Στη Σκιά Ενός Ηγέτη

Στα πλαίσια του εργαστηρίου Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη της κυρίας Ιορδάνογλου μας ανατέθηκε η εργασία job shadowing με σκοπό να παρατηρήσουμε την συμπεριφορά και τον τρόπο λειτουργίας ενός ηγέτη στον χώρο εργασίας του.

Η ηγέτης που επιλέξαμε ήταν κυρία Ευαγγέλου Χριστιάννα, Α διευθύντρια στο κατάστημα Dixon south east (Κωτσόβολος) στο Νέο Ηράκλειο. Ο κύριος λόγος που επιλέξαμε κατάστημα λιανικής πώλησης είναι γιατί είμαστε πιο εξοικειωμένοι με αυτόν τον χώρο, καθώς οι περισσότεροι δουλεύουμε σε παρόμοια καταστήματα, αλλά και το γεγονός ότι η διευθύντρια πέρα από την αλληλεπίδραση της με τους εργαζομένους έρχεται πιο άμεσα σε επαφή με τους πελάτες, κάτι που μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πως ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς εργασίας της.

Η Διαδικασία Συγκέντρωσης Πληροφοριών Έγινε σε 4 Στάδια.

Πρώτο Στάδιο-Συνέντευξη
Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη στον χώρο του διαλείμματος των εργαζομένων και είχε ως στόχο να γνωρίσουμε καλύτερα την ηγέτιδά μας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η δυσκολία που έχει ο ηγετικός ρόλος, καθώς διαθέτει πολλές ευθύνες, για παράδειγμα την προσπάθεια συντονισμού των μεταξύ τους διαφορετικών εργαζομένων προκειμένου να λειτουργούν ως ομάδα με σκοπό την επίτευξη των εβδομαδιαίων στόχων του καταστήματος. Σε αυτές τις δυσκολίες η ισορροπία έρχεται μέσω της επίτευξης των στόχων, των απολαβών που ακολουθούν και της ηθικής ικανοποίησης όταν όλη η ομάδα είναι ευχαριστημένη από την απόδοσή της. Σε αυτό το σημείο τόνισε ως δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την πειθώ, την αποτελεσματικότητα και την δυναμικότητά . Παράλληλα, όσον αφορά την συναισθηματική νοημοσύνη και πιο συγκεκριμένα την ενσυναίσθηση, παρόλο που το θεωρεί βασικό χαρακτηριστικό, υπογραμμίζει ότι χρειάζεται όριο προκειμένου να μην ξεφεύγει από το επαγγελματικό επίπεδο και φτάσει σε σημείο να επηρεάζει αρνητικά την δουλειά της. Ωστόσο, κατανόηση δείχνει και στους δυσαρεστημένους πελάτες. Σύμφωνα με την κυρία Ευαγγέλου η κατανόηση σε συνδυασμό με την ειλικρίνεια είναι το μυστικό για έναν ικανοποιημένο πελάτη. Τέλος, σχετικά με την πανδημία του covid μια από τις διαφορές που παρατήρησε ήταν οι αρνητικά φορτισμένοι πελάτες, κάτι που δημιουργούσε ένταση κατά την διάρκεια της εξυπηρέτησης τους. Παρ’όλ’αυτά το θετικό που προσέφερε ήταν οι καινούργιες δυνατότητες στο εργασιακό τομέα, όπως η online εργασία.

ΕQvision & ηγέτιδα μετά τη συνέντευξη

Στάση Σώματος
Η δική μας παρατήρηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι ότι ενώ στην αρχή είχε μια πιο κλειστή στάση σώματος με σταυρωμένα χέρια, όσο περνούσε η ώρα η συνεντευξιαζόμενη χαλάρωσε, είχε πιο ανοιχτό κορμό και απέπνεε μεγαλύτερη σιγουριά. Η αυτοπεποίθηση και η δυναμικότητά της φαινόταν επίσης από την συνεχή οπτική επαφή καθ’όλη την ώρα της συνέντευξης.

Δεύτερο Στάδιο-Παρατήρηση
Εξετάζοντας ενδελεχώς την συνέντευξη παρατηρήσαμε ότι ο ηγετικός ρόλος είναι ζωτικής σημασίας για την κατεύθυνση, την έμπνευση και την καθοδήγηση μιας ομάδας προς την επίτευξη των στόχων της. Ωστόσο, υπάρχουν δοκιμασίες που μία ηγέτιδα όπως η Κα. Ευαγγέλου καθημερινά αντιμετωπίζει. Πιο συγκεκριμένα, η λήψη σημαντικών αποφάσεων που επηρεάζουν την ομάδα αλλά και η επίτευξη μιας αποτελεσματικής επικοινωνίας, μέσω τη οποίας ο ηγέτης ενθαρρύνει την συνεργασία και μεταδίδει τις προσδοκίες του οργανισμού. Ιδιαίτερη εντύπωση κατά την διαδικασία της παρατήρησης μας έκανε ότι Κα. Ευαγγέλου εκτός από την διαρκή επίβλεψη και την αρωγή σε όποιον χρειαζόταν, πολλές φορές θα μετακινούνταν σε διαφορετικές θέσεις, προκειμένου να ελαφρύνει την ομάδα και να συνδράμει για το κοινό καλό. Δεν εμψύχωνε, λοιπόν απλώς, αλλά βοηθούσε έμπρακτα εκεί που κρινόταν σημαντικό. Τέλος, αντιληφθήκαμε ότι ο ιδανικός ηγέτης καλείται να διαχειρίζεται πιθανές συγκρούσεις αποσκοπώντας στην επίλυση τους με στόχο την ενότητα της ομάδας.

Η ηγέτιδα απολαμβάνει στιγμές εργασίας με την ομάδα

Τρίτο Στάδιο-Meeting
Σκεπτόμενοι τον όρο meeting, θεωρούμε πως αναφέρεται σε μια διαδικασία αυστηρού και έντονου ύφους στην οποία συχνά αποδίδονται ευθύνες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ ηγέτη και ομάδας, στην οποία ποικίλουν διάφορες απόψεις και ιδέες για την καλύτερη κατανόηση των κοινών στόχων της ομάδας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των θετικών και λιγότερο θετικών αποτελεσμάτων. Η ομάδα επιβραβεύθηκε για την προσπάθεια και τις επιτυχίες της, ενώ στην συνέχεια μέσω της συζήτησης μπορούσε να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που συνάντησε.

Η ομάδα ενωμένη μετά το meeting

Τέταρτο Στάδιο-Απόψεις Υπαλλήλων
Μετά από επικοινωνία με τους υπαλλήλους κατανοήσαμε τρεις κυρίαρχες πτυχές για τη σχέση ηγέτη-ομάδας. Αρχικά, ο ηγέτης φαίνεται να κινητοποιεί τα μέλη της ομάδας για συνεχή εξέλιξη και διεύρυνση των δεξιοτήτων τους, γεγονός που αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Εν συνεχεία, η ομάδα θεωρεί απαραίτητη την παρουσία ηγέτη για την εύρεση ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας, ώστε να αποφεύγονται έντονες διαφωνίες που πιθανόν να βλάψουν την εικόνα της εταιρίας στα μάτια των καταναλωτών. Αντιθέτως, οι υπάλληλοι εκδήλωσαν την επιθυμία τους να αποκτήσουν περαιτέρω οικειότητα με τον ηγέτη για να εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους χωρίς δισταγμό.

Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, η ηγετική παρουσία διαμορφώνει το πνεύμα και την κουλτούρα της ομάδας. Η συνεισφορά του ηγέτη σε έναν οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εξασφαλίζει την δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας που προάγει την συνεργασία, την ανάπτυξη και την επίτευξη κοινών στόχων. Με βάση τη συνέντευξη, το κύριο χαρακτηριστικό που μας αφύπνισε είναι η ικανότητα της ηγέτιδας Κα. Ευαγγέλου να διαχωρίζει το συναισθηματικό κομμάτι από το εργασιακό, χωρίς όμως να χάνει την εν συναίσθηση της. Δεν μπορούν να παραλειφθούν όμως η ικανότητα της να εμπνέει την ομάδα να προσπαθεί διαρκώς, η άμεση εναλλαγή ρόλων/θέσεων προκειμένου να βοηθήσει έμπρακτα αλλά και το συλλήβδην αίσθημα ασφάλειας που προσέφερε στην ομάδα με την παρουσία της.

Ευχαριστούμε Θερμά την Κ. Ευαγγέλου καθώς την καθηγήτρια Κ. Ιορδάνογλου (Dimitra Iordanoglou)

Η ομάδα μας EQvision Καραβλίδη Αγγελική, Καραβόλια Μαρία, Κάτσινου Κωνσταντίνα, Κκάμαρη Ηλίας, Ξανθοπούλου Ελβίρα, Τσιτουρτζή Βαρσάμη Λήδα Ελένη, Χατζηπαντελίδη Λιλίκα

--

--

Angeliki Karavlidi
Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη

4th year student at Panteion University in Media and Culture Communication department with specialization in marketing