“Новий Шанс” (Частина 2)

Шлях перевиховання

Незважаючи на те, що злочин вважається суто юридичним поняттям, пошуком його першоджерел займаються майже усі відомі людству науки: філософія, соціологія, релігієзнавство, біологія и інші. Таке різноманіття поглядів на одне і те саме питання, здавалося б, мало давно вже надати на іого вичерпну відповідь, лишити актуальность и звести у далеке забуття.

Біологи вважають, що деякі люди народжуються зі схильністю до скоєння злочинів. Деякі соціологи кажуть, що злочинців з нас робить суспільство. Психодіагностика стверджує, що завдяки психологірный тестуванню можна визначити стадію готовності до скоєння злочину, отже, попередити настання суспільно небезпечних наслідків.

Оскільки попередження повторного скоєння злочинів серед неповнолітніх засуджених є нагальною требовать програма морально-етичного виховання має постійно вдосконалюватись. У поперечній статті мися про те, що вона має складатись з комплексу виховних заходів и психодіагностичного тестування на різних етапах програми.

Стосовно низки необхідних виховних заходів, то крім стандартних залучень підлітків до спільного досуго или соціальних проектов, можна запровадити також певні програми емоційного розвитку. Так, в одній з в'язниць США в рамках виховних експериментів, кожному з ув'язнених дали по мустангу. Однозначно, серед цієї групи відбуваючих покарання були ті, хто терпіти не може тварин, або ті, хто ніколи не спілкувався з конями та їх боїться. Незважаючи на це, кожен мав віднайти певну довіру з конем, вчитись с ним, а это - вчити його працювати, одночасно навчаючись їздити верхи. Абсолютна більшість людей, які були учасниками цього досліду (він тривав 1 рік) повністю з мінили погляд на життя и отримальный шанс вийти з в'язниці гуманними, корисиними для суспільства та своєї держави.

Подібне ми можемо бачити в деяких європейських країнах, статистика ж доводить їх ефективність. Так, лише 20% звільнених з в’язниць Норвегії повторно потрапляють туди, а в Нідерландах взагалі констатована певна «криза», — нових правопорушників майже нема, а «колишні» повертаються в соціум зовсім іншими людьми. Можна привести багато позитивної практики морально-етичного виховання у пенітенціарних закладах, в Україні залишається лише обрати найефективніші світові методики та впровадити їх.

Психодіагностика допоможе контролювати якість та ефективність цих нововведень з різних сторін, оскільки має багато власних методик.

Однією з них є методика незавершених пропозицій. Сутність її полягає в тому, що людина має продовжити запропоноване речення. Це допомагає виявити свідомі та підсвідомі теми, проблеми і конфлікти, які є значущими для випробуваного. Цей вид аналізу має певні принципи:

- Безпосереднє вилучення інформації можливо з “прямих” відповідей. Вони, в основному, стосуються усвідомлених проблем. Наприклад: «Моя родина …. Мене не розуміє»

- Багаторазова згадка у відповідях одних і тих самих тем, особливо, якщо початок пропозицій з цією темою ніяк не пов’язані, свідчить про їх значимість. Зазвичай такі теми усвідомлюються хоча б частково. Наприклад, у відповідях однієї людини: “Боюсь … розізлити матір”, “Мене турбує … залежність від батьків”. Як правило, це опитування допомагає визначити та дещо охарактеризувати 2–3 основні теми..

- Суперечності окремих відповідей можуть вказувати на конфлікт (швидше за все слабо усвідомлюваний або неусвідомлюваний). Наприклад: “Найбільше я люблю … спілкуватися”, “Друзі … набридають”

- Тривалі паузи, відмови від відповідей, відповіді типу “Ні”, “Не знаю” і відповіді — повторення початку фрази (наприклад, “Моя родина … це моя родина”) є показником значимості теми або проблеми, яка або слабо усвідомлюється , або є болючою і емоційно насиченою.

Методика незавершених пропозицій досить проста за задумом і відкрита. Це є одночасно як її перевагою, так і недоліком. Недолік полягає в том, що багато хто здатен успішно захиститися ввключить в свій внутрішній світ і давати малоинформативні соціально схваткиваніііііі. Наприклад: "Родина ... велика". Незважаючи на це, часто відповіді виявляються несподіваними для самого випробуваного і допомагають йому усвідомити процедури або конфлікт, які раніше були для нього невідомі.

--

--