Πανελλήνιες εξετάσεις σε περίοδο πανδημίας covid-19

Εργαστήριο Ηγεσίας & Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Σε μία εποχή αβεβαιότητας και δραστικών αλλαγών σε κάθε τομέα, πώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές την πρόκληση της πανδημίας; Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα τους; Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτήν την δύσκολη περίοδο, ενώ προετοιμάζονται για μία ακόμα μεγάλη πρόκληση, εκείνη των Πανελλαδικών εξετάσεων; Αυτά είναι τα ερωτήματα που στόχο έχουμε να απαντήσουμε μέσα από αυτό το project αλλά και το να προσφέρουμε υποστήριξη στους μαθητές.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Ηγεσία & Συναισθηματική Νοημοσύνη, με καθηγήτρια την κα Dimitra Iordanoglou εστιάσαμε σε τομείς όπως η ηγεσία και τα χαρακτηριστικά των ηγετών, η στρατηγική σκέψη, η λήψη αποφάσεων αλλά και η προσωπική εξέλιξη. Μέσα από εργασίες, τόσο ομαδικές όσο και ατομικές, αλλά και μέσα από διάφορες ασκήσεις είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε συγκεκριμένες ικανότητες όπως είναι η αυτεπίγνωση, η συναισθηματική νοημοσύνη και η συνεργασία. Η μεθοδολογία του εργαστηρίου βασίζεται στην πρακτική μάθηση μέσα από πραγματικά projects και για αυτό το λόγο η τελική εργασία που μας ανατέθηκε έχει στόχο να καταφέρουμε να κάνουμε μία θετική αλλαγή, ενώ κεντρικό της θέμα είναι η κρίση του Covid-19 που ξέσπασε λίγο μετά το ξεκίνημα των μαθημάτων. Η πανδημία είχε σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς και προκάλεσε αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που έχει η πανδημία και η γενικότερη κρίση του Covid-19 στην ψυχολογία των ανθρώπων. Στόχος της εργασίας είναι λοιπόν να οργανώσουμε ένα project που θα προσφέρει βοήθεια, ενδυνάμωση και θετική αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης περιόδου.

Ως ομάδα, αποφασίσαμε να εστιάσουμε στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες και να αντιμετωπίσουν μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ακαδημαϊκής τους πορείας. Ο λόγος που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ότι και οι ίδιοι έχουμε αντιμετωπίσει το άγχος και τις δυσκολίες των Πανελλαδικών εξετάσεων και αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα της κατάστασης και τον τρόπο με τον οποίο επιβαρύνεται, λόγω της κρίσιμης αυτής περιόδου.

Αφού αποφασίσαμε ότι θα εστιάσουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία, τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που δίνουν Πανελλήνιες, ξεκινήσαμε να οργανώνουμε τις ενέργειες που θα κάνουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα συγκεντρώσουμε υλικό και πληροφορίες. Στόχος μας είναι μέσα από τη συγκεκριμένη εργασία να προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη στους μαθητές και να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν την κατάσταση, καθώς και να μάθουμε για την εμπειρία τους και να τους ενθαρρύνουμε να μοιραστούν την εμπειρία τους. Σε πρώτο στάδιο σκεφτήκαμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από έρευνα και παρουσίαση αποτελεσμάτων και δεδομένων, δημιουργία podcast σε μορφή συνέντευξης/συζήτησης με έναν υποψήφιο εξεταζόμενο, αλλά και συνεντεύξεις από ειδικούς (ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς) για θέματα όπως η διαχείριση του άγχους και η ψυχολογία των μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας, αποτέλεσε σημαντική πρόκληση για εμάς η δυνατότητα συνεργασίας στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Λόγω του υποχρεωτικού περιορισμού στο σπίτι η επικοινωνία μας γινόταν μόνο online. Η οργάνωση της ομάδας και η ανάθεση καθηκόντων αποτέλεσε πρόκληση, αλλά μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία της κατάστασης και να καταφέρουμε να έχουμε ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία μέσα στην ομάδα. Τα μαθήματα του εργαστηρίου ξεκίνησαν εγκαίρως μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, ενώ είχαμε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες αλλά και περαιτέρω πηγές που θα μας βοηθούσαν με την εργασία, μέσω της online πλατφόρμας του πανεπιστημίου. Επιπλέον, σε οποιαδήποτε απορία είχαμε επικοινωνία με την κα Ιορδάνογλου αλλά και πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες μέσα από τα μαθήματα του εργαστηρίου.

Αρχικά, επιλέξαμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο της ποσοτικής έρευνας με τη μορφή ερωτηματολογίου. Συγκεντρώσαμε ερωτήσεις που εστιάζουν στην εμπειρία των μαθητών, τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους για την κατάσταση. Το ερωτηματολόγιο είχε ως στόχο να αντλήσουμε συμπεράσματα τόσο για τις σκέψεις των μαθητών για την πανδημία και την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για τις ικανότητες Συναισθηματικής Νοημοσύνης που έχουν. Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι ένας τομέας που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία, την αντιμετώπιση του άγχους και τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Για αυτούς τους λόγους μας απασχόλησε πολύ τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, όσο και στην διαμόρφωση της τελικής μας εργασίας. Οι μαθητές βρίσκονται σε μία ηλικία που είναι καθοριστική για την εξέλιξη τους και τα χαρακτηριστικά της Συναισθηματικής Νοημοσύνης έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό της επιτυχία ενός ανθρώπου τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Το ερωτηματολόγιο ήταν ένας τρόπος να συγκεντρώσουμε σημαντικές πληροφορίες για θέματα όπως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι μαθητές την περίοδο του αυτοπεριορισμού, το διάβασμα, αλλά και το συσχετισμό της παραγωγικότητας τους με τις ικανότητες Συναισθηματικής Νοημοσύνης τους.

Σε επόμενο στάδιο προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός podcast. Το podcast είχε τη μορφή συνέντευξης με μία μαθήτρια και υποψήφια Πανελληνίων. Αποτέλεσε για την εργασία και μία μορφή ποιοτικής έρευνας. Στις ερωτήσεις εστιάσαμε σε θέματα όπως είναι η διαχείριση του άγχους και των συναισθημάτων για τις εξετάσεις και του αυτοπεριορισμού. Μέσα από τις απαντήσεις της είχαμε την ευκαιρία να αντλήσουμε πληροφορίες για τις ανησυχίες και την αγωνία των μαθητών και τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κατάσταση. Σε μεγάλο βαθμό αυτές οι ανησυχίες αφορούσαν τόσο τις τελικές ημερομηνίες των εξετάσεων όσο και την αναδιαμόρφωση της ύλης τους. Το podcast ήταν ένας τρόπος να υπάρχει πιο αποτελεσματική επικοινωνία και οι απαντήσεις να είναι πιο φυσικές και αυθόρμητες. Επιπλέον, διεξήγαμε μία συνέντευξη με έναν καθηγητή λυκείου σχετικά με το θέμα των πανελληνίων την περίοδο της πανδημίας. Με αυτόν τον τρόπο, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε την οπτική ενός εκπαιδευτικού και τον τρόπο που εκείνος αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως τη δική του εμπειρία, τη γνώμη του για τον τρόπο που το αντιμετώπισαν οι μαθητές, αλλά και τις απόψεις του για τις διαφορές μεταξύ φυσικής και διαδικτυακής διδασκαλίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να αντικατασταθεί η διδασκαλία σε μία πραγματική αίθουσα, τεκμηριώνοντας την απάντηση του.

Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία μίας συζήτησης γύρω από το ζήτημα των Πανελλαδικών εξετάσεων εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Καθώς απευθυνόμαστε σε ένα κοινό νεαρής ηλικίας, αυτό θα ήταν εφικτό κυρίως με τη χρήση των social media. Ο στόχος μας ήταν να μοιραστούν οι μαθητές τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις τους, τις απόψεις τους, ακόμα και τις ανησυχίες ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με το θέμα των Πανελληνίων. Επιλέξαμε το hashtag #covidpanelele2020. Δημιουργήσαμε σελίδες στο facebook, στο instagram και στο twitter, για να προσεγγίσουμε μεγαλύτερο κοινό και να δημοσιοποιήσουμε τα ευρήματα μας και να βοηθήσουμε τους μαθητές.

Επιπλέον, δημιουργήσαμε μία παρουσίαση με χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο του αυτοπεριορισμού, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς των παιδιών που δίνουν Πανελλήνιες. Η παρουσίαση περιείχε συμπεράσματα και συμβουλές από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μέσα από το διαδίκτυο που βασίζονται σε στοιχεία από επιστημονικές έρευνες καθώς και συμβουλές ειδικών ψυχολόγων. Χωρίζεται σε κατηγορίες όπως συμβουλές για το διάβασμα κατά την περίοδο του αυτοπεριορισμού, συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων, χρήσιμες πληροφορίες αλλά και συμβουλές προς τους γονείς με στόχο την αρμονική τους συμβίωση και επικοινωνία με τα παιδιά. Στόχος ήταν να μοιραστούμε τις συμβουλές αυτές κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων με σκοπό τη βοήθεια και την ενδυνάμωση των μαθητών.

Συμπερασματικά, μέσα από το εργαστήριο Ηγεσίας και Συναισθηματικής Νοημοσύνης καταφέραμε να αναπτύξουμε πολλές ικανότητες αλλά και να μάθουμε να συνεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά καθώς και να δεχόμαστε αλλά και να προσφέρουμε feedback. Το τελικό assignment αποτέλεσε πρόκληση για εμάς αλλά μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε νέους τρόπους συνεργασίας και επίτευξης των στόχων μας. Καταφέραμε να έχουμε ουσιαστική επικοινωνία, να κάνουμε brainstorming, να δεχόμαστε feedback και να διαμορφώνουμε τις ιδέες μας σύμφωνα με αυτό. Ξεκινήσαμε με μία ιδέα και είχαμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε προς το στόχο μας κάθε βδομάδα. Επίσης, η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος μας έκανε να σκεφτούμε τις δικές μας αναμνήσεις και εμπειρίες από την περίοδο των Πανελληνίων και να ταυτιστούμε ακόμα περισσότερο με τους μαθητές, το οποίο μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια μας να προσφέρουμε βοήθεια. Η ταύτιση μαζί τους είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς και εμείς οι ίδιοι σαν φοιτητές πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη περίοδο του αυτοπεριορισμού και του Covid-19. Ως επακόλουθο, το θέμα της εργασίας μας έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουμε πάνω σε κάτι που πραγματικά μας κίνησε το ενδιαφέρον.

Team: FFS-For Fun’s Sake
Members: Maria Zioga, Kostas Gonidakis, Mariza Rizou, Antonella Sofianidou

--

--