Lean és a maradék 99

Az a szép az ötletekben, hogy mindenkinek rengeteg van belőle. Mármint a világmegváltó, gazdagságot elhozó ötletekből persze. Mi, alkalmazotti létben tengődő, mókuskereket taposó emberek pedig ezektől az ötletektől várjuk a megváltást, hogy ne kelljen életünk végéig gürcölnünk, hogy egyszer -jó esetben valamikor közel a százhoz- kapjunk egy kis megélhetési nyugdíjat, majd ebből felhőtlenül élvezhessük a munkavégzés nélkül töltött éveinket. Én is ezektől vártam. 20 évesen azt gondoltam, hogy 25 évesen, 25 évesen pedig azt, hogy 30 évesen már nem kell dolgozzak soha többé, mert dőlni fog a lé. Egyébként sok másik ismerősöm is ezt gondolta, csak az évek kicsit eltolva szerepelnek az ő esetükben, mert nálam idősebbek cirka 10 évvel.

Most már nem így gondolom. Nem 5 éves tervekben gondolkozom, hanem maximum 3 hónapokban. Két okból kezdtem el írni ezt a blogot. Egyrészt, mert nagyon sok buktatón és csalódáson vagyok már túl, és gondoltam megosztom másokkal a sok okosságot, amit a témában már olvastam a nagyoktól. Másrészt áttérni erre a 3 hónapos határidőkkel való gondolkozásra számomra baromi nehéz, ezért ennek a menetét és betartását szeretném magamnak monitorozni, visszamérni. Mit értek ezen a 3 hónapos határidőn? Azt, hogy ha van egy ötletem, amit érdemesnek találok a megvalósításra, akkor azt 3 hónap alatt véghez kell vigyem. Véghezvitel alatt azt értem, hogy a 3 hónap végére elő kell álljon egy MVP (Minimum Viable Product- Minimálisan Életképes Termék), aminek alapján el kell tudjam dönteni, hogy az ötlettel megéri e tovább foglalkozni, további energiát fektetni bele vagy inkább hagyni kell a francba.

Eleinte nem gondoltam ezt olyan fontos dolognak, de a sok pofáraesés után, 1–2 évvel ezelőtt kölcsön kaptam a Lean Startup című könyvet, ami (gyakorlatilag) erről szól, és ekkor megvilágosodtam. Hogy eddig nagyon vakon voltam a témában :) 
Az MVP lényege, hogy amilyen gyorsan csak lehet valós visszajelzéseket kell szerezzünk a piacról, amit megcélozni kívánunk a termékünkkel. Mindehhez az első legnehezebb lépés megtalálni és alaposan felmérni a piacunkat, leendő vevőinket. Ha megvannak a becserkészésre váró ügyfelek, akkor már csak azt kell felmérni, hogy a termékünkkel valóban megoldjuk-e a problémájukat és ezért ők valóban hajlandóak-e fizetni is. Na ez az ami nagyon nehéz és ehhez kell a jó MVP. A jó MVP nem feltétlen egy kész ‘demó’ termék, az MVP lehet egy kérdéssor, egy wireframe, bármi. De meg kell tudnunk általa bizonyosodni, hogy a célközönségünk hajlandó-e fizetni a termékünkért, szolgáltatásunkért. Az így hozzájutott felbecsülhetetlen információt nevezi Eric Ries a könyv írója igazolt tapasztalatnak. Fontos, hogy igazolt kell legyen, mert különben könnyen átverve érezhetjük majd magunkat, mikor az ügyfél 1 évnyi hitegetés után (neki nagyon kell a termékünk és ő ezért fizetni is képes természetesen) kijelenti, hogy jó lett, szép lett, de neki az a probléma, amit ezzel megoldottunk mégsem ér annyit, hogy fizessen is érte. Bakfitty. 1 évünk ment a lecsóba, mert hittünk az ügyfélnek. 1 évig hitegettek. Na ekkor már baromi sok az az 1 év…

Rengeteg Startup alapító ezt írja le a legnehezebb és legfontosabb feladatnak egy Startup életében. Megtalálni a potenciális ügyfelet és felmérni, hogy mi is pontosan az ő problémája, aminek a megoldásáért valóban fizetni is fog. A Lean Startup elve erre a következő:

  • Kérdőjelezd meg a feltevéseidet
  • Menj és ellenőrizd le őket
  • Ismételd ezeket folyamatosan

No ezt rontottam én el eddig. Másfél évnyi munkát fektettünk olyan ötletekbe, amiket, ha kicsit jobban felmértünk volna, akkor azonnal szembesülhettünk volna a ténnyel, hogy ezért senki sem fog fizetni. De az ötlet a saját gyerekünk, ölünkben cipeljük, ha kell babusgatjuk és minél idősebb, annál nehezebben vagyunk képesek elengedni.

A blogon több, különböző méretű és területet (célközönséget) megcélzó futó ötletem helyzetéről, általuk szerzett tapasztalatimról fogok írni, melyeket a Lean Startup szemlélet mentén fogok kivitelezni. 
Tehát innen ered a blog címében a Lean szó, ami csak az 1% kezdőlökést adja meg az ötletek sikerre vitelében. Persze mint írtam fentebb, ez elengedhetetlen, ezen szemléletmód elsajátítása nélkül szerintem a bukás a projektbe van kódolva. Viszont ott van még a maradék 99%, ami pedig a vérverejtékes munkáról szól. Arról, amit mindenki elodáz, majd meglesz. Az már lényegtelen, csak a jó ötlet számít, azt nehéz megtalálni és az az érték. Hát baromi nagy tévedés. A kedvencem, amikor jönnek a haverok, hogy kellene egy fejlesztő, aki megcsinálja nekik a szuper mobil app ötletüket és ők cserébe adnak érte a hihetetlen milliárdokat érő ötletükből 10%-ot, nagyvonalúan. Persze Androidon meg IOS-en kéne egyből indulni párhuzamosan, meg hát valami központi weboldal se ártana. Ahha, persze. Komolyan mondom, nem értem mit várnak ilyenkor válasznak :)

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.