Τête-à-Tête με τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη: Συνέντευξη στα γραφεία της Παπαστράτος

Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, όλοι αναζητούν ηγέτες που όχι μόνο έχουν στρατηγικό όραμα και τεχνική εξειδίκευση, αλλά και την ικανότητα να διοικούν ανθρώπους και ομάδες με ενσυναίσθηση. Άραγε, πόσο σημαντικό είναι για έναν ηγέτη να διαθέτει ενσυναίσθηση, προσαρμοστικότητα και να επικοινωνεί αποτελεσματικά;

Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο, καθώς μοιραζόμαστε την εμπειρία μας από το project “Job Shadowing” που μας ανατέθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου “Ηγεσία & Συναισθηματική Νοημοσύνη”, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Δήμητρας Ιορδάνογλου. Για τις ανάγκες αυτού του project, η ομάδα μας, “STAD UP,” ταξίδεψε μέχρι τον Ασπρόπυργο, για να επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της Παπαστράτος και να συναντήσει εκεί τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, Head of Consumer Insights & Analytics, για την Ανατολική Ευρώπη, στη Philip Morris International.

Ο στόχος μας ήταν να έρθουμε σε άμεση επαφή με έναν επιτυχημένο παράδειγμα επαγγελματία που έχει αναλάβει στην πράξη ηγετικούς ρόλους κι έχει αποδείξει με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του ότι διαθέτει ηγετικές δεξιότητες. Μέσα από τη συζήτησή μας με τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε τι σημαίνει να είσαι πρωταγωνιστής σε έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που οδηγούν σε μια επιτυχημένη καριέρα και να κατανοήσουμε γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το Α και το Ω στην επαγγελματική ανέλιξη.

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη (7 Ιουνίου 2024)

Γιατί επιλέξαμε τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη;

Η πρώτη μας επαφή με τον Κωνσταντίνο ήταν στο πλαίσιο του μαθήματος “Market Research Lab”, ένα module που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων. Εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά το δυναμικό και προσιτό στυλ παρουσίασής του, την ικανότητά του να εξηγεί έννοιες με κατανοητό τρόπο αλλά και να κάνει τη θεωρία βιωματική και ενδιαφέρουσα. Ο μοναδικός συνδυασμός τεχνικής εξειδίκευσης, πάθους για το αντικείμενό, και μεταδοτικότητας προς τη νέα γενιά, τον κατέστησε την ιδανική επιλογή για την παρούσα εργασία μας.

Η απόφασή μας να επιλέξουμε αυτή την περίπτωση ηγέτη, επηρεάστηκε κι από το γεγονός ότι η Philip Morris International έχει ως όραμα και αποστολή να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον χωρίς τσιγάρο μέσω καινοτόμων προϊόντων μειωμένου κινδύνου. Το όραμα αυτό ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την έμφαση του συγκεκριμένου μαθήματος στην προώθηση ενός τύπου ηγεσίας που δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Η εταιρεία επενδύει σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων χωρίς καπνό, όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (π.χ., IQOS) και τα προϊόντα ατμού (e-vapor). Η Παπαστράτος, η ελληνική θυγατρική της PMI, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση αυτών των καινοτόμων προϊόντων στη χώρα μας.

Σπουδές και Τρέχων Ρόλος

Ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης κατέχει πτυχίο από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Μεταπτυχιακό (MSc) στο Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και Διδακτορικό (PhD) στην Καταναλωτική Συμπεριφορά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2012, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.

Όσον αφορά τον ρόλο του στη Philip Morris International, επιβλέπει μια διεθνή ομάδα που έχει ως στόχο να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τις προτιμήσεις, τις προκλήσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών. Είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καταναλωτικών ερευνών και στρατηγικών σε 15 αγορές της Ανατολικής Ευρώπης: Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κύπρο και Μάλτα.

Ηγεσία στην Πράξη

Η ηγεσία σήμερα απαιτεί έναν συνδυασμό επικοινωνιακών δεξιοτήτων, λήψης στρατηγικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων, συναισθηματικής νοημοσύνης, προσαρμοστικότητας και ηθικής συμπεριφοράς. Ο Κωνσταντίνος διαθέτει όλες αυτές τις ιδιότητες και αξίες, οι οποίες τον καθιστούν ικανό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και προσδοκίες του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου.

Κλήσεις, κλήσεις, κλήσεις…

Η επικοινωνία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του Κωνσταντίνου, δεδομένου ότι ηγείται μιας απομακρυσμένης ομάδας που καλύπτει 15 ευρωπαϊκές αγορές. Με το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του αφιερωμένο σε κλήσεις και συναντήσεις, και δεδομένης της πολυπολιτισμικής φύσης της ομάδας του, το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι απαραίτητο. Ωστόσο, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι η δια ζώσης αλληλεπίδραση είναι αναντικατάστατη.

Τα Δεδομένα στο Προσκήνιο

Ο Κωνσταντίνος, μέσω της συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων και αξιοποιώντας μία ποικιλία μεθοδολογιών, εργαλείων και πρακτικών, διαχειρίζεται αποτελεσματικά έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών με επίκεντρο τον καταναλωτή, μετατρέποντας την αφιλτράριστη πληροφορία σε χρήσιμα και απτά συμπεράσματα. Αυτή η προσέγγιση βοηθά ολόκληρο τον οργανισμό να λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις εναρμονισμένες με τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών.

Χτίζοντας Σχέσεις

Ο Κωνσταντίνος ηγείται με συναισθηματική νοημοσύνη, ενθαρρύνοντας την συνεργασία μέσω της ενεργητικής ακρόασης, της επίδειξης συμπόνιας και της ανοιχτής επικοινωνίας με τα μέλη της ομάδας του. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται ισότιμοι και γνωρίζουν ότι η φωνή τους έχει σημασία. Παρά τις δυσκολίες που φέρνει η εξ αποστάσεως εργασία και συνεργασία, ο Κωνσταντίνος προσπαθεί διαρκώς να διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη της ομάδας συμβαδίζουν με την κουλτούρα και τους στόχους της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρύνει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και σέβεται απόλυτα τη μοναδικότητα και την προσωπική ζωή του κάθε μέλους.

Επίκεντρο ο Άνθρωπος

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη, η πανδημία του COVID-19 και η καραντίνα αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής για την εταιρεία συνολικά, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά. Πρόκειται για μια περίοδο που οδήγησε σε μία αλλαγή αντίληψης, φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο και αναγνωρίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι η σωματική και ψυχική υγεία είναι με διαφορά η απόλυτη προτεραιότητα. Ο καθένας βιώνει τις δικές του ανησυχίες και καθημερινές προκλήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η εργασία αποτελεί και πρέπει να αποτελεί μονάχα ένα κομμάτι της ζωής του εργαζόμενου. Ο Κωνσταντίνος υπογραμμίζει ότι ο ιδανικός manager, δεν είναι αυτός που φέρνει αποτελέσματα με κάθε κόστος, εξαντλώντας έτσι τα “αποθέματα” της ομάδας του. Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι άνθρωποι. Όχι μηχανές παραγωγικότητας.

Τεχνητή Νοημοσύνη vs Soft Skills

Ο Κωνσταντίνος υπογράμμισε και τη δυναμική φύση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Σημείωσε ότι σε ένα μέλλον όπου θα κυριαρχεί η ΤΝ, δεξιότητες όπως η διαχείριση κρίσεων, η ενσυναίσθηση, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η κριτική σκέψη θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες διαφοροποίησης για τους εργαζόμενους. Αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως υποστήριξε, θα προσφέρουν ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των αλγορίθμων, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν σύνθετες προκλήσεις και να ενισχύουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους.

Γνώμη για GenZ;

Στη συζήτησή μας, ο Κωνσταντίνος μοιράστηκε, επίσης, κάποιες σκέψεις του για τη Gen Z, επισημαίνοντας τόσο τα δυνατά της σημεία όσο και τις προκλήσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπη. Σημείωσε ότι η γενιά μας αναμφίβολα επωφελείται από την άνευ προηγουμένου δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία και διαθέτει πολύ καλές δεξιότητες δικτύωσης (networking), σε συνδυασμό με μια προοδευτική σκέψη και την δύναμη να θέτει όρια σε τοξικές συμπεριφορές. Αναγνώρισε ότι είμαστε μία γενιά που έχει ωριμάσει απότομα, έχοντας βιώσει πολυάριθμες κρίσεις, που μας καθιστούν ακόμα πιο ανθεκτικούς κι έτοιμους για ένα μέλλον που μοιάζει αβέβαιο.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε κάποια στοιχεία της GenZ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εμπόδιο, όπως η βιασύνη για επαγγελματική και οικονομική επιτυχία, η ακόρεστη κατανάλωση πληροφορίας, η δυσκολία στον καθορισμό σαφών στόχων και η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με εξιδανικευμένες διαδικτυακές περσόνες.

Μια Συμβουλή…

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο Κωνσταντίνος μοιράστηκε μαζί μας κάποιες συμβουλές τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, “Οι άνθρωποι δεν είναι δέντρα για να έχουν ρίζες”. Αν η κουλτούρα ενός οργανισμού ή μιας ομάδας συγκρούεται με τις αξίες και τους στόχους μας, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνουμε εκεί.

Ο Κωνσταντίνος μας ενθάρρυνε επίσης να βρούμε τη δική μας φωνή, να θέτουμε όρια και να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, σε κάθε πτυχή του εργασιακού ή προσωπικού μας βίου.

Τέλος, μας συμβούλεψε να πειραματιζόμαστε συνεχώς και να μη φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, καθώς μέσω αυτών αποκομίζουμε τελικά τα μεγαλύτερα μαθήματα. Μας παρότρυνε να αγκαλιάσουμε τις τολμηρές επιλογές, να εξερευνούμε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους για να ανακαλύψουμε εν τέλει τι είναι αυτό που μας γεμίζει και δίνει νόημα στη ζωή μας.

Τελικές Σκέψεις…

Η επίσκεψή μας στην Παπαστράτος ήταν μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για καινοτομία και παραγωγικότητα, προωθώντας έτσι την αποτελεσματική συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Η συζήτησή μας με τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, μας έδωσε πολύτιμα insights σχετικά με την εκπαιδευτική του πορεία, τα επαγγελματικά του βήματα, την καθημερινή του ρουτίνα, αλλά και μια νέα οπτική σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οργανισμοί σήμερα και την επόμενη μέρα.

Με την ολοκλήρωση αυτού του project, το Εργαστήριο Ηγεσίας & Συναισθηματικής Νοημοσύνης έφτασε στο τέλος του. Ευχαριστούμε θερμά τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη για τη μεγάλη προθυμία του να συμμετάσχει στο Job Shadowing καθώς και να μας φιλοξενήσει στα γραφεία της Παπαστράτος.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης την υπεύθυνη καθηγήτρια του εργαστηρίου, κα. Δήμητρα Ιορδάνογλου, που μας έδωσε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον επαγγελματικό κόσμο και να εφαρμόσουμε τις θεωρητικές μας γνώσεις στην πράξη.

Καθώς κλείνει αυτός ο κύκλος σπουδών κι έχοντας λάβει πολύτιμες γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες μέσω του #ADandPRLab, ένα μόνο πράγμα μένει να πούμε:

“Αγαπητό Αύριο, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ.”

--

--

Paraskevi Aloimenou
Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη

Studying at Panteion University, department of Communication, Media and Culture. Member of STADUP Agency.