Discover Linear with us!

Σχεδόν στο τέλος της ακαδημαϊκής μας πορείας σαν ομάδα αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε, πού ακριβώς θα βλέπαμε τον εαυτό μας να εργάζεται στο μέλλον. Ως μια ομάδα καλλιτεχνικής φύσης, είδαμε τον εαυτό μας κατά κύριο λόγο στο χώρο του content creation. Ύστερα, και με αφορμή το Εργαστήριο “Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη” του AdandPrLab, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε μια εταιρεία της επιλογής μας. Έτσι, μια πρώτη μας σκέψη ήταν η Linear, μια startup επιχείρηση που χαρακτηρίζεται ως Creative Content Company. Εκτός όμως από την εταιρία, είχαμε λάβει υπόψη μας και την co-founder της επιχείρησης, την κα Λίνα Μπακαλέξη. Ένας βασικός λόγος που επιλέξαμε τη Linear είναι επειδή, όντας μια startup, όταν η πανδημία του covid-19 ξέσπασε, κλήθηκε να λάβει δραστικές αποφάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα χωρίς να έχει βρεθεί ξανά σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Αναρωτηθήκαμε, τι σκέψεις μπορεί να έχει ένας ηγέτης σε τέτοιες στιγμές, οι οποίες θα αποδείκνυαν την συναισθηματική νοημοσύνη που μπορεί να κατέχει. Για να τα ερευνήσουμε λίγο παραπάνω όμως αυτά, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην ιστορία της Linear σε ένα πρώτο στάδιο.

Η Linear Creative Content Company ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2019 με founder την κα. Λίνα Μπακαλέξη. Η κα. Μπακαλέξη, ούσα πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε την πρώτη της επαφή με τα social media στις επιχειρήσεις που δούλευε. Επίσης, έχει εργαστεί ως ραδιοφωνική παραγωγός στο Love Radio. Η ίδια στην πορεία, έχοντας βρει ένα νέο ενδιαφέρον στον επαγγελματικό της τομέα και μάλιστα προσπαθώντας να το εξασκήσει και ως freelancer, αποφάσισε ότι θα επιθυμούσε να δημιουργήσει μια εταιρία με την δικιά της υπογραφή. Αφού κατόρθωσε να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ για άνεργους πτυχιούχους ξεκίνησε να κάνει πράξη τα σχέδια της. Αρχικά, προσέγγισε επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης. Αφού ξέσπασε η πανδημία του covid-19, κατάφερε να προσελκύσει πελάτες τεχνολογικής φύσης, όπως για παράδειγμα e-shops, καθώς και οτιδήποτε μπορεί να άνθιζε εν μέσω των δύσκολων αυτών καταστάσεων. Πλέον εξελίσσεται όλο και πιο πολύ στο χώρο του content creation με ένα όνομα που αποδίδει την ταυτότητα της εταιρείας, Linear δηλαδή γραμμικό, στοιχείο απαραίτητο στην δημιουργία νέων σχεδίων.

Όσον αφορά την πανδημία του Covid-19, η Linear αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Με τους περισσότερους πελάτες να βρίσκονται στον τομέα της εστίασης, έπρεπε να αναζητήσουν νέους που θα μπορούσαν να ‘ανθίσουν’ εν μέσω πανδημίας, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν κυρίως στις οικονομικές ανάγκες της εταιρείας και των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, με τη σειρά τους, αντιμετώπιζαν τεχνικά προβλήματα, που συχνά οδηγούσε σε γκρίνια. Το remote working ήταν κάτι που η ομάδα δεν αγάπησε ιδιαίτερα και πλέον έχει σταματήσει να υιοθετεί το συγκεκριμένο μοντέλο, μιας και τα μέλη θέλουν να βρίσκονται και να εργάζονται μαζί από κοντά. Ακόμη, η co-founder της εταιρείας, κα. Λίνα Μπακαλέξη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό των χρημάτων, καθώς οι επιχειρήσεις αργούσαν την χρηματοδότηση ή την έκοβαν εντελώς. Στο κομμάτι αυτό, η ίδια παραδέχεται ότι θα ήθελε να έχει διαχειριστεί καλύτερα το άγχος της σε τέτοιες περιστάσεις, καθώς η διάθεσή της επηρέαζε και την ομάδα. Αν, όμως, αφήσουμε στην άκρη αυτά τα προβλήματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Linear εξελίχθηκε την περίοδο του covid-19. Προστέθηκαν νέα άτομα στην ομάδα, μεταφέρθηκαν σε νέα γραφεία, απέκτησαν νέους πελάτες κι άρα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, αναπτύχθηκαν κι έμαθαν περισσότερα πράγματα. Επομένως, καταλήγουμε στο ότι ο covid-19 πέρα από τα αρνητικά του στοιχεία, που ίσχυαν για όλες τις εταιρείες, επέφερε και κάποια θετικά στην Linear.

Τέλος, περνώντας στην συναισθηματική νοημοσύνη και την ηγεσία, η κα. Μπακαλέξη μας λέει πως δεν θεωρεί ότι κάποιος γεννιέται ηγέτης και ότι τα στοιχεία που διαμορφώνουν τελικά έναν ηγέτη είναι το όραμα, οι συνθήκες και οι στόχοι που θέτουν οι ίδιοι. Η ίδια μπαίνει πολλές φορές στη διαδικασία να κατανοεί όλους τους συνεργάτες και τους πελάτες της, να είναι αυθεντική και ειλικρινής. Η ομάδα της Linear έχει δέσει αρμονικά και αυτό φαίνεται από τα meetings, όπου λειτουργούν σαν κομμάτια του ίδιου παζλ. Όταν τα πράγματα με τους πελάτες φτάνουν σε αδιέξοδο, η κα. Μπακαλέξη προτείνει στην ομάδα της να κάνει ένα διάλειμμα, ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση με καθαρό μυαλό. Όπως λέει η ίδια, είναι τελικά πιο σημαντικό να έχεις κίνητρο και θέληση για μάθηση για να έχεις επιτυχία σαν νέος που βγαίνει στην αγορά εργασίας. Στην κρίσιμη ερώτηση ‘Θεωρείτε τον εαυτό σας αφεντικό ή ηγέτη;’ μας δηλώνει ότι αφεντικό και μαμά είναι του αξιολάτρευτου Tiki, του σκύλου της, ενώ θεωρεί ότι είναι μια καλή μάνατζερ που προσπαθεί να δίνει τον καλύτερο εαυτό της ως εργοδότης, αφού αυτό είναι το κλειδί για να λειτουργούν αρμονικά όλα τα μέλη της εταιρείας.

Μέσω της συνέντευξής μας με την κα. Λίνα Μπακαλέξη για όλα τα θέματα που αφορούν εκείνη και τη Linear, διαπιστώσαμε ομόφωνα πως μια προϊστάμενος και εταιρεία σαν τις προαναφερθείσες είναι το ιδανικό για εμάς, καθώς η αλληλοκατανόηση, η αλληλοβοήθεια, η υπομονή κι επιμονή, η προσπάθεια, η αγάπη και θέληση για εργασία είναι στοιχεία που συνυπάρχουν τόσο στον χώρο, όσο και στα μέλη της Linear. Εξάλλου, αυτό χαρακτηρίζει έναν καλό ηγέτη, όπως άλλωστε έχουμε μάθει μέσα από το εργαστήριο “Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη” του ADandPRLab, με διδάσκουσα την Επίκουρη Καθηγήτρια. Δήμητρα Ιορδάνογλου.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Dimitra Iordanoglou, που μας έδωσε την αφορμή για αυτήν την επίσκεψη στα γραφεία της Linear, αλλά και την κα. Lina Bakalexi για την θερμή υποδοχή και άριστη συνεργασία.

Star Tuppers: John Reizis, evadinou, Alexandra S, Sophia A.

--

--