Erasmus VS COVID-19

Το Erasmus + είναι το αρμόδιο πρόγραμμα της ΕΕ για την υποστήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Παρέχει την ευκαιρία σε άτομα από 18–30 (μερικές φορές ακόμη νεότερα) να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είτε για τις πανεπιστημιακές σπουδές τους, Bachelor ή Masters, (Erasmus Studies + Erasmus Mundus αντίστοιχα), για την πρακτική άσκηση τους (Erasmus Placement), για ειδικό θεματικές εκπαιδεύσεις μη τυπικής εκπαίδευσης ((Youth Exchanges, Training Courses) ή ακόμη και για εθελοντική εργασία (EVS)

Οι φοιτητές που δηλώνουν συμμετοχή και πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε άλλη χώρα αποκομίζουν πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη! Η εμπειρία του να ζει κάποιος, για λίγους μήνες, σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να γνωρίσει νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να ανακαλύψουν τον κόσμο, να εξερευνήσουν νέες πτυχές, να προκαλέσουν τον εαυτό τους αλλά και να εξελιχθούν.

Tο 2020 ωστόσο, οι καταστάσεις “πρόλαβαν” τους περισσότερους φοιτητές. Το όνειρο της εμπειρίας του Erasmus, ήρθε και αυτό αντιμέτωπο με μια παγκόσμια κρίση, την πανδημία που έφερε ο COVID-19. Τα περισσότερα κράτη έκλεισαν τα σύνορα τους και οι πόλεις “πάγωσαν”. Οι φοιτητές κλήθηκαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα (που όμως κανείς δεν ήταν σίγουρος ποια ήταν αυτά.). Έτσι το όνειρο του Erasmus, μετατράπηκε σε περιπέτεια.

Αυτή η νέα εμπειρία δεν ήταν τόσο θετική για τους διεθνείς φοιτητές, των οποίων η κινητικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, ακυρώθηκε, διακόπηκε ή αναβλήθηκε. Η έρευνα του ESN, του Δικτύου Φοιτητών Erasmus, προσφέρει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. 22,000 διεθνείς φοιτητές και πρακτικάριοι στην Ευρώπη προσέφεραν πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία τους. Μερικά από τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

· Συνεχίστηκαν σχεδόν τα δύο τρίτα των περιόδων κινητικότητας των φοιτητών. Το ένα τέταρτο ακυρώθηκε

· Το ποσοστό των μαθητών που έχουν μείνει στον προορισμό ανταλλαγής τους μειώθηκε αργά κατά τη διάρκεια της έναρξης της έρευνας.

· Σχεδόν το 1/3 των φοιτητών αντιμετώπισαν τουλάχιστον ένα μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με την ανταλλαγή τους. Η πιο συνηθισμένη σχετίζεται με την έλλειψη μεταφοράς για επιστροφή στην πατρίδα, ακολουθούμενα από προβλήματα με τη διαμονή και προβλήματα με την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και είδη υγιεινής.

· Το 1/4 των Ιταλών και το 1/5 των Ασιατών φοιτητών έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω της εθνικότητάς τους, είτε σε μεγάλο, είτε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

· 7% των μαθητών ανέφεραν ότι δεν θα λάβουν καθόλου επιχορήγηση για τις σπουδές τους. Το 1/4 ανέφερε ότι θα διατηρήσει την επιχορήγηση, εν μέρει ή πλήρως. Η πλειοψηφία των μαθητών δεν ξέρει τι θα συμβεί στις υποτροφίες τους.

· Οι μισοί από τους φοιτητών των οποίων η κινητικότητα συνεχίστηκε μετακινήθηκαν σε διαδικτυακά μαθήματα. Το 1/3 από αυτούς έχουν μετακομίσει σε μερικά διαδικτυακά ή μερικώς αναβαλλόμενα μαθήματα.

· Τα τρία τέταρτα των φοιτητών των οποίων η κινητικότητα ακυρώθηκε έλαβαν υποστήριξη από τα πανεπιστήμια τους. Η πιο κοινή ήταν η υποστήριξη με τα προγράμματα μαθημάτων και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα.

Για να μπορέσουμε, ωστόσο, να έχουμε μια πραγματική, πλήρη εικόνα του κατά πόσο ο COVID επηρέασε το πρόγραμμα, έπρεπε να μιλήσουμε στους ίδιους τους φοιτητές, που βίωσαν αυτήν την κατάσταση. Για αυτόν τον λόγο, πήραμε συνέντευξη από 8 άτομα, ακούσαμε τις ιστορίες τους και μάθαμε μέσα από αυτές το πώς οι εκάστοτε χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία) χειρίστηκαν την κατάσταση. Όλοι αυτοί οι φοιτητές ξεκίνησαν το Erasmus τους με τις μεγαλύτερες προσδοκίες, και κατέληξαν πληγωμένοι και απογοητευμένοι. Βίωσαν, όχι μόνο το Erasmus -όπως το ήξεραν- να φτάνει στο τέλος του, αλλά και προβλήματα με το σπίτι, με την επιστροφή και με την σχολή. Αυτή η εμπειρία, ωστόσο, τους βοήθησε να αναπτυχθούν και να βρουν, ως ένα σημείο, εναλλακτικούς τρόπους να κρατήσουν την ελπίδα και αισιοδοξία τους. Χρησιμοποιώντας αυτές τις συνεντεύξεις, δημιουργήσαμε ένα Podcast διάρκειας 19 λεπτών, το οποίο προσφέρει μια εις βάθος ματιά στις ιστορίες των φοιτητών.

Μετά τη διεξαγωγή αυτών των συνεντεύξεων, προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε περισσότερο στα πιθανά προβλήματά τους και να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν στρατηγική και θετική σκέψη με προσανατολισμό προς την επίλυση προβλημάτων. Έτσι, πήραμε κάποιες πληροφορίες από έναν life coach, μια εταιρεία HR και τον οργανισμό που βοηθά τους φοιτητές Erasmus, το ESN. Το ESN Panteion, το ESN Greece & το ESN International μας βοήθησαν να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση στα προβλήματα των φοιτητών, ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο και καταλήγοντας στο διεθνές. Όλες οι πληροφορίες μας οδήγησαν στη σύνθεση δύο οδηγών: “Gain new skills guide” και “Ένας διαφορετικός οδηγός για το Erasmus”. Ο πρώτος οδηγός προτείνει βιβλία, διαδικτυακά σεμινάρια και ομιλίες, προκειμένου οι Ερασμίτες να περνούν εποικοδομητικό το χρόνο τους κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Ο δεύτερος έχει ένα επιχειρηματικό κεφάλαιο που εξηγεί ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν για να οργανωθεί μια καθημερινή μέρα και πώς θα δοθεί προτεραιότητα στην απόκτηση ορισμένων δεξιοτήτων. Επίσης, διαθέτει ένα κεφάλαιο για το πώς να προσεγγίζονται τα πράγματα πιο θετικά που παρέχει συμβουλές για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Συνοψίζοντας, το Erasmus 2020 ήταν μια διαφορετική εμπειρία σε σύγκριση με την καθιερωμένη εμπειρία Erasmus, την οποία όλοι έχουμε ακούσει και γνωρίζουμε, είτε έχουμε λάβει μέρος σε αυτό, είτε όχι. Ήταν άραγε κακό ή καλό σαν εμπειρία το φετινό πρόγραμμα; Αυτή είναι μια απάντηση που μόνο οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν να δώσουν, αλλά ήταν σίγουρα διαφορετικό από αυτό που περίμεναν όταν αποφάσισαν να εγγραφούν σε αυτήν την εμπειρία. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αντιμετωπίσουν σειρά δυσκολιών: από εκείνους που επέστρεψαν στο σπίτι τους, ξεκινώντας από την ακύρωση, την αναβολή ή τη διακοπή της κινητικότητάς τους και την αντιμετώπιση πολλών γραφειοκρατικών ζητημάτων (στέγαση, αμοιβές, σπουδές, ταξίδια), σε όσους παρέμειναν στον χώρα υποδοχής τους και έπρεπε να βιώσουν την πανδημική κρίση του COVID-19, μακριά από τα σπίτια και τους συγγενείς τους. Με βάση την έρευνα που πραγματοποιήσαμε το Erasmus 2020 έχει εκπληρώσει τον σκοπό του. Ίσως το διασκεδαστικό μέρος του προγράμματος κινητικότητας δεν ήταν τόσο έντονο όσο συνήθως, αλλά οι φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κινητικότητας είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τον εαυτό τους και να αποκτήσουν γνώσεις. Το Erasmus συνίσταται σε νέες εμπειρίες, στη συναναστροφή με καινούργιους ανθρώπους, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στη λήψη απλών αλλά και σύνθετων αποφάσεων και στην ατομική υπευθυνότητα. Για να αντιμετωπίσουν την πανδημική κρίση, είτε αποφάσισαν να παραμείνουν είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έπρεπε να προκαλέσουν τον εαυτό τους και να ξεδιπλώσουν τις ηγετικές τους ικανότητες. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι το Erasmus 2020 ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή για τους φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

by Team Brand New

Anna, Eva, Evangelia, Paraskevi-Vasiliki & George

for the “Leadership & EQ Lab” of the #ADandPRLab

--

--