Μια ημέρα στη Vans: Ηγεσία και HR

Η Vans είναι η πρωτότυπη εταιρεία υποδημάτων με ρίζες στην αυθεντικότητα και τη δημιουργικότητα. Ιδρύθηκε το 1966, και συνδέεται με την κουλτούρα της νεολαίας για να προωθήσει τη δημιουργική αυτοέκφραση και την ατομικότητα. Στη Vans η κουλτούρα ξεχωρίζει και επηρεάζει ό,τι κάνει. Όλες οι ενέργειες της εταιρίας βασίζονται στις πέντε βασικές αξίες της. Είναι αποφασισμένοι και συνδεδεμένοι με τους καταναλωτές αλλά και ο ένας με τον άλλον. Δεν αποκλείουν κανέναν. Είναι εκφραστικοί και διασκεδαστικοί. Και κυρίως από όλα, είναι μια οικογένεια.

Είχαμε την ευκαιρία μέσω του #AdandPrLab και συγκεκριμένα μέσω του μαθήματος με τίτλο Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη της καθηγήτριας Δήμητρας Ιορδάνογλου, να επισκεφθούμε, να παρατηρήσουμε και να μιλήσουμε με τον Store Manager και Head του HRτης Vans στο The Mall of Athens, Στέλιο Αραμπατζή. Καταγόμενος από την Θεσσαλονίκη και ξέροντας ότι αγαπάει το skate και όλη την κουλτούρα που το συνοδεύει, παρά το εντελώς διαφορετικό εργασιακό του παρελθόν, κατάφερε να πετύχει στον κλάδο που τον ενδιέφερε, έχοντας ακόμη και σήμερα φιλοδοξίες για ένα καλύτερο μέλλον. Αρχικά, το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε όταν βρεθήκαμε στο χώρο ήταν το φιλικό και ήρεμο κλίμα που επικρατούσε. Υπήρχε σεβασμός αλλά και κατανόηση, αρετές που χρειάζονται σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Παρά τον απαιτητικό φόρτο εργασίας, το προσωπικό παρέμεινε ευδιάθετο και προθυμο στο να φέρει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις.

Μια τυπική μέρα ενός store manager στο τομέα της λιανικής, όπως ο Στέλιος περιλαμβάνει τα εξής. Με το άνοιγμα του μαγαζιού, το πρώτο βήμα είναι η διατήρηση της άριστης εικόνας του, από ζητήματα καθαριότητας, εως πρακτικά και τεχνικά θέματα, όπως ο φωτισμός αλλά και ο κλιματισμός. Έπειτα, σειρά έχει ο έλεγχος και η διασφάλιση της καλής κατάστασης του προσωπικού, μέσω της τήρησης των προβλεπόμενων ωραρίων, αλλά και η εστίαση σε οποιαδήποτε deadline. Τίθενται οι προτεραιότητες και δίνεται έμφαση στις διοικητικές λειτουργίες του καταστήματος. Σε περίπτωση που βρεθεί επιπλέον χρόνος, το ανθρώπινο δυναμικό εμβαθύνει σε ζητήματα που αφορούν την αποθήκη, την προώθηση προϊόντων και κατα πόσο αυτή μπορεί να γίνει καλύτερη αλλά και στην εκπαίδευση νέου προσωπικού. Η παρουσία του manager καθίσταται απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια της μέρας έως και το κλείσιμο.

Στη συζήτηση που είχαμε, ο Στέλιος μας περιέγραψε τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνει ο ρόλος ενός team leader, όσο και τα αρνητικά. Σημαντικότερο για τον ίδιο είναι η δυνατότητα καινοτομίας όσο και η ελευθερία στη λήψη αποφάσεων καθώς ώς ρόλος βρίσκεται υψηλότερα στην ιεραρχία της επιχείρησης. Τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένων συμπεριφορώντου παρελθόντος αλλά και η διαμόρφωση της καλυτερης δυνατής ομαδας. Όσον αφορά τα αρνητικά χαρακτηριστικά, βασικό ήταν το θέμα της υπευθυνότητας, αφού ένας team leader τίθεται υπεύθυνος όχι μόνο για τις δικές του πράξεις αλλά και όλης της ομάδας. Μας εκμυστηρεύτηκε πως η χειρότερη υποχρέωση του ρόλου του είναι η κατάσταση όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυση ενός συνεργάτη από την ομάδα του. Ως δυσκολότερη εμπειρία του, μας ανέφερε την αποδέσμευση εργαζόμενου, μετά από προτροπή της διοίκησης, η οποία λειτούργησε χωρις ενσυναίσθηση και για λόγους που σχετίζονταν με την προσωπική ζωή του εργαζομένου, αποτρέποντας τον έτσι να λειτουργήσει με βάση τις δικές του αξίες. Επίσης, ένας ηγέτης έρχεται αντιμέτωπος με πολλούς και διάφορους χαρακτήρες ατόμων με τους οποίους οφείλει να συνεργαστεί με σκοπό να πετύχει. Τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να είσαι “ομαδικός παίκτης’’, ‘’εύπλαστος’’, ‘’δεκτικός’’ αλλά και ‘’υπομονετικός’’. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η αντιμετώπιση πιεστικών και δύσκολων καταστάσεων με ηρεμία και ενσυναίσθηση.

Στην ερώτηση που θέσαμε σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος, η απάντηση του Στέλιου ήταν η εξής: ‘’Οι προοπτικές δεν τελείωνουν ποτέ. Μαθαίνεις συνεχώς νέα skills. Βρίσκεις εναλλακτικές ευκαιρίες εξέλιξης για να πετύχεις τους στόχους σου. Κάνεις focus στο long-term και όχι στο short-term.’’

Την αγαπώ την δουλειά μου, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ

Όσον αφορά την εξέλιξη του κλάδου, επικεντρώθηκε στο ρόλο που θα κατέχει το AI στην λιανική πώληση αλλά και στην αναγκαιότητα των φυσικών καταστημάτων. Τα υβριδικά καταστήματα βρίσκονται ήδη εδώ και συνδυάζουν φυσικό με ψηφιακό κόσμο. Προς το τέλος της εμπειρίας μας, ρωτήσαμε που βλέπει τον εαυτό του σε 3 χρόνια από σήμερα. Όντας φιλόδοξος άνθρωπος και φροντίζοντας να μένει ‘’up-to-date’’ σε όλες τις τελευταίες τάσεις, στοχεύει στο να αναλάβει ένα ‘’back-office’’ κομμάτι της επιχείρησης και να απεμπλακεί από το κομμάτι των πωλήσεων. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει ταβάνι και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να φέρει εις πέρας όλους τους στόχους του.

Μια συμβουλή για έναν νέο υποψήφιο manager, σύμφωνα με τον Στέλιο είναι: ‘’Να μην βιάζεσαι και να έχεις υπομονή. Να ακούς και να παρατηρείς. Και πιο βασικό από όλα, να επικοινωνείς και εκφράζεις τα συναισθήματα σου.’’

Εν Κατακλείδι, από την όλη διαδικασία παρατηρήσαμε έναν manager που δίνει προτεραιότητα στο συναίσθημα και στους ανθρώπους, που σέβεται και ακούει κάθε γνώμη αλλά και που κάνει με πάθος αυτό που έχει διαλέξει και προσπαθεί καθημερινά να εξελιχθεί.

Με λίγα λόγια ο Στέλιος κατέχει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που τον καθιστούν ένα καλό παράδειγμα ηγέτη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Στέλιο Αραμπατζή, την ομάδα του αλλά και την Vans Greece για τον χρόνο και την προθυμία να μας εισάγουν έστω και για λίγο στην ομάδα τους. Ευχαριστούμε επίσης την καθηγήτρια μας, Dimitra Iordanoglou, για την καθοδήγηση.

Ομάδα: ADventores

Μέλη Ομάδας: Αράπογλου Εύα, Ζάβρα Ελισάβετ, Κοκκάλη Χριστίνα, Νικολάου Μαρία Ελένη, Παντολέων Εμμανουήλ, Σκούρτσου Ελένη, Τζανής Σταύρος

--

--