Job Shadowing: Γιάννης Συλεούνης από τη Johnson & Johnson
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να βρίσκεται κανείς σε ηγετικό ρόλο; Εμείς στο πλαίσιο του Εργαστηρίου «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη» του ADandPRLab αναρωτηθήκαμε, εξετάσαμε και παρατηρήσαμε στενά ένα πρόσωπο σε ηγετική θέση. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον Γιάννη Συλεούνη, Business Unit Manager του Ιατροτεχνολογικού Κλάδου της Johnson & Johnson Greece. Ο ίδιος αν και σπούδασε Χημικός, κατέληξε να ασχολείται με ένα πεδίο που δεν ήταν ποτέ το «όνειρό» του. Βρέθηκε τυχαία στον κλάδο και είδε ότι εν τέλει ήταν κάτι που του ταιριάζει. Εκπαιδεύτηκε και δικτυώθηκε σε σημείο που μπορεί πλέον να κάνει οτιδήποτε επιθυμεί επαγγελματικά, όπως ο ίδιος επισήμανε στη συνέντευξη που πραγματοποιήσαμε.
Αυτά, βέβαια, αποτελούν απλώς μια πρώτη ανάγνωση του Γιάννη, όπως και ο ίδιος μας παρότρυνε να τον προσφωνούμε. Ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που τον σκιαγραφούν ως ηγέτη. Ή για να συμβαδίσουμε με τα δικά του πιστεύω, ως το πρόσωπο που πρέπει να διαχειριστεί και να αναπτύξει την ομάδα του. Όπως αντιλαμβάνεστε, η θεώρησή του περί ηγεσίας βαδίζει εκτός πλαισίων, καθώς θεωρεί ότι τον τίτλο του ηγέτη τον κατακτά κάποιος μετά από χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο σε κάποιον κλάδο. Ο ίδιος αυτή τη στιγμή δε νιώθει έτσι.
Παρόλα αυτά, μοιράστηκε μαζί μας κάποια στοιχεία που θεωρεί σημαντικά να έχει κάποιος που βρίσκεται σε ρόλο αυξημένων ευθυνών, τα οποία δε θα μπορούσαν να μη συμπεριλαμβάνουν και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Ο ίδιος τη βιώνει μέσα από τη φράση «Μπαίνω στα παπούτσια του άλλου». Του αρέσει να αντιλαμβάνεται σε βάθος τις διαφορετικές οπτικές και ανάγκες των μελών της ομάδας του, καθώς ο στόχος του δε σχετίζεται με εμπορικούς δείκτες, αλλά με το πόσο ικανοποιημένη είναι η ομάδα του. Παράλληλα, στα χαρακτηριστικά αυτά κατατάσσει και τη δικαιοσύνη με την έννοια ότι δε μπορεί να φέρεται σε όλους ίσα, οφείλει να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες. Όλα αυτά, βέβαια, πλαισιώνονται από το τρίτο χαρακτηριστικό της καθαρής επικοινωνίας, καθώς είναι αυτή που θα οδηγήσει την ομάδα του στο να συνεχίσει να τον εμπιστεύεται. Ως τέταρτο χαρακτηριστικό επισήμανε το όραμα, το οποίο θα πρέπει να αποτελεί κοινό παρονομαστή για όλη την ομάδα, όχι μόνο για εκείνον. Ο ίδιος με την ομάδα του λοιπόν, πριν από τρία χρόνια έθεσαν δύο στόχους και συγκεκριμένα metrics για την επίτευξή τους: Να κατακτήσουν στο μέγιστο την εμπιστοσύνη της Ελληνικής αγοράς και να βρεθούν στο top 10 της Ευρωπαϊκής. Τον πρώτο στόχο τον υλοποίησαν και συνεχίζουν να τον υλοποιούν με επιτυχία, ενώ για τον δεύτερο θεωρούν ότι βρίσκονται αρκετά κοντά.
Όσο προχωρούσε η συζήτησή μας, αναρωτηθήκαμε πώς μπορεί να είναι η καθημερινότητά του βρισκόμενος σε μια εταιρία αυτού του βεληνεκούς. Ο ίδιος μας παρότρυνε να επισκεφθούμε τα γραφεία της Johnson & Johnson. Μέσα, λοιπόν, από τη συμμετοχική παρατήρηση και τη συζήτηση μαζί του διαπιστώσαμε ότι δεν έχει τυπική καθημερινότητα, κάθε μέρα στη δουλειά είναι διαφορετική, ενώ η διάδρασή του με ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι συνεχής. Έχει ένα calendar για να προγραμματίζει ραντεβού με πελάτες και νοσοκομεία, γεγονός που τον οδηγεί κάποιες ώρες στο γραφείο και κάποιες εκτός αυτού για meetings. Ασχολείται με διάφορα projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ταυτόχρονα αναλαμβάνει επιπλέον αρμοδιότητες από τις οποίες μπορεί να μην έχει οικονομικές απολαβές, αλλά τον ευχαριστούν και τις θεωρεί μέρος της δουλειάς του. Στο τέλος της ημέρας κάνει ένα sum up call με τους συναδέλφους του για την ημερήσια πορεία των task τους.
Όταν, βέβαια, κλείνει η πόρτα του γραφείου του μένουν όλα εκεί και προσπαθεί να αφιερώσει εποικοδομητικό χρόνο στον εαυτό του, την οικογένειά του και τους φίλους του. Αν και δεν έχει πολύ χρόνο, ο ίδιος θεωρεί ότι έχει βρει μια αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Αυτό, μάλιστα, ίσως συνδράμει και στην ικανοποίηση και την πληρότητα που λαμβάνει από τη δουλειά του. Η κύρια δεξιότητα, όμως, που τον έχει οδηγήσει σ’ αυτή τη συνθήκη είναι η προσαρμοστικότητα σε νέα, δύσκολα ενδεχομένως, δεδομένα όπως ήταν η οικονομική κρίση και η πανδημία του COVID-19. Δε θεωρεί ότι υπάρχουν μειονεκτήματα, ή τουλάχιστον έχει κωδικοποιήσει τις δυσκολίες ως μέρος της εργασιακής του πραγματικότητας.
Η αντιμετώπιση κρίσεων, λοιπόν, είναι μέρος της καθημερινότητας του, γι’ αυτό και φροντίζει πάντα να είναι proactive, ώστε να επιλύει άμεσα και αποτελεσματικά οτιδήποτε προκύπτει. Αν αυτό καταστεί κάποια στιγμή αδύνατο, έχει τη ψυχραιμία και την ακεραιότητα να διασκεδάζει τις δυσκολίες. Για εκείνον η μεγαλύτερη κρίση θα ήταν να έχανε κάποια στιγμή την ομάδα του. Γι’ αυτό ένα προσωπικό challenge που έχει ορίσει στον εαυτό του είναι να έχει συμμέτοχους πάντα όλη την ομάδα. Για εκείνον δεν είναι “One Man Show”, ποτέ δεν το είδε έτσι, και θεωρεί ότι αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει όπου έχει εφαρμοστεί. Ο καθένας έχει τον ρόλο του και προτείνει λύσεις βάσει αυτού, τις οποίες ο ίδιος μπορεί να μην είχε σκεφτεί.
Αναφερόμενοι, βέβαια σε ρόλους, ενδιαφέρον είχε να δούμε πώς στέκεται και ο ίδιος απέναντι στον ρόλο του. Μας τόνισε, λοιπόν, ότι είναι εντελώς συνειδητοποιημένος και εξοικειωμένος με την ιδέα της προσωπικής ευθύνης που αρμόζει στη θέση του. Το καθετί που συμβαίνει είναι μια πρόκληση, μια εμπειρία από την οποία μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερος. Ειδικά αν ζητάς βοήθεια, όσο χρονών ή ψηλά κι αν φτάσεις, θα μαθαίνεις αέναα. Γενικώς η διαρκής μάθηση μέσω σεμιναρίων, coaching, mentoring και επί παντός τρόπου επιλέγει ο καθένας, είναι κάτι που μας επισήμανε διαρκώς. Μέσα από τις εκπαιδεύσεις που έχει πραγματοποιήσει έχει λάβει σημαντικά εφόδια, όπως η αξία της προσαρμογής στη στοχοθέτηση και η αντίστοιχη του να νιώθει όλη η ομάδα σημαντική για να προσφέρει.
Μπορεί όμως να προσφέρει ένας νέος, μη έμπειρος, στη Johnson & Johnson; Και βέβαια μπορεί και μ’ αυτόν τον τρόπο παραμένει «ζωντανή» η εταιρία, όπως ο ίδιος μας επισήμανε. Πιστεύει, επίσης, ότι είναι ωφέλιμο να ξεκινήσει κάποιος από τον χώρο του, καθώς είναι εξειδικευμένος τομέας, άρα επικεντρώνεσαι σε κάτι ειδικό και όχι αόριστο. Ο ίδιος χαίρεται να συνεργάζεται με νέους ανθρώπους καθώς έχουν σύγχρονο τρόπο σκέψης και αντιλήψεις χωρίς στερεότυπα. Αντιστοίχως, τους στηρίζει και τους βοηθά, αν και το να πειραματιστούν και να κάνουν λάθη στην αρχή της καριέρας τους το θεωρεί πηγή διδαγμάτων. Μάλιστα, επισήμανε ότι εταιρίες σαν τη Johnson & Johnson που υπάγονται στον κλάδο της υγείας είναι δύσκολο να βρεθούν «εκτός» καθημερινότητας. Το «σήμερα» για τον κλάδο πρέπει να ακολουθεί την εξέλιξη της πληροφορικής και της τεχνολογίας, καθώς προσφέρουν Artificial Intelligence και Digital λύσεις.
Ως προς την COVID-19 era της Johnson & Johnson, ο ίδιος αναφέρει ότι επηρεάστηκαν οι πωλήσεις της εταιρίας, όπως ήταν λογικό, αλλά βασική προτεραιότητα αποτέλεσε η ψυχική υγεία του ανθρώπινου δυναμικού της. Η εταιρία προσπάθησε να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον στους ανθρώπους της καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο παροχών για τη διευκόλυνση της εργασίας από το σπίτι. Το σχέδιο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κρίσης φάνηκε ότι λειτούργησε εποικοδομητικά δεδομένης της κατάστασης, καθώς σημειώθηκαν λιγότερα προβλήματα σε σύγκριση με άλλες εταιρίες. Αυτό συνέβη επειδή οι εργαζόμενοι εκτίμησαν την προτεραιότητα που έδειξε η εταιρία στους ανθρώπους της, με αποτέλεσμα να εργαστούν παραγωγικά και τα νούμερα της εταιρίας να μην επηρεαστούν πολύ.
Στη διαχείριση αυτής της κρίσης λοιπόν, δόθηκε έμφαση περισσότερο στον άνθρωπο και λιγότερο στα αποτελέσματα και τα νούμερα. Αυτό άλλωστε αποτελεί και θεμέλιο λίθο της κουλτούρας της εταιρίας. Διαχρονικός στόχος είναι η εταιρία να διαμορφώσει τους ανθρώπους της με τα καλύτερα δυνατά εφόδια, οι οποίοι σε δεύτερο χρόνο θα διαχειρίζονται σωστά όχι μόνο τις καταστάσεις σαν ψυχρά θέματα, αλλά τους ανθρώπους που διαμορφώνουν τις καταστάσεις, τις ομάδες. Στην post COVID-19 era της Johnson & Johnson, το ανθρώπινο δυναμικό συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο, καθώς η εταιρία προσφέρει το flexibility στους εργαζομένους της να επιλέγουν και να εξισορροπούν εργασία από το γραφείο και από το σπίτι. Παράλληλα, σταδιακά, επανέρχονται οι pro-COVID-19 ρυθμοί, καθώς ο ίδιος ο Γιάννης Συλεούνης ταξιδεύει ξανά για meetings στο εξωτερικό, ενώ η εταιρία ετοιμάζει kick off meetings για το σύνολο των εργαζομένων.
Καταλήγοντας, αν μπορούσαμε να σταθούμε απέναντι στην επιλογή μας για μια εταιρία του βεληνεκούς της Johnson & Johnson, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιστρέφαμε ξανά σε μια αντίστοιχης δυναμικής. Οι έντονοι ρυθμοί, οι αυξημένες ευθύνες και η επιταγή για προσφορά πίσω στην κοινωνία είναι λίγα από τα στοιχεία που μας οδήγησαν να θέλουμε να ανακαλύψουμε την καθημερινότητα ενός ηγέτη της, στην προκειμένη περίπτωση του Γιάννη Συλεούνη. Τα στοιχεία που κρατήσαμε από τον Γιάννη είναι ότι, παρά το άγχος του λόγω των αρμοδιοτήτων του ρόλου του, «Σημασία έχει να ξέρεις τι κανείς και γιατί το κάνεις. Αν κάποια στιγμή βρεθείς σε ηγετικό ρόλο μη φοβηθείς, δεν υπάρχει σωστή απάντηση στο δίλημμα ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι. Αν είσαι ταλέντο και δεν εκπαιδευτείς, θα μείνεις ταλέντο. Πάντα να εστιάζεις σε εσένα και τη βελτίωσή σου!», όπως o ίδιος μας παρότρυνε.
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Συλεούνη και τη Johnson & Johnson MedTech Greece, καθώς και τη καθηγήτριά μας Dimitra Iordanoglou.
Written by ADream Team: Maria Patinioti, Mirto Theodosopoulou, Marikelly Laskou & leonidas lepidas