Leadership unleashed: Φωτίζοντας τα μονοπάτια της διαφήμισης και του event management

Σε έναν κόσμο, όπου η δημιουργικότητα κυριαρχεί και οι ιδέες αποτελούν το έναυσμα της αλλαγής, δύο ξεχωριστοί κόσμοι περιπλέκονται για να διαμορφώσουν το τοπίο της επιχειρηματικής ηγεσίας. Με την περιέργεια για ανακάλυψη ως οδηγό μας, ξεκινήσαμε το ταξίδι του Job Shadowing, με σκοπό να έρθουμε σε επαφή με τις ιδέες αξιόλογων ατόμων που κινούνται στα πεδία της διαφήμισης και του event management.

The Newtons Laboratory | Office

Η πρώτη μας στάση, δε θα μπορούσε να είναι άλλη, από μια πολύ επιτυχημένη διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα, την “The Newtons Laboratory” — ένα πεδίο όπου η δημιουργικότητα, η στρατηγική και η καινοτομία ενώνονται για καλό σκοπό. Μέσα στους τοίχους αυτού του εργαστηρίου ιδεών, γίναμε μάρτυρες της εξελισσόμενης ουσίας της ηγεσίας, από μια εταιρεία που γεννήθηκε σε περίοδο κρίσης, το 2011, και από τότε συνεχίζει να αποδεικνύει περίτρανα πως μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση στον τομέα των διαφημίσεων και της αλλαγής. Η απάντηση που δίνει σε κάθε πρόκληση, είναι πέρα για πέρα δημιουργική και στοχευμένη, όπως μας απέδειξαν οι Creative Directors της ομάδας, κος. Σορώτος και κος. Δημήτρουλας.

Giannis Sorotos, Creative Director | The Newtons Laboratory

Όπως κάθε ρόλος, έτσι και ο ρόλος του ηγέτη έχει δύο όψεις, με τις δυσκολίες της, αλλά και με τα θετικά της. Οι ηγέτες φέρνουν το βάρος των τελικών αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις, που κρίνουν το μέλλον της κάθε συνεργασίας με τους πελάτες, της πορείας της ομάδας, αλλά και ολόκληρης της εταιρείας. Το βάρος της επίλυσης των προβλημάτων συχνά πέφτει εξ ολοκλήρου στους ώμους τους, απαιτώντας λεπτούς χειρισμούς για τη διατήρηση της αρμονίας εντός της ομάδας. Ωστόσο, ο ρόλος της ηγεσίας, όπως μας ανέφεραν, έχει και τα δικά του οφέλη και ικανοποιήσεις. Ένας ικανός ηγέτης δεν επιβάλλει, αλλά κερδίζει τον σεβασμό και την αναγνώριση από την ομάδα του ευκολότερα λόγω της εμπειρίας του, με την ικανότητα να κατευθύνει τις συζητήσεις προς τον σωστό δρόμο, και να αποτρέπει τις διαφωνίες. Ακόμη, οι ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης μέσα από τον ρόλο του ηγέτη είναι πολλές, λόγω της επαφής με πληθώρα ιδεών από πολλά διαφορετικά μυαλά, διαφορετικές θέσεις (με μεγαλύτερη ή μη εργασιακή εμπειρία), με διαφορετικές καταβολές και ερεθίσματα.

Για να σταθεί όμως κάποιος σε μια θέση που πρέπει πάντα να βγαίνει μπροστά, κρίνεται αναγκαίο να έχει κάποιες δεξιότητες που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει. Ένας ηγέτης οφείλει να μπορεί να μεταδώσει το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις του, εξηγώντας γιατί κάποια ιδέα μπορεί να απορριφθεί, καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση μεταξύ των μελών της ομάδας. Ειδικά σε άτομα που βρίσκονται σε junior level θέσεις, η στάση του ηγέτη πρέπει να είναι ενθαρρυντική, καθώς σε αυτό το σημείο, είτε τα μέλη της ομάδας θα πεισμώσουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και για καλύτερες ιδέες, είτε θα χάσουν την αυτοπεποίθησή τους από τις αλλεπάλληλες απορρίψεις ιδεών. Παρέχοντας εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους, οι ηγέτες διασφαλίζουν ότι τα νεότερα μέλη της ομάδας δεν έπαιρναν προσωπικά τις επαγγελματικές διαφορές, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον ανάπτυξης και μάθησης.

“It’s the business of rejection”

Η ευφυία ενός ηγέτη κρίνεται και από την ικανότητα συνεργασίας με άτομα που διαθέτουν καλύτερες ιδέες και δεξιότητες, χωρίς να έχουν την αίσθηση του ανταγωνισμού, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η βέλτιση απόφαση για την ομάδα και το project.

Όταν ρωτήσαμε ποιο στοιχείο είναι σημαντικότερο για μια ηγετική θέση, περίτρανα, η ενσυναίσθηση αναδείχθηκε ως καθοριστικό χαρακτηριστικό, επιτρέποντας στους ηγέτες να μπαίνουν στη θέση των άλλων, υπερβαίνοντας το ρόλο του προϊσταμένου και υιοθετώντας το ρόλο του καθοδηγητή. Άλλωστε, μέσω της ενσυναίσθησης, κατανοώντας βαθύτερα την ιδιοσυγκρασία του κάθε μέλους, μπορεί κανείς να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει και να ξετυλίξει κάθε κρυμμένη δυνατότητα που έχει. Η άντληση έμπνευσης από τα μέλη της ομάδας και η διευκόλυνση της προσωπικής τους ανάπτυξης γίνεται κοινή επιδίωξη, καλλιεργώντας μια κουλτούρα συνεργασίας και κοινής επιτυχίας.

Brainstorming Session | The Newtons Laboratory

Μπορεί να συζητήσαμε πολύ για την ηγεσία και την συναισθηματική νοημοσύνη κατά την επίσκεψή μας στη “The Newtons Laboratory”, αλλά σαν μελλοντικές marketeers, δε θα μπορούσαμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για την συμμετοχή μας στο brainstorming για ένα διαφημιστικό. Σε συνεργασία με τον κο. Δημήτρουλα, Creative Director, αλλά και ένα μέλος της ομάδας του Copywriting, τον Γιώργο, συζητήσαμε διεξοδικά τις ιδέες και προτάσεις μας για το στήσιμο μιας διαφήμισης — τι κι αν απορρίφθηκαν οι μισές ιδέες μας; -.

Our team’s reaction after realizing how the job of Creator Director is | Brainstorming Session, The Newtons Laboratory

“Απαντάμε δημιουργικά τις ανάγκες του πελάτη, κάνοντας fit την καλύτερη ιδέα που έχουμε στο brand του”

Όσο όμορφη και αν είναι η τέχνη της δημιουργικότητας, συχνά μπορεί να κληθεί κάποιος σε αυτόν τον τομέα να μιλήσει και να διαφημίσει πράγματα, ιδέες, προϊόντα, πρόσωπα που δεν υποστηρίζει, δεν ενστερνίζεται, για αυτό και είναι πολύ λεπτές οι γραμμές μεταξύ προσωπικών πεποιθήσεων και επαγγελματικών ευθυνών. Σε αυτές τις στιγμές αναδεικνύεται η πραγματική δοκιμασία του επαγγελματισμού και της ακεραιότητας. Η πλοήγηση σε αυτό το διαφοροποιημένο έδαφος απαιτεί μια λεπτή ισορροπία, όπου το δημιουργικό μυαλό πρέπει να βρει έναν τρόπο να επικοινωνήσει αυθεντικά και να αναδείξει την ουσία αυτού που παρουσιάζεται, διατηρώντας παράλληλα μια αίσθηση επαγγελματικής αποστασιοποίησης. Μέσα από τις λέξεις και τα οπτικά μέσα, οι επαγγελματίες της διαφήμισης μπορούν να ξεπεράσουν τις προσωπικές προκαταλήψεις, μπαίνοντας στο ρόλο του αφηγητή που ζωντανεύει ιστορίες, ενώ παράλληλα τηρούν τα ηθικά πρότυπα της τέχνης τους. Και η συμβουλή που κρατήσαμε από αυτή τη συζήτηση;

“Μη δένεσαι με τις ιδέες!”

Photo by MD Duran on Unsplash

Σε συνέχεια της περιήγησής μας στον χώρο της ηγεσίας, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Γιώργο Βαρδαλαχάκη, που δραστηριοποιείται ενεργά με το κομμάτι των events. Η εταιρεία στην οποία εργάζεται ονομάζεται Educativa, η οποία αφορά events σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο. Ουσιαστικά πρόκειται για μεγάλες εκδηλώσεις, που στόχος τους είναι να φέρουν σε επαφή πιθανούς φοιτητές με εκπροσώπους πανεπιστημίων εξωτερικού. Έτσι, στα events που διοργανώνονται, σύμβουλοι σπουδών ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για προγράμματα σπουδών αλλά και την ζωή στο εξωτερικό.

George Vardalachakis | Educativa

Με τον Γιώργο συναντηθήκαμε μέσω διαδικτυακού call, όμως αισθανθήκαμε σαν να είχαμε πραγματικά βρεθεί από κοντά! Μας υποδέχτηκε με ένα μεγάλο χαμόγελο και όρεξη για να μας λύσει κάθε απορία, με την κουβέντα να κυλά αβίαστα!

Ο Γιώργος έχει τον ρόλο Director στο τμήμα των events, όμως πέρα από τον ρόλο του ασχολείται και με κομμάτια όπως PR, Πωλήσεις, Οργάνωση και Σχεδιασμός (design), Επικοινωνία με Δημόσια και Ιδιωτικά Ιδρύματα, Στρατηγική. Υπό την επίβλεψή του, υπάρχει ομάδα coordinators, που ασχολούνται περισσότερο με logistics, μιας και το κομμάτι της στρατηγικής και του marketing είναι στα χέρια του Γιώργου.

Από τις πρώτες ερωτήσεις που του θέσαμε, ήταν το πόσο δύσκολα είναι πράγματι τα events. Πράγματι και ο ίδιος μας απάντησε γελώντας πως πρόκειται όντως για έναν απαιτητικό κλάδο, με στρεσογόνες διαδικασίες. Κάποιος που δουλεύει στο κομμάτι των event, εργάζεται Σαββατοκύριακα-Αργίες-πολλές ώρες-ανάποδα σχετικά με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επομένως χρειάζεται να βρει κανείς ισορροπία μεταξύ working life και προσωπικής ζωής, ώστε να κάνει zoom out και να ξεκουράζεται. Αυτό, πέρα από τα events, ισχύει και στο Hospitality — πρέπει να έχεις πρόγραμμα μέσα στο ασταθές ωράριο.

Ιδιαίτερα μετά την έλευση του Covid — 19, το τμήμα των events επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Ήρθαν πρωτόγνωρες καταστάσεις που έφεραν τεράστιες αλλαγές, ειδικά για έναν κλάδο που βασιζόταν πάντοτε στην ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση. Μετά το πέρασμα των πρώτων ημερών, αποφασίστηκε να ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα events, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία στον ψηφιακό χώρο. Όπως σε κάθε case, υπήρξαν και θετικά και αρνητικά. Στα θετικά, ήταν σίγουρα η μεγάλη προσβασιμότητα. Η απήχηση τους ήταν τεράστια, ειδικά σε σχέση με παλιότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις. Επίσης, άτομα με αναπηρίες κατάφεραν για πρώτη φορά να δηλώσουν συμμετοχή, μιας και πλέον το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα κλικ. Στα αρνητικά, ακριβώς αυτό το κλικ αλλοίωσε την εμπειρία των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερα μετά από έναν χρόνο, το όλο σύστημα άρχισε να κουράζει τους συμμετέχοντες, που μάλιστα έλεγαν πως δεν ήθελαν άλλα διαδικτυακά events. Έτσι, η ομάδα αποφάσισε να κάνουν μια μικρή παύση και επανήλθαν με δια ζώσης εκδήλωση το φθινόπωρο του 2022, μετά από ένα break σχεδόν ενός χρόνου.

Μετά από μια εισαγωγή στον ρόλο του αλλά και στον χώρο των events, επανήλθαμε στο κομμάτι της ηγεσίας, μιας και ο Γιώργος αναλαμβάνει να συντονίζει τις ομάδες και όλη την διοργάνωση των εκδηλώσεων. Σύμφωνα με το Γιώργο η “λίστα” μεταξύ θετικών και αρνητικών, μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Ο ίδιος παραδέχεται πως του αρέσει πολύ να συντονίζει, γιατί τον κάνει να αισθάνεται πολύ χρήσιμος στη δουλειά του.

IUF 2023

Έχει την ευχέρεια στη δημιουργία του δικού του πλάνου και μεγάλη αυτονομία, ενώ τον βοηθά πολύ ο διαμοιρασμός και το delegation. Στα αρνητικά, σίγουρα είπε πως ένα από τα βασικά είναι το στρες που υπάρχει, αλλά και το ότι ο leader αισθάνεται το βάρος της ευθύνης για το αν πάει κάτι λάθος. Όταν πηγαίνει όμως κάτι λάθος, πάντοτε θέλει να ενδυναμώσει τον άλλον και να τον βοηθήσει να κάνει την ίδια ενέργεια σωστά. Στο τέλος, ο ίδιος παίρνει την ευθύνη για το αν κάποιο μέλος της ομάδας του κάνει κάτι και πάει στραβά. Αυτή η τακτική έχει τις ρίζες της στο HR & Εκπαίδευση Ατόμων, κάτι που έχει κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, γεγονός που του έχει ενισχύσει πολύ την ενσυναίσθηση. Θεωρεί ότι ο ρόλος του ηγέτη είναι να βοηθάει τους άλλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Παρόλα αυτά, ο χώρος των events απαιτεί συνεργασία πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων. Αρκετές φορές υπάρχουν προστριβές και παρεξηγήσεις, οι οποίες μπορεί να αποφευχθούν αρνητικές για την ομαλή διεξαγωγή ενός event. Μετά από σχετική συζήτηση, ο Γιώργος, ως leader των ομάδων αυτών, μας είπε πως πάντα προσπαθεί να δημιουργεί προσωπικές σχέσεις με τα άτομα της ομάδας του. Αν υπάρξει κάποια ένταση, παρεμβαίνει με έναν ήπιο τόνο χωρίς να συγκεντρώνει σε meetings όλους τους συναδέλφους. Πιστεύει πολύ στην δύναμη του one to one και έτσι θέλει να βοηθήσει, δημιουργώντας όμορφο κλίμα και χωρίς να επεμβαίνει έντονα. Προτιμά να οδηγεί προς την λύση αθόρυβα με indirect καθοδήγηση και ενθάρρυνση.

Όσο για το πώς επιλέγει άτομα στην ομάδα του, ο Γιώργος μας είπε πως δυστυχώς λόγω της φύσης της δουλειάς του καλείται να δημιουργήσει την ομάδα και να εκπαιδεύσει τις νέες προσθήκες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που εμπεριέχει ρίσκα. Για αυτόν τον λόγο, στις συνεντεύξεις, προσπαθεί να βλέπει ποιος είναι έτοιμος να μπει στην ομάδα. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στα θετικά χαρακτηριστικά του καθενός (soft skills), μιας και θεωρεί ότι τα μέλη της ομάδας πρέπει να αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Photo by Cherrydeck on Unsplash

Άλλο ένα ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει, είναι η διαχείριση των εθελοντών αλλά και της main ομάδας του. Θεωρεί πως η διοίκηση των εθελοντών είναι πιο δύσκολη, μιας και οι εθελοντές δεν πληρώνονται, άρα πρέπει να ταυτιστούν με το project και χρειάζονται κίνητρο. Στις περιπτώσεις των εθελοντών, τα rewards του είναι της τάξεως των rewards, recognition, personal & career development. Η main ομάδα από την άλλη, απαιτεί logistics, τα οποία αναλαμβάνει κυρίως το τμήμα του HR: μισθοδοσία, bonus, αυξήσεις, κλπ. Ο Γιώργος μας είπε πως κρίνει αναγκαίο το στάδιο γνωριμίας μεταξύ των μελών των ομάδων, αλλά και των ίδιων των ομάδων αναμεταξύ τους.

Forming/Norming/Storming/Performing!

Πάνω στην τελευταία κουβέντα, συζητήσαμε λίγο πιο διεξοδικά το πώς μπορεί ένας leader να είναι ταυτόχρονα και φίλος με τα μέλη της ομάδας του. Ο Γιώργο ναι μεν κρατά φιλικές σχέσεις, αλλά πολλές φορές παραδέχεται πως επηρεάζουν αρνητικά την δουλειά, εξηγώντας το μας με δύο παραδείγματα. Εάν κάποιος είναι φίλος με τον ανώτερο του, πολλές φορές, έστω και άθελά του, μπορεί να διαπραγματεύεται τα tasks του και να μην δέχεται ορισμένες φορές. Όσο για τον ίδιο το άτομο, μπορεί να ξεφύγει από τα σαφή όρια του, δίνοντας ίσως μέρος της δουλειάς του σε κάποιον άλλο ή στέλνοντάς του σε ώρες εκτός του ωραρίου του. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι σημαντικό να θεσπίζονται κανόνες μεταξύ των ατόμων, και αυτοί να τηρούνται.

Στο διάστημα του Job Shadowing, ο Γιώργος ανέφερε πολλές φορές την λέξη brief. Έτσι, του ζητήσαμε να μας εξηγήσει περαιτέρω το πώς δίνει brief. Ο ίδιος δίνει μεγάλη βάση στο να υπάρχει διεξοδικό brief στο Job Description, μιας και είναι η πρώτη εικόνα που έχει το άτομο για το τι πρόκειται να αφορά ο ρόλος εργασίας. Η συνέντευξη, όπως είπε ο ίδιος, είναι μια μορφή πώλησης μεταξύ συνεντευκτή και συνεντευξιαζόμενου. Ένας άλλος τρόπος για να δώσει σωστό brief, είναι με την τεχνική του on the job training. Δείχνει δηλαδή σε κάποιον μια δουλειά, κάνοντάς την μαζί του. Τέλος, θεωρεί πως το feedback πρέπει να είναι διεξοδικό σε όλο το διάστημα που κάποιος εργάζεται στην ομάδα του!

Photo by ian dooley on Unsplash

Ο Γιώργος μας μίλησε αναλυτικά για όλες τις πτυχές της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των events, επεξηγώντας μας κάθε βήμα. Όμως, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο του να συμβεί κάτι απρόοπτο. Πώς αντιμετωπίζουν κάποια πιθανή κρίση κατά τη διάρκεια του event; Σίγουρα χρειάζεται προετοιμασία.

Πρέπει να γίνεται elimination των risks, ώστε να γνωρίζεις πάνω κάτω τι μπορεί να πάει στραβά, χρησιμοποιώντας θεωρίες όπως το Safety Assessment αλλά και το Issues Matrix.

Παρόλα αυτά, πάντα πηγαίνουν στα events με αισιοδοξία και θετική ενέργεια και αν συμβεί κάτι, βρίσκουν λύσεις επί τόπου. Επίσης, μας μίλησε για την τεχνική firefighting σε περίπτωση αναποδιάς την ώρα του event. Όλα τα υπόλοιπα (ή όσα περνάνε απ’ το χέρι τους) πρέπει να έχουν διασφαλίσει ότι τρέχουν ρολόι. Ο Γιώργος ως υπεύθυνος να είναι διαθέσιμος να επέμβει σε στιγμή κρίσης.

--

--