Поглиблення в психодіагностику

Ще однією методикою, яку ми будемо використовувати у нашій програмі є «Методика особистого диференціалу». Дана методика займає проміжне положення між тестовими і експертними методами. Вона нагадує тест, який дозволяє оцінити уявлення неповнолітнього про себе з трох узагальнених показників: «Оцінки», «Сили», «Активності».

Показник «Оцінки» характеризує такі аспекти випробуваного, як прийняття себе як особистості, визнання у себе соціально схвалюваних якостей (високі показники) — критичне ставлення до себе, недостатній рівень самосприйняття, незадоволеність собою (низькі показники). Про низьку самооцінку як правило свідчать близькі до нуля і негативні показники.

Показник «Cили» характеризує впевненість випробуваного в собі, схильність покладатися на свої сили у важких ситуаціях (високі показники) — сприйняття себе як людини залежного від зовнішніх обставин, нездатного домагатися бажаного, контролювати ситуацію, наполягати на своєму (низькі показники). Про низьку самооцінку як правило свідчать негативні показники.

Показник «Активності» характеризують самосприйняття випробуваного як людини товариської, активної, енергійної або замкнутої, спокійної, стриманої (мова йде лише про те, яким вважає себе випробуваний, а не про те, який він насправді). Однозначного зв’язку з самооцінкою у цього фактора немає.

--

--