«Οι Ακοίμητοι Φρουροί απέναντι στην πανδημία»: The making of

Στο τελευταίο έτος του Πανεπιστημίου οι περισσότερες/οι φοιτήτριες/τες έχουν πια κουραστεί. Όλοι και όλες ανυπομονούν να βγουν στην αγορά εργασίας , ενώ δεν είναι λίγα τα άτομα που ήδη εργάζονται και συνδυάζουν τις επαγγελματικές υποχρεώσεις με τα μαθήματα. Πολλοί νιώθουν πως «ό,τι ήταν να μάθουν, το έμαθαν». Στη δική μας φοιτητική ομάδα τα πράγματα έγιναν λίγο ανάποδα. Έτυχε να φτάσουμε στο απόγειο της δημιουργικότητάς μας λίγο πριν το πτυχίο, επειδή πιστέψαμε στην ίδια ιδέα.

Η αφορμή δόθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη» για το Ad&PRLab του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διδάσκουσα καθηγήτρια, κα Dimitra Iordanoglou, μας ανέθεσε να αναδείξουμε ηγετικές πρακτικές που ξεχωρίζουν εν μέσω πανδημίας. Η κρίση χτύπησε επιχειρήσεις, κράτη, εισοδήματα και, βεβαίως, την υγεία και την ψυχολογία μας. Σε αυτές τις συνθήκες η σωστή άσκηση της ηγεσίας ήταν κρισιμότερη από ποτέ.

Η ιδέα

Η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία είχε ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι Ιταλοί άκουγαν τον Εθνικό τους Ύμνο στο ραδιόφωνο και τραγουδούσαν στα μπαλκόνια. Μέσα στην απόλυτη ελευθερία που μας δόθηκε στην επιλογή του θέματος και των μέσων, η προσοχή μας στράφηκε σε ένα δικό μας σύμβολο: τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Υπήρξε άραγε κίνδυνος να αποσυρθούν οι Εύζωνες από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μετά από 150 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας; Πώς προστατεύτηκε η υγεία τους, η υγεία των πολιτών και του προσωπικού της Προεδρικής Φρουράς;

Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε μια ενδελεχή έρευνα όσον αφορά στην ιστορία και τον συμβολισμό πίσω από την αδιάλειπτη παρουσία της Προεδρικής Φρουράς. Στη συνέχεια, ανατρέξαμε στο λεπτομερές περιεχόμενο των διαλέξεων της καθηγήτριάς μας σχετικά με την ηγεσία. Κατορθώσαμε, έτσι, να καταρτίσουμε ένα πλάνο ερωτήσεων για τις συνεντεύξεις που επιθυμούσαμε να παρουσιαστούν στο ντοκιμαντέρ μας.

Η υλοποίηση

Εξασφαλίζοντας την άδεια από το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αποκτήσαμε πρόσβαση στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, οπού ο Διοικητής της μονάδος, Συνταγματάρχης Ροδόλφος Δημητρόγλου, μας έκανε την τιμή να παραχωρήσει αναλυτική συνέντευξη στη Σοφία Παυλίδου. Στο ντοκιμαντέρ φροντίσαμε να αναδείξουμε τις ηγετικές ικανότητες και πρακτικές που οδήγησαν στην επιτυχημένη διαχείριση και διαρκή παρουσία της Προεδρικής Φρουράς. Η σφαιρική προσέγγιση που επιδιώκαμε επιτεύχθηκε μέσα από την παραχώρηση δύο ακόμα συνεντεύξεων, από τον Λοχαγό Νικόλαο Καλαντζή, Διοικητή του Λόχου Ευζώνων και τον Εύζωνα Δημήτριο Τρούσα.

Από το ντοκιμαντέρ δε θα μπορούσε να λείπει η παρουσία των πολιτών, οι οποίοι με χαρά θέλησαν να μας πουν δύο λόγια για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους γέννησε η εικόνα των Ευζώνων εν μέσω των περιορισμών, όπως αυτή παρουσιάζεται και στο σποτ της Πολιτικής Προστασίας .Πώς ένιωσαν βλέποντας τους Εύζωνες να παραμένουν στη θέση τους μπροστά στην έρημη — λόγω καραντίνας — Πλατεία Συντάγματος;

Το ντοκιμαντέρ

Κανένας μας δεν είχε παράξει ντοκιμαντέρ στο παρελθόν. Δεν είχαμε επαγγελματικό εξοπλισμό, τεχνική εμπειρία σε σπικάζ, σκριπτ, σκηνοθεσία ή μοντάζ. Δεν είχαμε καν την ευχέρεια να τραβήξουμε τα πλάνα στους δικούς μας χρόνους, λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας. Φαίνεται ότι η πίστη μας σε αυτή την ιδέα μας βοήθησε να την υλοποιήσουμε. Καρπός της ήταν ένα video διάρκειας 22 λεπτών, το σχετικό άρθρο και δύο infographics στα οποία παρουσιάζουμε τα ηγετικά χαρακτηριστικά που αναδείχθηκαν μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Ένα μέλος της ομάδας είχε πει κάποια στιγμή ότι θα νιώθαμε περήφανοι όταν ολοκληρώναμε αυτό το project. Και νιώσαμε.

Συντελεστές

vlahou eleni Ελένη Βλάχου

Maria Kakoliri Μαρία Κακολύρη Βλατζού

Rebecca Bacharnikou Μαρία Ρεβέκκα Μπαχαρνίκου

Raphaela Panayiotou Ραφαηλία Φωτεινή Παναγιώτου

Sofia Pavlidou Σοφία Παυλίδου

Ελένη Πούλιου Ελένη Πούλιου

Dimitris Troupos Δημήτρης Τρούπος

--

--