Work-19/The Work From Home Project (Από την ομάδα The Occupiers).

Lida.Charitonidis
8 min readMay 22, 2020

--

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πριν από δύο μήνες, ο κορονοϊός ήρθε στη ζωή μας και μαζί του έφερε πολλές αλλαγές. Αλλαγές, που παραπέμπουν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, όλα διαφοροποιήθηκαν. Οι προσωπικές μας σχέσεις. Οι συναναστροφές με τους φίλους μας και τα πρόσωπα που θέλαμε να έχουμε δίπλα μας. Οι εργασιακές σχέσεις. Ο τρόπος, με τον οποίο εργαζόμασταν. Κατά συνέπεια, άλλαξε και η καθημερινότητα μας. Το γραφείο έδωσε τη θέση του στον υπολογιστή, που, όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε ενεργός στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο μας.

Έτσι, στα πλαίσια του μαθήματος «Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη» και του εργαστηρίου #AdandPRLab του Παντείου Πανεπιστημίου, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε όλους εκείνους, που, έμειναν σπίτι, αλλά συνέχιζαν να εργάζονται κανονικά από τον προσωπικό τους χώρο. Στόχος της εργασίας μας, ήταν να ερευνήσουμε το «Psychological Well — Being», όπως αυτό μπορεί να διαμορφωθεί σε δύσκολες στιγμές, όπως παραδείγματος χάρη την περίοδο μετά την έξαρση του κορονοϊού, την οποία βιώνουμε το μήνα αυτό.

«Πώς αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι, αρχικά, την ξαφνική αλλαγή στην καθημερινότητα τους; Πόσο σύντομα κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ζωής; Πόσο έτοιμοι και ασφαλείς αισθάνονται για την επιστροφή τους στην κανονικότητα; Τι περαιτέρω αλλαγές αναμένουν στον εργασιακό τους τομέα; Πόσο σίγουροι αισθάνονται για τις θέσεις εργασίας τους και την παραμονή τους σε αυτές;» αποτελούν ερωτήματα, τα οποία, αρχικά, θα διερευνηθούν και στη συνέχεια θα απαντηθούν μέσα από την εργασία αυτή.

Αξιοποιώντας τις μεθόδους τόσο της ποσοτικής, όσο και της ποιοτικής έρευνας (για ακόμα ακριβέστερα πορίσματα), η συγκεκριμένη εργασία συνέλλεξε όλα τα απαραίτητα δεδομένα και με τη βοήθεια ειδικών, έρχεται για να βοηθήσει όσους το έχουν ανάγκη: εκείνους που ήδη βιώνουν τις πρώτες ημέρες επιστροφής στο γραφείο και εκείνους, οι οποίοι, για ποικίλους λόγους, συνεχίζουν σε ρυθμούς τηλεργασίας.

Έχοντας στο μυαλό μας ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και ο τίτλος η πρώτη περίληψη ενός κειμένου, καταλήξαμε στην ονομασία «Work — 19». Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο, το οποίο συνδυάζει τη φράση «Work From Home», ως πρώτο συνθετικό και τον πιο γνωστό ιό του 20ου αιώνα, τον «Covid — 19»,όπως αναγράφεται στην επιστημονική του ονομασία. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, κάτω από τον τίτλο εμφανίζεται η λεζάντα «The Stay Home Edition», καθιστώντας ξεκάθαρο το αντικείμενο έρευνας της εργασίας.

Παράλληλα, για να πετύχουμε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το κοινό, αλλά και να βοηθήσουμε τους αναγνώστες να αναζητήσουν ευκολότερα το υλικό που τους προσφέρουμε, δημιουργήσαμε το επίσημο hashtag της καμπάνιας μας, το οποίο δεν είναι άλλο από το #work19gr. Το συγκεκριμένο hashtag θα συνοδεύει τις δημοσιεύσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε δημιουργήσει και θα συμβάλλει στην ευρεία διάδοση της εργασίας μας.

Προτού ξεκινήσουμε την έρευνα και το brainstorming σχετικά με το θέμα της εργασίας μας, κληθήκαμε να επιλέξουμε κάποιες ικανότητες/δυνατότητες που θα θέλαμε να βελτιώσουμε μέσα από το project. Βασικός μας στόχος ήταν να αναπτύξουμε κάποιες ικανότητες, τις οποίες θα χρειαζόμασταν για τη μετέπειτα επαγγελματική/ προσωπική πορεία μας.

Καθώς μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο μελετάμε την έννοια του “ηγέτη”, θεωρήσαμε σημαντικό, τα χαρακτηριστικά που θα αναφέραμε, να συνέπιπταν με τα χαρακτηριστικά από τα οποία απαρτίζεται ένας ηγέτης.

Καταρχάς, βασικό στοιχείο στη προσωπικότητα ενός ηγέτη, είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Φυσικά, το συγκεκριμένο, μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί μέσω της επαφής που έχει κάποιος με τους άλλους ανθρώπους. Στη δική μας περίπτωση, μέσα από τις συνεντεύξεις που θα διεξάγουμε, θα κληθούμε να “μπούμε” στη θέση των άλλων και να ταυτιστούμε.

Στη συνέχεια, θεωρήσαμε εφικτό να βελτιώσουμε το χαρακτηριστικό της “ομαδικότητας”, δεδομένου ότι θα συμμετέχουμε σε μια ομαδική εργασία, στην οποία χρειάζεται να επικοινωνούμε σχεδόν καθημερινά, να υπάρχει συνεννόηση και να συνεργαζόμαστε προσπαθώντας για το καλύτερο.

Τέλος, θεωρήσαμε ιδιαίτερο προσόν την “αποφασιστικότητα” για έναν ηγέτη, καθώς είναι το χαρακτηριστικό που σε κρατάει σε εγρήγορση και από εκεί κυρίως θα κριθεί αν είσαι άξιος του να “ηγείσαι”. Το αν δηλαδή αποφασίζεις γρήγορα, χωρίς να διστάζεις από τους κινδύνους και να είσαι προετοιμασμένος για κάθε τυχόν δυσκολία.

Φυσικά, αν και κάποια χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων, χρειάζονται μόχθο και χρόνο για να αναπτυχθούν, στόχος μας ήταν να τα βελτιώσουμε σε ένα σημαντικό βαθμό, ότι θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και θα προσπαθούμε διαρκώς για το καλύτερο.

Ερωτηματολόγιο.

Πριν προχωρήσουμε, κληθήκαμε να βρούμε το κοινό μας, το οποίο θα μας αντιπροσωπεύει καλύτερα, αλλά και εμείς αντίστοιχα. Ξεκινήσαμε λοιπόν με μια ποσοτική έρευνα. Στόχος της έρευνας ήταν μέσω της δημιουργίας ενός ερωτηματολογίου να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το κοινό μας. Αποφασίσαμε να ρωτήσουμε λοιπόν 50 άτομα ηλικίας 30+, άτομα δηλαδή, που βρίσκονται στον πυρήνα της τηλεργασίας και ίσως έβρισκαν δυσκολία σ αυτήν, έχοντας μάθει να δουλεύουν κυρίως από το γραφείο τους.

Ήδη από τα πρώτα δείγματα είδαμε πως δεν είχαμε πέσει έξω στις προβλέψεις μας. Τα άτομα, είχαν βιώσει στρές και δυσκολία στο να είναι παραγωγικοί. Για να μετρήσουμε τα άτομα αυτά σε ποσοστά, δημιουργήσαμε το παρακάτω infographic:

Ρίχνοντας κάποιος μια γρήγορη ματιά στο παραπάνω εικαστικό κατανοεί πως η ανάγκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας, που θα χρησιμοποιούνταν για την καλύτερη ενημέρωση των ανθρώπων αυτών για την χρήση εργαλείων τηλεργασίας αλλά και άρθρων για την ενημέρωση τους για την δουλειά και την ψυχολογία τους, ήταν αναγκαία.

Άρθρο

Μέσα από συζητήσεις καταλήξαμε στο ότι εκτός από τη δημιουργία ερωτηματολογίου θέλαμε να κάνουμε και ποιοτική έρευνα. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε συνέντευξη από μια ψυχολόγο ώστε να έχουμε και τη γνώμη ενός ειδικού πάνω στο ζήτημα της αυτο-απομόνωσης και τις πιθανές επιπτώσεις αυτής. Έτσι , ήρθαμε σε επαφή μέσω τηλεφώνου με τη παιδοψυχολόγο Βασιλική Τζιόλα και αφού την ενημερώσαμε για το project μας δέχτηκε να μας βοηθήσει και κανονίσαμε ένα ραντεβού για το πότε να πάμε στο γραφείο της για την συνέντευξη. Μια μέρα πριν της στείλαμε τις ερωτήσεις που είχαμε σκεφτεί ώστε να είναι προετοιμασμένη. Για λόγους δεοντολογίας η συνέντευξη δεν ηχογραφήθηκε παρά μόνο το μέλος της ομάδας (λόγω των συνθηκών πήγε μόνο ένας από εμάς ) κράτησε σημειώσεις. Η συζήτηση που κάναμε μαζί της κινήθηκε με βάση τις ερωτήσεις που ήταν επικεντρωμένες στο πως βίωσαν οι εργαζόμενοι την περίοδο που δούλευαν από το σπίτι και το στο πώς μπορούν να κάνουν την επιστροφή τους στο χώρο εργασίας πιο εύκολη. Με βάση τα όλα όσα μας είπε, γράψαμε ένα άρθρο με κάποιες παρατηρήσεις αλλά και συμβουλές και tips για τους εργαζόμενους.

Social Media

Στη συνέχεια, και ενώ είχαμε ολοκληρώσει ένα σημαντικό μέρος του project μας, θεωρήσαμε σημαντικό να δημιουργήσουμε λογαριασμούς στα social media για να προχωρήσουμε σε διάχυση του περιεχομένου μας.

Μερικά από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά μέσα, που δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας και όλοι τα απολαμβάνουν, είναι το Instagram και το Facebook.

Instagram

Δημιουργήσαμε έναν λογαριασμό στο Instagram, που τον ονομάσαμε __work19, όπως δηλαδή το όνομα του project, με το οποίο επιθυμούμε να μας ξέρουν τα άτομα που συνεργαζόμαστε και εκείνα που μας παρακολουθούν.= τη δουλειά μας.

Ύστερα, επιλέξαμε μια κεντρική φωτογραφία προφίλ, σκεπτόμενοι, φυσικά, το γνωστό ρητό “μια εικόνα=χίλιες λέξεις”.

Αυτή είναι μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία, η οποία καλύπτει τον βασικό στόχο που έχουμε ως ομάδα, δηλαδή να βοηθήσουμε εκείνους που δουλεύουν από το σπίτι εν μέσω του κορονοϊού.

Έπειτα, έπρεπε να διαμορφώσουμε τη “περιγραφή” που θα χρησιμοποιούσαμε στο λογαριασμό μας, η οποία έπρεπε να αντικατοπτρίζει το σκοπό μας. Γράψαμε, λοιπόν, τα εξής:

“Καλώς ήρθατε στο Instagram του Work 19! Είμαστε μια ομάδα που θέλει να βοηθήσει εσένα που δουλεύεις από το σπίτι, όσο υπάρχει ακόμα ο κορονοϊός στις ζωές μας. Ελπίζουμε να απολαύσεις το περιεχόμενο μας!”

Ο λογαριασμός παραμένει ιδιωτικός, καθώς δεν έχουμε προβεί ακόμα σε επίσημη διάχυση περιεχομένου.

Facebook

Καθώς γνωρίζουμε πως τα άτομα του target group μας είναι κυρίως εξοικειωμένα με το Facebook, η δημιουργία του λογαριασμού μας θα μας προσφέρει μεγαλύτερη απήχηση και αναγνωρισιμότητα. www.facebook.com/Work-19-108627177518394

Όπως και στο Instagram, η επιλογή της φωτογραφίας μας παραπέμπει στο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους εργαζομένους.

Μέσα στην σελίδα μας σκοπεύουμε να αναρτούμε χρήσιμα άρθρα, συνεντεύξεις που θα διεξάγουμε με coaches, μικρά τιπς αλλά και ανακοινώσεις για την επικαιρότητα!

Έτσι, οδηγηθήκαμε στην δημιουργία του site μας: work19project.wixsite.com/work19project

Η δημιουργία του site ήταν μια καθαρά λειτουργική επιλογή.

Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα ένωνε όλα τα στοιχεία της έρευνας μας και θα τα εμφάνιζε στο κοινό μας. Με γνώμονα το ερωτηματολόγιο και την συνέντευξη με την ψυχολόγο, χωρίσαμε την πλατφόρμα σε τρεις άξονες:

  • Tips καταπολέμησης άγχους
  • Άρθρα από ψυχολόγους για την συνειδητοποίηση και βελτίωση της ψυχολογίας και
  • Online Μαθήματα για την εκμάθηση διαδικτυακών εργαλείων.

Προσφέροντας επομένως όλες τις παραπάνω υπηρεσίες τα άτομα θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες, έχοντας λάβει τα κατάλληλα εργασιακά εφόδια. Μακροπρόθεσμα η πλατφόρμα θα ανανεώνεται με νέο υλικό και εξελίξεις ώστε να προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα στους αναγνώστες/χρήστες του.

Διάχυση Περιεχομένου

Έχοντας συζητήσει μεταξύ μας και με την καθηγήτρια μας κά Δήμητρα Ιορδάνογλου, το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση του Project ήταν η διάχυση του υλικού μας.

Social Media

Instagram

Ξεκινήσαμε με την σελίδα μας στο Ιnstagram (www.instagram.com/___work19/)

Στιγμιότυπα από την σελίδα μας

Ενδεικτικά Post

🔸 www.instagram.com/p/CA0Q9QCF4zM/?igshid=swro6ugtyhxi

🔸 www.instagram.com/p/CA0SJ_qFleB/?igshid=q8wejylzwx2t

🔸 www.instagram.com/p/CA0TUFiFS_n/?igshid=1a73lnp2sifso

🔸 www.instagram.com/p/CA0TzMElUHs/?igshid=14z7j30qnaq1h

Facebook (www.facebook.com/Work-19-108627177518394/ )

Στιγμιότυπο από την σελίδα μας στο Facebook.

Με την ίδια συχνότητα σε δημοσιεύσεις συνεχίσαμε την διάχυση και στο facebook.

Ενδεικτικά Post

🔷www.facebook.com/108627177518394/photos/a.121970519517393/122434732804305/?type=3&theater

🔷www.facebook.com/108627177518394/photos/a.121970519517393/121970469517398/?type=3&theater

Website / https://work19project.wixsite.com/work19project

Διάχυση Υπηρεσιών και στην ιστοσελίδα μας!

Με την δημιουργία και γνωστοποίηση της ιστοσελίδας μας φτιάξαμε άρθρα και έξυπνες συμβουλές για τους ενδιαφερομένους μας.

Συμβουλές για τους ενδιαφερομένους/

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Dimitra Iordanoglou για αυτήν την μοναδική ευκαιρία!

Η ομάδα:

Ηλιανα πανταζη

Νίκος Κοντομήτρος

Anastasia Papathanasiou

Lida.Charitonidis

--

--

Lida.Charitonidis

•Finished music high school of Pallini • Finished my studying at Panteion University / public relations and marketing / Currently working at Initiative GR