Το Teammate 2020 και η εποχή της αποστασιοποίησης

Μελετώντας το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ως φοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έχουμε εισαχθεί σε διάφορα πεδία που σχετίζονται με τις σπουδές μας όλα αυτά τα χρόνια. Από την οικοδόμηση νεοσύστατων επιχειρήσεων έως την συνεργασία με πραγματικούς πελάτες. Μπορούμε να πούμε ότι το AdandPrLab κατάφερε να εισαγάγει τους μαθητές του στη αγορά εργασίας με τον πιο αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο. Το πρόγραμμα AdandPrLab ολοκληρώνεται το 8ο εξάμηνο με το Ηγεσία & Συναισθηματική Νοημοσύνη.

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να γίνει ένας κόμβος δημιουργικότητας και καινοτομίας, προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς ηγέτες να αναπτύξουν κρίσιμες δεξιότητες ηγεσίας και συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι μαθητές μαθαίνουν να επικοινωνούν με ανοιχτό και σαφή τρόπο μέσω της βιωματικής μάθησης, η οποία στοχεύει να τους βοηθήσει να εργαστούν και να συνεργαστούν αποτελεσματικά. Για να το πετύχουμε, περνάμε από διαφορετικές διαδικασίες όπως αυτό — αξιολόγηση, ερωτηματολόγια 360 σχόλια, ασκήσεις ατομικής και ομαδικής για συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη , παιχνίδια ρόλων και καθοδήγηση από συναδέλφους και εμπειρογνώμονες. Ως τελικό στάδιο του εργαστηρίου, ένα πραγματικό έργο οργανώνεται και υλοποιείται επίσης από τους μαθητές κάθε χρόνο, που στοχεύει στην επίτευξη θετικής αλλαγής στην κοινωνία μας.
Το περιεχόμενο της τελικής εργασίας προέρχεται από τις παγκόσμιες ή τοπικές τρέχουσες υποθέσεις προκειμένου να είναι επίκαιρο και χρήσιμο προς μελέτη. Φέτος, καμία άλλη είδηση δεν αφορούσε την κοινή γνώμη παγκοσμίως περισσότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Με σχεδόν κάθε χώρα να κλείνει τα σύνορα της και εκατομμύρια ανθρώπους να είναι απομονωμένοι, σχεδόν κάθε γνωστή ισορροπία του σύγχρονου κόσμου, διαταράχτηκε. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν, καθώς και τα περισσότερα καταστήματα, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν μοντέλα εξ αποστάσεως εργασίας προκειμένου να είναι παραγωγικές. Οι επιπτώσεις των παραπάνω γεγονότων, στην παγκόσμια οικονομία σίγουρα είναι πρωτόγνωρες και υπολογίσιμες.

Το ξέσπασμα αυτής της πανδημίας σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ο μετασχηματισμός της πραγματικότητας όπως ξέραμε αποτελεί έκπληξη. Οι άνθρωποι τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να δείξουν ευελιξία στις παγκόσμιες αυτές αλλαγές , προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της κρίσης. Ένας από τους βασικούς παράγοντες αυτής της προσαρμοστικότητας τόσο για τα άτομα όσο και για τις επιχειρήσεις, προέρχεται από την καλλιέργεια δεξιοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης (αυτοπεποίθηση, αυτοδιαχείριση, διαχείριση άγχους και χρόνου, εν συναίσθηση, επιθετικότητα, ομαδική συνεργασία) μαζί με ηγετικές (στρατηγική σκέψη , λήψη αποφάσεων, κίνητρα για άλλους, δημιουργική λήψη αποφάσεων)

Κάνοντας έρευνα και διεξάγοντας συνεντεύξεις με ανθρώπους που πλήγηκαν από την πανδημία επαγγελματικά είχαμε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι δεξιότητες βοήθησαν τους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν εμπόδια και είναι σημαντικό κανείς να μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματα του για να μπορεί να τα αντιμετωπίζει με επιτυχία. Επιπλέον, ο έλεγχος των συναισθημάτων και των σκέψεων μας όχι μόνο βοηθά στην ανίχνευση απειλών, αλλά και ευκαιριών. Αυτές οι ευκαιρίες και τα εμπόδια μπορεί να έχουν σχέση με την προσωπική μας ζωή, το εργασιακό μας περιβάλλον ή μπορεί να είναι είτε κοινωνικές είτε οικονομικές. Είναι σαφές ότι κανένας από εμάς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τα αποφύγει ολοκληρωτικά αλλά είναι στο χέρι μας να τα ξεπεράσουμε .

Για το λόγο αυτό, το εργαστήριο «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη» έγινε πολύ σημαντικό για όλα τα μέλη του εργαστηρίου. Όχι μόνο, μάθαμε να αντιμετωπίζουμε την παρούσα κρίση μέσω της καλλιέργειας των απαιτούμενων δεξιοτήτων, αλλά καταφέραμε επίσης να παράγουμε χρήσιμο περιεχόμενο για άτομα και επιχειρήσεις. Μέσα από συνεντεύξεις, γραφήματα, podcast, άρθρα και άλλες μορφές περιεχομένου, η ομάδα μας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να συνεισφέρει και στην κοινωνία. Μάθαμε επίσης να χτίζουμε ισχυρές σχέσεις με τις ομάδες μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και ομαδικών ασκήσεων. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μάθαμε μέσω του εργαστηρίου είναι το πώς να συνεργαζόμαστε με συναδέλφους που αξιοποιούν στο έπακρο τις ανθρώπινες σχέσεις.

Εργαζόμασταν κάθε εβδομάδα σε ασκήσεις και ομαδικές εργασίες που εστίαζαν στο πώς η Συναισθηματική Νοημοσύνη μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μεθόδους ηγεσίας, κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα και πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους του χώρου για τις ευεργετικές πτυχές της.

Μέσα από έρευνα και παρακολουθώντας παγκόσμιες μελέτες σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα άρθρα σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης της συναισθηματικής νοημοσύνης ως ικανότητα για την ομαλή διαχείριση των επερχόμενων κρίσεων. Μάθαμε πράγματα όπως το όφελος της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλάς ως μέσα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Το “Teammate 2020” δημιουργήθηκε όταν η τηλεργασία ήρθε στο επίκεντρο των καθημερινών ζωών πολλών ανθρώπων το 2020 λόγω της πανδημίας. Σε μία σειρά από άρθρα, εξετάζουμε τι ακριβώς συμβαίνει με την τηλεργασία, τι πρέπει να προσέχει κανείς κατά την μεταφορά του χώρου εργασίας στο σπίτι και πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση στο μέλλον. Μέσα από μια συνέντευξη με μία εκπαιδευτικό, επίσης, ρίχνουμε μια ματιά στην τηλεργασία με μορφή τηλεκπαίδευσης και τις αλλαγές που έφερε στα σχολεία ενώ επιπλέον βλέπουμε πως η τηλεργασία επηρεάζει το μέλλον των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Συμπερασματικά, όλη η εμπειρία έγινε μάθημα ζωής για όλους μας. Ολόκληρη η ομάδα ήρθε πιο κοντά δουλεύοντας με έναν κοινό σκοπό, δημιουργώντας ένα πραγματικό παράδειγμα για άλλους να κάνουν το ίδιο, αποδεικνύοντας ότι όλοι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν εάν οι ομάδες παραμείνουν δυνατές και κοντά η μία στην άλλη. Κάθε προσωπικότητα, μπορεί να συνεισφέρει με έναν μοναδικό και διαφορετικό τρόπο, ενώ όλοι μπορούν να μάθουν καινούργια πράγματα από τους συνανθρώπους και συνεργάτες τους.

Όταν είμαστε μαζί, είμαστε ισχυρότεροι, σοφότεροι και ικανοί να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα.

Μαρία Αλεξοπούλου

Χριστίνα Γούργουρα

Γιώργος Καλαθάς

Νίκος Σεραφετινίδης

--

--