Dialectica: Sharing knowledge beyond borders

Το brand

Από την ομάδα ADventure

Στο τελευταίο μας εξάμηνο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναισθηματική Νοημοσύνη στην Ηγεσία” του AD&PRLAB, μας δόθηκε η ευκαιρία, να εκπονήσουμε το project “Job Shadowing”. Η καθηγήτρια μας, Δήμητρα Ιορδάνογλου, μας εξέπληξε ευχάριστα με την ιδέα αυτή και μας πληροφόρησε σχετικά με την πορεία που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ώστε να εφαρμόσουμε στην πράξη τις θεωρητικές μας γνώσεις με επιτυχία . Εξάλλου, η βιωματική και πρακτική εξάσκηση των γνώσεων μας ήταν ανέκαθεν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ακολουθείται από το AD&PRLab. Ποιος ήταν λοιπόν ο σκοπός του project; Να “γίνουμε η σκιά” ατόμων που ξεχώρισαν στον τομέα τους και αναδείχθηκαν σε ηγετικές θέσεις. Έτσι, να παρατηρήσουμε τον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον επαγγελματικό τομέα ενδιαφέροντος μας.

Η ομάδα μας, ADventure, για να ξεκινήσει αυτή την περιπέτεια, επέλεξε να επισκεφτεί την Dialectica. Η Dialectica αποτελεί μια διεθνώς καταξιωμένη εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών και αυτή τη στιγμή τα γραφεία της εδρεύουν σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως, όπως Αθήνα, Λονδίνο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ και Νέα Υόρκη. Πιο συγκεκριμένα, η Dialectica έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2021 και το 2022, απ’ το περιοδικό Financial Times, ενώ παράλληλα έχει διακριθεί τρεις συνεχόμενες χρονιές (2020,2021,2022) με τον τίτλο “Best Workplace” από το Great Place to Work Institute. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι η εταιρεία ξεκίνησε ως start up και πλέον πραγματοποιεί παραπάνω από 40 προσλήψεις ανά μήνα. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία φιλοξενεί πάνω από 650 υπαλλήλους και περισσότερες από 30 εθνικότητες.

Ο κυριότερος λόγος που μας ώθησε στην επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας είναι η εταιρική της κουλτούρα. Συγκεκριμένα, οι βασικές αξίες με τις οποίες πορεύεται η Dialectica είναι: διαφάνεια, φιλικότητα, αλλά και το τρίπτυχο diversity, equity, inclusivity (DEI). Σύμφωνα με τους ίδιους τους υπαλλήλους, η εταιρεία επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, δεν θεωρεί τους ανθρώπους ως αναλώσιμους και εύκολα αντικαταστήσιμους. Προσπαθεί να διατηρεί ένα κλίμα τόσο ευχάριστο, ώστε οι υπάλληλοι να χαίρονται που εργάζονται στη Dialectica. Κάτι ακόμη που μας εντυπωσιάζει στην εταιρεία αυτή, είναι πως επενδύουν σε νεαρούς επαγγελματίες. Δίνουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και αυτό διαφαίνεται εξάλλου από την φρέσκια και ζωντανή νοοτροπία που ξεχωρίζει την εταιρεία από τις υπόλοιπες. Είναι σπάνιο να βρεις μια εταιρεία που επενδύει σε τέτοιο βαθμό στην προσέλκυση νέων ταλέντων και υποστηρίζει την εξέλιξη τους. Φυσικά, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επηρέασε την επιλογή μας ήταν η κυριαρχία των γυναικών έναντι των ανδρών σε θέσεις ηγεσίας.

Στην επίσκεψη μας στα γραφεία της Dialectica, μας εντυπωσίασε την φιλοξενία και η ζεστασιά της υποδοχής από όλα τα μέλη της ομάδας, τα οποία συναναστραφήκαμε. Πήραμε συνέντευξη από την Ελένη Ακτύπη, Head of Marketing and Communications (Global), την Στεφανία Διαμανταρά, Director of Legal and Client Protection και την Στέλλα Μπούρδη, Vice President EMEA. Κάθε μία από τις γυναίκες αυτές ξεχωριστά, μας προσέφεραν μια μοναδική εμπειρία και μια διαφορετική οπτική σχετικά με το επαγγελματικό περιβάλλον μιας διεθνούς επιχείρησης και την ηγεσία στην ψηφιακή και μετα-covid εποχή.

Το κύριο θέμα όπου και οι τρεις συνεντευξιαζόμενες επισήμαιναν, χωρίς να μας εκπλήξει, ήταν η Συναισθηματική Νοημοσύνη. Στα μαθήματα του εργαστηρίου, η διδάσκουσα κυρία Ιορδάνογλου, μας είχε εξηγήσει και έχει δώσει αμέριστη προσοχή πολλές φορες στην σημαντικότητα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στον σημερινό επαγγελματικό κόσμο. Το κοινό σημείο που συμφωνούν οι τρεις γυναίκες μαζί με την διδάσκουσα μας είναι ότι: “Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι το παν” όπως σχολίασε η κυρία Διαμαντάρα, Director of Legal and Client Protection. Η κυρία Ακτύπη, Head of Marketing and Communications (Global), πρόσθεσε μάλιστα ότι: “Παλαιότερα υπήρχε ένας leader τον οποίον δεν τον λέγαμε leader, τον λέγαμε αφεντικό ή προϊστάμενος. Ο προϊστάμενος είχε το δικαίωμα να έχει νεύρα, να μην τους έμοιαζαν πως νιώθουν οι άλλοι, δεν υπήρχε empathy. Έχουν αλλάξει αυτοί οι όροι σήμερα. Όσο περνάνε τα χρόνια και το βλέπουμε με τις νέες γενιές μπροστά ,πχ Gen Z, το να έχεις empathy ή το emotional intelligence είναι το νούμερο ένα ή the first value που πρέπει να έχει ένας leader για να προχωρήσει. Και τέλος, η κυρία Μπούρδη, Vice President EMEA, κατέληξε στο γεγονός ότι: “Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι μεγάλο topic για εμάς […] Είμαστε μία people εταιρεία που δεν έχουμε εμπόρευμα, δεν παράγουμε προϊόν αλλά παράγουμε υπηρεσίες και όταν παράγεις υπηρεσίες το core product σου είναι ο άνθρωπος.

Συνεχίζοντας με την συνέντευξη, άλλη μία ερώτηση για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο εργασίας ήταν να τις ρωτήσουμε πως είναι μία τυπική μέρα στην δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι όλες γέλασαν και μας εξήγησαν ότι το πιο ενδιαφέρον σχετικά με την δουλειά τους είναι ότι κάθε μέρα σίγουρα δεν είναι εντελώς ίδια με την προηγούμενη. Όπως δήλωσε η κυρία Ακτύπη: “Κάθε μέρα είναι καινούργια και γίνεται κάθε φορά κάτι διαφορετικό”. Όσο εμείς προσπαθούσαμε να αντιληφθούμε τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται να έχει ένας ηγέτης ήρθαμε αντιμέτωπες με το πολυσυζητημένο ερώτημα εαν πιστεύουν ότι ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι. Η ειλικρινής απάντηση που λάβαμε από την κυρία Ακτύπη ήταν: “Είχαμε κάνει μια συζήτηση, ένα debate λίγο καιρό πριν αν γεννιέται ή γίνεται. Θεωρώ ότι το να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, υπάρχουν κάποια καλύτερα εδραιωμένα να το πω χαρίσματα που σε βοηθούν το να είσαι leader. Δηλαδή ένας leader σε μια εταιρεία αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όλοι, δεν είναι αυτός που λέει ότι είναι leader, είναι αυτό που θεωρεί η εταιρεία, οι εργαζόμενοι ότι είναι. Παίρνοντας την σκυτάλη η κυρία Μπούρδη πάνω σε ένα άλλο καίριο θέμα, το οποίο πολλές φορές αποφεύγεται είναι η αποτυχία του ηγέτη και μοιράστηκε μαζί μας ότι: “Η αποτυχία πάντα στεναχωρεί, δεν λες ξαφνικά ωραία έχω πάρει τον τίτλο μου δεν με νοιάζει δεν με κρίνει κανείς. Πρώτα από όλα εσύ κρίνεις τον εαυτό σου, όποτε σίγουρα θα στεναχωρηθείς, αν σας πει κάποιος το αντίθετο λέει ψέματα. […] Παρό όλα αυτά νομίζω ότι εμένα προσωπικά,επειδή είμαι και επικοινωνιακή, με βοηθάει να το συζητήσω. Δηλαδή είτε πάω στον manager μου είτε θα πάω σε ένα συνάδελφο που εμπιστεύομαι και θα το αναλύσω λίγο. […] Με βοηθάει και να το σκεφτώ ένα καινούργιο πλάνο με το να σκεφτώ ένα διαφορετικό πλάνο και μία διαφορετική προσέγγιση, νιώθω ξαφνικά ασφαλής ότι ωραία απέτυχα αλλά έχω πλάνο πάμε να το δούμε”.

Με την συζήτηση να κυλάει ομαλά, θέλαμε να δούμε την δική τους οπτική γωνία ως γυναίκες ηγέτιδες στον επαγγελματικό χώρο. “Για να είμαι ειλικρινής στο περιβάλλον που βρίσκομαι τώρα δεν το έχω νιώσει ποτέ αυτό. Γενικά είναι ένα από τα values της εταιρείας που δίνει πολύ μεγάλη βάση. Παρό όλα αυτά είναι κάτι που έχω συναντήσει στο παρελθόν, όχι απαραίτητα σε μένα αλλά σε άλλες γυναίκες. Παραμένει το πρόβλημα ακόμα εν έτη 2022 αλλά ευτυχώς το πρόβλημα δεν υπάρχει εδώ”. Η κυρία Ακτύπη πάνω στο θέμα συμπληρώνει ότι: “Δεν είναι τυχαίο περισσότερες στο HR είναι γυναίκες. Γιατί είναι το culture, το caring όλα αυτά. Είμαι τυχερή όμως γιατί είμαι σε αυτό το περιβάλλον, στην Dialectica το οποίο κάνουν πολύ μεγάλο respect τις γυναίκες, κάνουν empowered τις γυναίκες, σίγουρα υπάρχει το unconscious biased όχι μόνο στο κομμάτι του women αλλά παντού”.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να εξετάσουμε και την εξέλιξη της εταιρείας κατα την διάρκεια δύσκολων οικονομικών καταστάσεων όπως αυτή του Covid-19. Σύμφωνα με την κυρία Διαμανταρά ως client protection: “Ο covid επηρέασε εννοειται τα πάντα, σε όλη την ανθρωπότητα. Αλλα παρόλα αυτά βρέθηκαν και opportunities μέσα από αυτό, δεν υπήρξε μόνο αρνητικό. [..] και μας έχει πάει μπροστά και ως κοινωνία γενικότερα, […] με τι όποιες απώλειες, [..] Όσον αφορά τους πελάτες αυτου καθ αυτούς είναι προφανές οτι ο κόβιντ επηρέασε γενικότερα […] θεωρώ οτι του έκανε σε όλα τα περιβάλλοντα, όχι μόνο εδώ, έτσι λίγο πιο διστακτικούς στο να επενδύσουν προχωρήσουν σε κτι […] Οπότε ναι επηρεασε αλλα με τη πάροδο των μηνων οτι πλεον αυτο εγινε καθημερινότητα. Θεωρώ ότι έχουμε έρθει σε μια μετα-κοβιντ εποχή πια και έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα και στις σχέσεις πελατών εταιρειών κατ επέκταση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Dialectica για το θερμό αυτό καλωσόρισμα, η εμπειρία μας μας ήταν σίγουρα εποικοδομητική και φυσικά θα κρατήσουμε την συμβουλή της κυρίας Μπούρδη: “Θα πρότεινα στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία να βγουν να δοκιμάζουν πράγματα. Θα έλεγα ότι είναι σημαντικό,ανεξάρτητα από το αντικείμενο, να έχουν τον χρόνο, τον χώρο,την όρεξη να δουλεψουν σκληρά και να προσπαθούν να φέρουν καινούργιες ιδέες να τις προτείνουν. Βέβαια μπορεί οι ιδέες τους να μην ακουστούν με την πρώτη φορά, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν δέκα διαφορετικές προτάσεις αλλά μία απο αυτες μπορεί να είναι καλή και να έχει αποτέλεσμα. Οπότε να μην απογοητεύονται και να κανουν προτάσεις. Στις συνεντεύξεις είναι αναγκαίο να δείχνουν τον σκοπό για τον οποίο είναι εκεί, να ξέρεις την εταιρική κουλτούρα και την δουλεια τους. Και στο τέλος να μάθουν να παίρνουν το καλύτερο στοιχείο που μπορεί να προσφέρει ο καθένας από το εργασιακό τους περιβάλλον”.

--

--

Theodora Filopoulou
Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη

Currently a student in Communication, Media and Civilisation at Panteion University. Nevertheless, a human dedicated to art.