποτε χώρο.

Ένας ηγέτης, επίσης, δεν κρίνεται από τις σπουδές του και τους τίτλους που του έχουν απονεμηθεί, αλλά από τις πράξεις του, την εμπειρία του και το “ποιόν” του γενικότερα, χωρίς να θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο και μοναδικό. Ηγεσία, για τον ίδιο, στη τελική είναι να ευχαριστείς τον κάθε εργαζόμενο (ηγέτη ή μη), καθώς κι αυτός συμβάλλει στο να αποκτήσει κανείς μια εμπειρία σε έναν χώρο. Έτσι, η παραπάνω θέση μας οδηγεί να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ηγέτης γίνεσαι, δεν γεννιέσαι. Επιπλέον, κομμάτι του να είναι κάποιος επικεφαλής μιας ομάδας, είναι να κάνει λάθη και να εξελίσσεται, με στόχο να πάει ακόμη πιο ψηλά. Μέσα από τις δυσκολίες του επαγγέλματος, λοιπόν, βγαίνει ο αληθινός μας εαυτός.

Σε αυτό συμφώνησε και ο Chairman της εταιρείας, ο κ. Στέφανος Κωστόπουλος, ο οποίος για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, υπήρξε γενικός διευθυντής αεροπορικών εταιρειών για Ελλάδα και Κύπρο.

Στέφανος Κωστόπουλος, Chairman της Foresight

Με πολλά χρόνια εμπειρίας, μας αναφέρει πως για να γίνει κάποιος ηγέτης, είναι σημαντικό να υπάρχει ενθουσιασμός, θέληση για εξέλιξη και πρωτοπορία, αλλά και γνώση.

Θεωρεί πως η ηγεσία είναι έμφυτο χαρακτηριστικό στον άνθρωπο, το οποίο εξελίσσεται με τη πάροδο του χρόνου με τα σωστά μέσα, σε ένα περιβάλλον που ευδοκιμεί η καλλιέργεια αυτού του στοιχείου.

Η συναισθηματική νοημοσύνη από την άλλη, είναι μια αρετή που ο κ. Σ. Κωστόπουλος την χαρακτηρίζει ως έμφυτη και είναι απαραίτητη για την ανάδυση της ηγεσίας σε έναν άνθρωπο. Ένας ηγέτης πρέπει να κοιτά μπροστά, να οδηγεί τους υπόλοιπους στην εξέλιξη.

O CEO της εταιρείας, προσθέτει πως το EQ συνδέεται φυσικά σε κάποιο βαθμό με την έννοια της ηγεσίας, καθώς εξυπηρετεί στο να εξισορροπηθούν οι αδυναμίες με τα δυνατά στοιχεία μιας προσωπικότητας. Συναισθηματική νοημοσύνη είναι να μπορείς να αντιλαμβάνεται την αξία του να αισθάνεσαι συμπόνια και να τη μετουσιώνεις σε κάτι άλλο, σε κάτι μεγαλύτερο από εσένα. Βέβαια, η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι κάτι “one size fits all”, αντιθέτως, προσαρμόζεται ανάλογα τον ηγέτη και την ομάδα του. Αυτό, βέβαια, έγινε και περαιτέρω αντιληπτό και κατά την διάρκεια της ημέρας, από το κλίμα κατανόησης που επικρατούσε μεταξύ των μελών της Foresight.
Το ευχάριστο, φιλικό και οικογενειακό κλίμα, η ομαδικότητα και κατανόηση, και οι κοινές αξίες που αντικρίσαμε κατά την επίσκεψη μας, μας βοηθούν να καταλάβουμε περισσότερο πως ευδοκιμεί στην πράξη η έννοια του SMART power που αναφέρει ο κ. Α Κωστόπουλος στην ιστοσελίδα τους.

Τι είναι όμως το SMART power και πώς ανθίζει στο περιβάλλον της Foresight;

Σύμφωνα με τον κ. Α. Κωστόπουλο, SMART power είναι να διαθέτει κανείς στρατηγική σκέψη, επιμονή και χάρη, στοιχεία δηλαδή που θα αποτελέσουν αρωγό στην επίτευξη των επιθυμητών στόχων. Παράλληλα, θεωρεί αντίστοιχα ιδιαίτερα σημαντικό να έχει δίπλα του άτομα που θεωρεί καλύτερα και πιο ικανά από τον ίδιο, καθώς του δίνουν κίνητρο για να μπορεί και αυτός να φτάσει πιο ψηλά και να εξελιχθεί. Παρόμοια είναι και η αντίληψή του για τον ανταγωνισμό, καθώς δε τον θεωρεί κάτι αρνητικό, αλλά ως συντελεστή που συνδράμει στην έμπνευση νέων ιδεών.

CEO της Foresight μαζί με μέλη της EQuators

Βέβαια, ένας ηγέτης συχνά αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εργασία του, με αποτέλεσμα να έρχεται στη θέση του να παίρνει κρίσιμες και ακέραιες αποφάσεις. Οπότε, για τον ίδιο, η αβεβαιότητα και η αστάθεια που υπάρχει στον χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας, μαζί με λοιπούς ανεξάρτητους αλλά καίριους παράγοντες, δύναται να αντιμετωπιστούν με σκληρή δουλεία, εμπειρία, αλλά και ευστροφία (agility).

Άρα, ποια στοιχεία πρέπει να διαθέτει μια ηγετική φιγούρα;

Ο CEO της εταιρείας μας απαντά ευθέως πως είναι απαραίτητο να έχει κάποιος συναισθηματική νοημοσύνη, συνεργατικότητα, διορατικότητα και οξυδέρκεια.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να μεταβούμε και στο γραφείο της γενικής διευθύντριας, της κ. Οικονομάκη και της νέας συνεργάτιδας της Foresight, Εβίνα.

Εβίνα και κυρία Οικονομάκη

Μέσα από τις ερωτήσεις που τους θέσαμε και από την εμπειρία μας στο περιβάλλον τους, καταλάβαμε πως η Foresight είναι ένας χώρος οικογενειακός και ευχάριστος. Υποστηρίζουν γενικότερα πως ένας καλός ηγέτης έχει έντονα το στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ενσυναίσθησης με άλλα λόγια, ώστε αν υπάρχουν διαφωνίες/εντάσεις στον χώρο εργασίας, να μπορούν να λύνονται συνεργατικά και εποικοδομητικά, σε συνδυασμό με μια ευγενική απάθεια οδηγώντας στη κατανόηση. Ένας καλός ηγέτης, επιπλέον, μας τονίζει η κ. Οικονομάκη, είναι σημαντικό να λειτουργεί ως μέντορας, αλλά παράλληλα να διαθέτει χιούμορ και να αποπνέει εμπιστοσύνη.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως είναι μείζονος σημασίας σε μια εταιρεία, μικρή ή μεγάλη, όλα τα μέλη μιας ομάδας να μοιράζονται το ίδιο mindset, να υπάρχει ένα κοινό έδαφος επικοινωνίας ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε οργανισμού. Άλλωστε, προϋπόθεση για την ύπαρξη μιας ηγετικής φιγούρας αποτελεί η καταβολή αξιόλογης προσπάθειας, η καινοτομία και το κίνητρο.

Πριν έρθει η μέρα στο τέλος της, λάβαμε κάποιες συμβουλές από τους δύο επικεφαλείς της Foresight. Ο κ. Α. Κωστόπουλος μας προτείνει για να είναι κάποιος καλός ηγέτης, πρέπει να είναι ηγέτης του εαυτού του”, καθώς και να γνωρίζει να ισορροπεί τα “θέλω” με τα “μπορώ”. Ο ίδιος θεωρεί την ευγένεια από τα σημαντικότερα και διαχρονικά χαρακτηριστικά, κάτι που βιώσαμε καθ’ όλη την διάρκεια του Job Shadowing.

Η εμπειρία μας στον χώρο μιας τέτοιας επιχείρησης με παγκόσμιο αντίκτυπο και διεθνείς συνεργασίες αποτέλεσε πράγματι την ιδανική ευκαιρία και επιλογή, ούτως ώστε να παρατηρήσουμε τους ρυθμούς και τους καθημερινούς στόχους σε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, τις σχέσεις και τις δεξιότητες των μελών, καθώς τα προσόντα ενός ηγέτη που προασπίζεται το ευχάριστο κλίμα συνεργασίας και συνεχούς βελτίωσης, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον. Το φιλικό και οικογενειακό, αλλά συνάμα τυπικό και απαιτητικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την εποικοδομητική επικοινωνία, τα εμφανή στοιχεία management και ηγεσίας, αλλά και η επικράτηση εμπιστοσύνης και συλλογικής νοημοσύνης αναμφίβολα συνέβαλλαν στην αξέχαστη αυτή εμπειρία.

Μέλη της EQuators και CEO της Foresight

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα. Dimitra Iordanoglou που μας έδωσε την αφορμή να επισκεφθούμε τον χώρο της Foresight στα πλαίσια Job Shadowing, αλλά και την ίδια την Foresight που μας υποδέχτηκε με χαρά και φιλοξενία για να γίνουμε η “σκιά” για μια μέρα.

Μέλη της EQuators:

Maria Ariadne Thymara

Chrysanthi Karytinou

Priya Kumar

Charalampos Ntzianos

Costantinos Raptis

Athanasia-Evangelia Tsampoula

EleniChaldeaki

--

--

Costantinos Raptis

Undergraduate student of Communication, Media and Culture in Panteion University. Currently studying abroad, as an Erasmus student, at Hochschule Merseburg .