Σε αυτό το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών μας πάνω στον τομέα των ΜΜΕ και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων, όσον αφορά το τελευταίο μάθημα του εργαστηρίου μας «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη» με καθηγήτρια την κ. Ιορδάνογλου, κληθήκαμε να βγάλουμε εις πέρας το project της σκιαγράφησης ενός ηγέτη (job shadowing). Κάθε ομάδα λοιπόν, θα έπρεπε να επιλέξει έναν ή ακόμα και δύο ηγέτες, τους οποίους θαυμάζει και θα υπήρχε η πιθανότητα στο μέλλον να θέλει να διεκδικήσει μια θέση στη συγκεκριμένη εταιρεία ή σε έναν συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποίησης του. Αφού γίνει η επιλογή αυτή θα πρέπει αργότερα να πραγματοποιηθεί μία συνέντευξη και μία παρατήρηση του χώρου εργασίας από κοντά. Πως και τι δηλαδή διαδραματίζεται σε μια ημέρα εργασίας τους, τι μπορεί να προκύψει και πως το διαχειρίζονται. Εμείς αρχικά, σαν ομάδα «The Seventeens» επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την εταιρεία VIEPA.

H VIEPA, παρακινούμενη από τις 17 αξίες για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ σαν μονοπάτι για ένα καλύτερο κόσμο και έναν υγιή πλανήτη για τις επόμενες γενιές αποφάσισε το 2021 να είναι μια χρονιά σταθμός στην πορεία της. Ασχολείται με σχεδιασμούς μηχανημάτων παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων, ποτών, φαρμάκων και άλλων προϊόντων. Θεωρείται από τις καλύτερες εταιρείες στον κλάδο της καθώς ασχολείται πολλά χρόνια με το αντικείμενο , ό,τι προϊόν σχεδιάζεται γίνεται με βάση τον πελάτη και υπάρχει μια συνεχή τεχνολογική καινοτομία. Πάντα σέβεται τον πελάτη, προσδίδει αξιοπιστία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και τηρεί αυστηρές προδιαγραφές και συνέπεια στις δεσμεύσεις της. Έχοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στον χώρο αλλά και με άμεση συνεργασία με τον πελάτη έχουν την δυνατότητα να σχεδιάζουν μηχανές προσαρμοσμένες (CUSTOM) στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του με γνώμονα την άμεση ενσωμάτωση στη γραμμή παραγωγής αλλά την ταχύτατη απόσβεση της επένδυσης. Αυτή η ευελιξία άνοιξε τον κύκλο των πελατών τους με μεγάλους διεθνής ομίλους να τους εμπιστεύονται πλέον τις γραμμές παραγωγής τους στο τομέα των τροφίμων και φαρμάκων. Η έγκαιρη ανταπόκριση στο after sale Services στοχεύει σε Non Stop λειτουργία των μηχανών τους καλύπτοντας οποιαδήποτε τεχνική ανάγκη άμεσα εντός και εκτός Ελλάδας. Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού τους δίνουν την δυνατότητα να εφαρμόζουμε άμεσα τις νέες τεχνολογίες και να εξελισσόμαστε. Μερικές συνεργαζόμενες εταιρείες αποτελούν η BIG, COCA COLA, DIMELLO, ΕΛΑΙΣ,GAP JOHNSON AND JOHNSON, ΚΑΡΕΛΙΑ, ΚΟΡΡΕΣ και άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Αναλυτικότερα, η ομάδα μας επέλεξε να πάρει συνέντευξη από τον κ. Βαγγέλη Ζώη, ο οποίος έχει το ρόλο του μηχανολόγου μηχανικού πάνω στο κομμάτι του σχεδιασμού στην εταιρεία και project management, ενώ παράλληλα ήρθαμε σε επαφή και με την υποδιευθύντρια της εταιρείας. Παρακάτω θα παραθέσουμε κομμάτια των συνεντεύξεων.

Βαγγέλης Ζώης

Ο κ. Βαγγέλης Ζώης εργάζεται στην εταιρεία VIEPA και όταν τον ρωτήσαμε τι ηγέτη θα χαρακτήριζε τον εαυτό ο ίδιος απάντησε πως αποτελεί πρότυπο ενός θετικού ηγέτη. Θεωρεί πως στη συγκεκριμένη εταιρεία ένας νέος μπορεί να γνωρίσει τη βιομηχανία της Ελλάδας καλύτερα και να έρθει σε άμεση επαφή με ένα αντικείμενο το οποίο έχει αλληλεπίδραση σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Ζώης στη συνέντευξή του μας ανέφερε πως δεν είχε σκοπό αρχικά να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη συγκεκριμένη εταιρεία παρά μόνο να αντλήσει την απαραίτητη εμπειρία στον χώρο ώστε να εξελιχθεί κάπου αλλού μετέπειτα, ωστόσο μαζί με την εξέλιξη της εταιρείας εξελίχθηκε και ο ίδιος, κάτι που τον κράτησε στην εταιρεία σε ηγετική πλέον θέση.

Θεωρεί πως δεν κατέχει τη συναισθηματική νοημοσύνη και είναι κάτι που προσπαθεί να το επιτύχει ωστόσο, αρκετές είναι οι περιστάσεις στις οποίες έχει πράξει σύμφωνα με αυτή προσπαθώντας πάντα να κρατάει τις ισορροπίες. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με ένα δύσκολο έργο που πρέπει να επιτευχθεί τις περισσότερες φορές επιλέγει να το αναλάβει ο ίδιος.

Η λύση για τον ίδιο στην εξισορρόπηση της συναισθηματικής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο είναι η πρόληψη, η καλή οργάνωση και η σωστή δόμηση.

«Πιστεύεις ότι εμπνέεις τους εργαζομένους και αν πιστεύεις ότι οι σχέσεις με τους εργαζομένους σου είναι παραπάνω από αφεντικό και υπάλληλος και αν υπάρχει σεβασμός?»

«Καταναγκασμός δεν υπάρχει γιατί τα περισσότερα έργα τα αναλαμβάνω ο ίδιος. Άλλοτε ναι και άλλοτε όχι ανάλογα με την χρονική περίοδο δηλαδή την πίεση που έχουν και για να εμπνευστούν πρέπει να τους τα δώσεις έτοιμα και οργανωμένα για να δουν πως γίνεται η δουλειά και με την πίεση δεν εμπνέονται. Το σύστημα του καταναγκασμού δεν υφίσταται στην εταιρεία. (Γενική αρχή εταιρείας).»

«Θεωρείς πως κάποιος ηγέτης γίνεται η γεννιέται

«Γεννιέσαι σαν αφεντικό όχι σαν ηγέτης. Ηγέτης γίνεσαι στην πορεία. Μόνο όταν αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες και έργα τότε μπορείς να αντιληφθείς τι θα πει ηγέτης. Πρέπει να δουλέψεις μόνος σου.»

Από μικρή ηλικία έβλεπε τον εαυτό του ως ηγέτη και ήξερε πως ήθελε να ασχοληθεί με αυτό.

«Θεωρείς την ταμπέλα του ηγέτη ως ένδειξη ανωτερότητας σε μια εταιρεία και αν το εκμεταλλεύεσαι αυτό;»

«Δεν θεωρείται σημάδι ανωτερότητας είναι σημάδι ενός ανθρώπου που θέλει να κάνει κάτι παραπάνω. Και σαν σωστός ηγέτης δεν το εκμεταλλεύεσαι. Θα το χρησιμοποιήσω μόνο σε καταστάσεις που δεν υπάρχει σεβασμός και δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει.»

«Θεωρείς τον εαυτό σου ως ηγέτης ή ως συνεργάτης?»

«Για την ομάδα θεωρώ τον εαυτό μου μόνο συνεργάτη.»

«Ο ηγέτης συχνά θυσιάζεται για την εταιρεία εσύ πιστεύεις ότι το κάνεις ?»

«Στο οικονομικό κομμάτι ο σωστός ηγέτης σε μια δουλειά θα ενδιαφερθεί πρώτα για το καλό τον υπολοίπων και μετά για τον ίδιο του τον εαυτό. Όταν νιώθω ότι η ομάδα δυσκολεύεται για ένα έργο θα συμβάλλω και εγώ στην παραγωγή για να επιτευχθεί γρηγορότερα.»

Τα επόμενα 10 χρόνια θα τον ενδιέφερε να ξεκινήσει κάτι δικό του.

Υποδιευθύντρια VIEPA

Η κ. Κατερίνα Λεγάκη δε θεωρεί τον εαυτό της αφεντικό αλλά τον χαρακτηρίζει ως συνεργάτη και θετικό ηγέτη καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνει είναι πάντα προς το κοινό καλό.

«Όταν εισήλθατε στον χώρο αυτό σκοπεύατε να αναλάβετε ηγετικό ρόλο;»

«Δεν ήταν πρόθεση ή σκοπός να αναλάβω αυτή την θέση αλλά θεωρούσα την εξέλιξη και την προαγωγή κατά κάποιο τρόπο δεδομένη.»

Ο κύριος σκοπός της σαν ηγέτης είναι να βελτιώσει τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και τις διαδικασίες που γίνονται οι εργασίες αυτές. Αυτό είναι άλλωστε που τη διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ηγέτες και όπως μας ανέφερε η ίδια είναι και το ελάττωμά της όσον αφορά την έμπνευση που προκαλεί η όχι στους εργαζομένους καθώς, δεν είναι επιθετική και επιβλητική αλλά πάντα αποσκοπεί στην ήρεμη και σωστή λειτουργία των πραγμάτων.

«Υπήρχαν καταστάσεις κατά τις οποίες έπρεπε να αναλάβετε αποφάσεις με βάση το συναίσθημα αντί της νοημοσύνης? Εάν ναι πως αντιμετωπίσατε ένα τέτοιο ζήτημα;»

«Πάντα υπάρχουν αποφάσεις που παίρνεις με το συναίσθημα αλλα δεν πρέπει να παίρνει κανείς βιαστικές αποφάσεις καθώς με την δεύτερη σκέψη καταλήγεις να αποφασίζεις με την λογική.»

«Ηγέτης γίνεται κάποιος η γεννιέται;»

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναπτύξει τέτοια χαρακτηριστικά από τον τρόπο που έζησαν και μεγάλωσαν αλλά πιστεύω κιόλας ότι καλλιεργείται

«Όσον αφορά την συναισθηματική νοημοσύνη πιστεύετε ότι την κατέχετε και πράττεται με βάση αυτή και τι θα συμβουλεύατε έναν ηγέτη να πράττει με βάση αυτή η όχι;»

«Επειδή έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος καταστάσεις θεωρώ πως πρέπει να βάζει τον εαυτό του στην θέση του και να προσπαθήσει να τον οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να βάλει ένα τείχος. Θεωρώ πως είναι πλεονέκτημα να δρα ο οποιασδήποτε με συναισθηματική νοημοσύνη.»

«Ποιες είναι οι διαφορές, κατά την άποψη σας, ανάμεσα στις γενιές όσον αφορά το θέμα του ηγέτη?

Δεν είχα ηγετικά πρόσωπα τριγύρω μου ώστε να μπορώ να συγκρίνω ανάμεσα σε γενιές εκτός από έναν. Η διαφορά που παρατήρησα ήταν ότι ο ένας είχε όραμα να κάνει την δουλειά αυτή δηλαδή το ήθελε ενώ ο δεύτερος ο στόχος του ήταν το κέρδος. Μεγάλο ρόλο παίζει και το πάθος.»

Τα επόμενα 10 χρόνια βλέπει τον εαυτό της να παραμένει σε αυτή τη θέση και είναι κάτι που θα ήθελε καθώς, όπως μας ανέφερε η ίδια: «Μπορώ να εκπαιδεύσω πολλούς ανθρώπους και πιστεύω ότι την κάνω την δουλειά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την συνεργασία με τους ανθρώπους μπορώ να μάθω και εγώ αρκετά πράγματα και να εξελιχθώ μαζί τους.»

https://youtu.be/ZReO80m2h9c

--

--