The Staycation Project: CHILL (dren) in da house

Στα πλαίσια του εργαστηρίου μας «Leadership and Emotional Intelligence Lab», μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε χρήσιμο περιεχόμενο σχετικό με τις ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης και ηγεσίας με στόχο την ενημέρωση, την ενδυνάμωση και κατ΄επέκταση τη θετική αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής περιόδου με τον Covid-19. Πιο αναλυτικά επιλέξαμε να εστιάσουμε σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ουσιαστικά, το θέμα μας ήταν οι γονείς με τα μικρά παιδιά έως 12 χρονών και η θέση των εκπαιδευτικών αναφορικά με την κατάσταση κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το θέμα αυτό το προσεγγίσαμε με συνεντεύξεις είτε μέσω Skype είτε μέσω τηλεφώνου. Το δείγμα μας ήταν 7 γονείς και 2 εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα βίντεο και 2 infographics.

Οι ερωτήσεις που θέσαμε στους γονείς ήταν:

1.Πώς αντέδρασε το παιδί σας όταν προέκυψε το γεγονός και ποια η συμπεριφορά του στην πάροδο του χρόνου;

2.Με ποιον τρόπο εξηγήσατε στο παιδί σας την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε εξαιτίας της πανδημίας;

3.Καταφέρατε να διαχειριστείτε την ανησυχία σας και να μην την μεταφέρετε στο παιδί σας;

4.Ζητήσατε την συμβουλή κάποιου ειδικού για να μπορέσετε να μιλήσετε στο παιδί σας;

5.Πώς σκέφτεστε την επόμενη ημέρα, θα είναι ψυχολογικά εύκολο για εσάς να επανεντάξετε το παιδί σας στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες του;

6.Πώς θα εξηγήσετε στο παιδί σας ότι η επόμενη ημέρα, στο διάστημα της προσαρμογής, δεν θα είναι ακριβώς όπως την γνώριζε μέχρι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;

Οι ερωτήσεις που θέσαμε στους εκπαιδευτικούς ήταν:

1.Πώς προετοιμάσατε τον νέο τρόπο διδασκαλίας μέσα στην περίοδο της πανδημίας;

2.Λάβατε κάποιες εξειδικευμένες συμβουλές προτού ξεκινήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα;

3.Πώς διαχειριστήκατε τις απορίες και τους προβληματισμούς των παιδιών;

4.Υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο γεγονός κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και πως το αντιμετωπίσατε;

5.Οι μαθητές σας εξέφρασαν την ανάγκη να συζητήσουν για το γεγονός, εκδήλωσαν κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα προς αυτό;

6.Ως εκπαιδευτικός δώσατε κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες ή συμβουλές στους γονείς των μαθητών σας;

Από τις συνεντεύξεις που διεξήχθησαν, λάβαμε αναλυτικό feedback. Υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις από παιδιά και εκπαιδευτικούς. Κάποια παιδιά δυσκολεύτηκαν εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ενώ άλλα το πήραν πιο θετικά.

Οι περισσότεροι γονείς προσπάθησαν μέσω παραμυθιών και κουβεντούλας να τους εξηγήσουν την κατάσταση που επικρατεί. Οι πιο πολλοί θεώρησαν ότι η επανένταξη των παιδιών τους θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, πρώτο τους μέλημα ήταν η παρότρυνση των παιδιών να φτιάξουν λογαριασμό σε κάποιο πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης αλλά και η διατήρηση του προγράμματος των μαθημάτων τους.

Και οι δύο εκπαιδευτικοί που ρωτήσαμε έκαναν την έρευνά τους πριν ξεκινήσουν το μάθημα μέσω άρθρων και προσπάθησαν να βοηθήσουν, πέραν της εκπαίδευσης, τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους σε όλους τους τομείς.

Ως πρόσθετο υλικό φτιάξαμε δύο infographics τα οποία απεικονίζουν αληθινά ποσοστά από έγκυρες δημοσιοποιημένες έρευνες που έγιναν. Αντλήσαμε τα ποσοστά αυτά και τα συγκρίναμε και με τις πληροφορίες που λάβαμε από τις συνεντεύξεις που πήραμε.

Το βίντεο που δημιουργήσαμε είναι στηριγμένο πάνω στα συμπεράσματα των συνεντεύξεων που λάβαμε. Δείχνει πώς οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεδιασκέψεων στα παιδιά, πώς τα παιδιά περνούν δημιουργικά το χρόνο τους και τους τρόπους που μπορούν να απασχοληθούν από τους γονείς τους.

Τέλος, τα social media posts που δημιουργήσαμε περιλαμβάνουν tips και νέες έξυπνες ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα στο σπίτι.Ταυτόχρονα περιλαμβάνουν, γνώμες ειδικών σχετικά με όλη αυτή τη κατάσταση που επικρατεί αλλά και μία εικόνα για το πως θα είναι η ζωή των παιδιών μετά την καραντίνα.

The Calderons: Vivi Kardatos, varvara pantazopoulou, Christina Baltouna

Διδάσκoυσα: Dimitra Iordanoglou

--

--