Πως ξεκίνησαν οι“The Healers”;

Το ταξίδι των “The Healers” ξεκινάει το απόγευμα που δόθηκε το brief της τελικής μας εργασία στο εργαστήριο του AD&PRLab_“Leadership and Emotional Intelligence”. Το project πάνω στο οποίο είχαμε να δουλέψουμε είχε ως θέμα του τη διάχυση χρήσιμου περιεχομένου σχετικού με ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης και ηγεσίας με στόχο την ενημέρωση, ενδυνάμωση και θετική αντιμετώπιση της δύσκολης περιόδου του COVID19.

Η ομάδα μας , δεν έχασε χρόνο και την επόμενη αμέσως μέρα έκανε Skype call που οδήγησε σε ένα τεράστιο brainstorming. Όλοι, λοιπόν, αρχίσαμε να καταγράφουμε και να αναλύουμε το πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα μας, ειδικά την περίοδο του “Μένουμε Σπίτι”. Αφού πέρασε αρκετή ώρα, αμέσως μετά, συζητούσαμε τις σκέψεις που είχαμε καταγράψει. Τα κοινά μας στοιχεία ήταν περισσότερα απ’ ότι περιμέναμε και αυτά δεν ήταν άλλα από το πόσο έχουμε κουραστεί να ακούμε ειδήσεις, το πόσο ψυχολογικά αλλά και σωματικά έχουμε πέσει και καταλήξαμε στο ότι μερικοί έχουμε βρει και άλλοι ακόμα αναζητάμε κάποιο χόμπι που θα μας κάνει να ξεσκάσουμε από την δύσκολή και βαρετή ρουτίνα μας. Κάποιες από τις δραστηριότητες που ειπώθηκαν ήταν η γυμναστική, η ζωγραφική και η εφαρμογή του Tik-Tok.

Όλες αυτές οι όμοιες απαντήσεις μας οδήγησαν, την τρίτη μέρα, στην ιδέα του να είμαστε ένα website που θα ασχολείται με όλους τους τομείς που μας απασχολούν. Αμέσως σκαρφιστήκαμε το όνομα “The Healers” ενώ αυτονόητο ήταν ότι το target-group μας θα αφορούσε τους νέους ηλικίας 18–25 ετών τους οποίους κατανοούμε καλά και με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε. Το πως όμως θα επικοινωνούσαμε το περιεχόμενο μας και από ποια κανάλια επικοινωνίας ήταν ένα ερώτημα που μας απασχόλησε για ώρες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα website με ενημερωτική, συμβουλευτική και ψυχαγωγική θεματολογία. Λόγω του ότι επιλέξαμε το συγκεκριμένο target group (νέοι, 18–25 ετών) θεωρήσαμε τα social media ως ιδανική επιλογή για να γίνει το website μας ευρέως γνωστό. Το Skype call εκείνης της ημέρας έκλεισε με την εύρεση του τίτλου του website “Fight Coronatime”, εμπνευσμένο από το γνωστό σε όλους τους νέους τραγούδι του Tik-Tok: “It’s Coronatime”, ενώ τέλος ακολούθησαν και κάποιες καλές ιδέες για τα hashtags των social media μας με ομόφωνη επιλογή τα #fightcoronatime #cureforcorona #thehealers.

Η τέταρτη ημέρα ήρθε και μαζί της το καθιερωμένο πια Skype call της ομάδας. Γνωρίζαμε καλά ότι μπορεί να βρήκαμε μία καλή ιδέα για το τελικό μας project αλλά χωρίς να πάρουμε μία γερή δόση feedback από το ίδιο το target group μας δεν ήμασταν σε θέση να ξεκινήσουμε. Πέρα όμως από το κοινό που θα έχει άμεση επαφή με το website, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και κατηγορίες ανθρώπων, όπως ψυχολόγοι και νοσοκόμοι που θα μας έδιναν μία βαθύτερη ανάλυση της κατάστασης που διανύουμε αλλά και το πως βλέπουν τους νέους τις κρίσιμες αυτές μέρες.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, την συλλογή εύστοχων ερωτήσεων για την διαμόρφωση ενός ερωτηματολογίου που θα απευθυνόταν στους νέους και που θα απαντούσε σε όλα μας τα ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο του website μας. Δεδομένου όμως, ότι το website μας θα περιλάμβανε και συμβουλευτικό περιεχόμενο, σκεφτήκαμε να προσεγγίσουμε τους ψυχολόγους με το αίτημα μιας ανοιχτού τύπου συνέντευξης. Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε πέντε ψυχολόγους και να εστιάσουμε σε θέματα που αφορούν την θεραπεία μέσω διαδικτύου, τις κοινωνικές σχέσεις των νέων με φυσική ή διαδικτυακή επαφή, την ψυχολογική κατάσταση των νέων σήμερα και το ψυχολογικό αποτύπωμα που θα έχει η πανδημία μακροπρόθεσμα στους νέους. Με το ίδιο σκεπτικό, εφόσον το website μας θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, θεωρήσαμε χρήσιμο να μιλήσουμε στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που μάχονται καθημερινά για όλους εμάς, τους νοσοκόμους. Συνεπώς, αποφασίσαμε στο Skype call ποιες ερωτήσεις θα συμπεριλάμβανε η συνέντευξη προς τους τρεις νοσοκόμους, η οποία θα εστίαζε τελικά στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία που φιλοξενούν ασθενείς που πάσχουν από COVID-19 σήμερα. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο προωθήθηκε διαδικτυακά και απαντήθηκε από εκατό άτομα, ηλικίας 18–25 ετών. Οι συνεντεύξεις πάρθηκαν επίσης ηλεκτρονικά σε γραπτή μορφή, ενώ δόθηκε στους συνεντευξιαζόμενους ένα περιθώριο τεσσάρων ημερών για να απαντήσουν τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων.

Μετά το πέρασμα των τεσσάρων ημερών, φτάσαμε στην όγδοη μέρα, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα Skype call. Αυτή τη φορά καταθέσαμε όλοι τα αποτελέσματα που είχαμε λάβει τόσο από τα ερωτηματολόγια των νέων, όσο κι από τις απόψεις των ειδικών υγείας και ψυχικής υγείας.

Την δέκατη μέρα αποπειραθήκαμε σε νέο Skype call. Στην κομβική αυτή κλήση συζητήσαμε για τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από τις επαφές που είχαμε κάνει. Τα βασικότερα από αυτά αφορούσαν τις καινούργιες συνήθειες που είχαν αποκτήσει οι νέοι κατά την διάρκεια της πανδημίας, την κατάσταση των διαπροσωπικών τους σχέσεων, τα αρνητικά συναισθήματα που βίωναν κατά την περίοδο της πανδημίας και το ενδιαφέρον τους για διαδικτυακή ενημέρωση μέσω μιας ενημερωμένης ψυχαγωγικής και συμβουλευτικής ιστοσελίδας. Ενδεικτικά, οι επαγγελματίες ψυχολόγοι μας εκμυστηρεύτηκαν ότι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον εγκλεισμό ενδέχεται να είναι οι νέοι, καθώς διακόπτεται βίαια η διαδικασία της γνωριμίας τους με τον εαυτό τους και τους άλλους. Ακόμη, οι ίδιοι υποστήριξαν ότι οι νέοι πιθανά να κλονιστούν από συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας, αβεβαιότητας, βαρεμάρας ή κατάθλιψης. Οι νοσοκόμοι από την άλλη, τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης κατά του COVID19, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση επί του θέματος.

Μετά από πολύωρη συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πράγματι τα ευρήματα μας επιβεβαιώνουν την ανάγκη του νεανικού κοινού για ένα ενημερωμένο ψυχαγωγικό και συμβουλευτικό website. Σε μια τόσο φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, οι νέοι χρειάζονται μια ιστοσελίδα που θα λειτουργήσει ανακουφιστικά και θα τους βοηθήσει να ξεχαστούν με ένα ανατροφοδοτούμενο περιεχόμενο που θα τους διασκεδάζει, θα προτείνει ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις και θα τους συμβουλεύει στο πώς να διαχειριστούν αυτή την δύσκολη κατάσταση που ζούμε. Αναμφίβολα, ίσως χρειαστεί στη πορεία να γίνουν περαιτέρω αλλαγές και διορθώσεις στα πλάνα μας, αλλά όπως φαίνεται είμαστε σε καλό δρόμο για την υλοποίηση της πολλά υποσχόμενης ιστοσελίδας μας. Κρατάμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά για ακόμη πιο κατατοπιστικά insights που θα απογειώσουν την συνολική προσπάθειά μας να ενδυναμώσουμε τους ηγέτες του αύριο.

Το πρώτο σκέλος το πετύχαμε και εδώ έχουμε το link του ολοκληρωμένου website των “Healers” https://fightcoronatime.wixsite.com/healers?fbclid=IwAR1WtnjYpklIcQDddmKjV-5ngOygueggZCy-q2a3ovilbrnXUwtU0X-FGZU . Περνώντας, ωστόσο, στο δεύτερο κομμάτι που αφορά το να γεμίσουμε με περιεχόμενο την ιστοσελίδα μας, έχουμε ακόμα μέλλον καθώς το υλικό μας ανεβαίνει σταδιακά και μελετημένα. Μέχρι τώρα μπαίνοντας στο website βρίσκουμε στο κομμάτι ενημέρωσης και συμβουλευτικής διάστασης τις κυριότερες ερωτήσεις των συνεντεύξεων από τους νοσοκόμους και τους ψυχολόγους. Τώρα το κομμάτι της ψυχαγωγίας σκεφτήκαμε να το γεμίσουμε με influencing-videos, που έχουμε δημιουργήσει ατομικά τα μέλη της ομάδας, σε project του δεύτερου φετινού μας εργαστηρίου AD&PRLab_“PR_Branded_Native The Power of Storytelling Lab”. Τα βίντεο αυτά αφορούν ποικίλες πτυχές ψυχαγωγίας που ενδιαφέρουν τους νέους σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μας και θεωρήσαμε εξαιρετική ιδέα να ενώσουμε, έτσι, τα δύο τελευταία μας εργαστήρια.

Μέχρι την τελική παρουσίαση του project μας μπορείτε να βλέπετε το υλικό που ανεβάζουμε μέσα από το website “The Healers” αλλά και να ακολουθήσετε για περισσότερα νέα τα social media μας. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα link των social media accounts: Facebook: https://www.facebook.com/pg/The-Healers-101428341592818/posts/?ref=page_internal Instagram: https://www.instagram.com/_the_healers_/, Twitter: https://twitter.com/thehealers9. Καλή σας απόλαυση.

Paschalis Nastos, Lamprini Harmantzi, Danai kiritsi, Eugenia Kolovou, Giorgos Zervos, Dimitra Iordanoglou, Betty Tsakarestou

--

--