De officiële competitie van de 13de editie van het Leiden International Film Festival

Vera Oosterom
Oct 5, 2018 · 4 min read

Ook dit jaar barst er tijdens het LIFF een Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd los in de vorm van de Amerian Indie Competition. Innovatieve filmmakers die dingen net even anders willen doen komen samen en strijden om de LIFF publieksprijs. Sommige geselecteerde films hebben al wat stof doen opwaaien, anderen gaan dat voor het eerst doen tijdens het festival. Want het zou niet de eerst keer zijn dat zo’n indiefilm in Leiden de competitie wint om vervolgens tot klassieker uit te groeien (eerder wonnen bijvoorbeeld al Whiplash en Short Term 12). Daar mogen we best een beetje over opscheppen. Met gepaste trots presenteren wij daarom hierbij de officiële competitie van dit jaar!

American Indie Competition 2018

Eighth Grade

EIGHTH GRADE (reg. Bo Burnham)

Het is onmogelijk om niet te houden van de 13-jarige Kayla. Thuis maakt ze inspirerende Youtube-videos, maar verder is ze vooral een onzekere puber. Dit prachtige en indrukwekkende regiedebuut van komiek Bo Burnham vangt perfect het jong zijn in het digitale tijdperk, maar zal voor iedereen herkenbaar zijn.

THE KINDERGARTEN TEACHER (reg. Sara Colangelo)

Kleuterjuf Lisa (Maggie Gyllenhaal) is ontevreden met haar leven, totdat ze ontdekt dat een van haar leerlingen een groot poëtisch talent heeft. Wat begint bij bewondering voor het jongetje slaat al snel om in obsessie in deze intrigerende dramafilm.

BLAZE (reg. Ethan Hawke)

Ethan Hawke imponeert dit keer achter de camera met zijn sfeervolle portret van de haast vergeten countryheld Blaze Foley. Een liefdevol eerbetoon en een prachtige doorbraakrol van nieuwkomer Ben Dickey.

DAMSEL (reg. David Zellner & Nathan Zellner)

Robert Pattinson doorkruist het Wilde Westen in achtervolging van zijn ware liefde Penelope (Mia Wasikowska), vergezeld door een veelal dronken priester en zijn miniatuurpaard Butterscotch. Een western met een twist, met acteur/regisseur David Zellner als gast op het LIFF!

LEAVE NO TRACE (reg. Debra Granik)

Een vader en dochter leiden een afgelegen maar idyllisch bestaan in de wouden bij Portland, totdat ze gedwongen worden een nieuw thuis te zoeken. Na Winter’s Bone is Debra Granik terug met een indrukwekkend drama.

Love After Love

LOVE AFTER LOVE (reg. Russel Harbaugh)

Zelden wordt een familie zo eerlijk en treffend weergegeven als in Love After Love. Een geweldige Andie MacDowell speelt de rol van haar leven als moeder van twee volwassen zoons die moet omgaan met het verlies van haar man.

CAM (reg. Daniel Goldhaber)

Het profiel van een webcammeisje wordt overgenomen door een exacte kopie van haarzelf. David Lynch zal trots zijn op dit intrigerende debuut.

AMERICAN ANIMALS (reg. Bart Layton)

Superdure boeken in een superslecht beveiligde bibliotheek, een krakkemikkige vluchtauto en verveelde (jonge)mannen in waardeloze vermommingen: American Animals heeft alle ingrediënten voor een klassieke kraakfilm. Maar wat is er ‘verhaal’ en wat is er ‘waargebeurd’ als iedereen ineens zijn eigen versie van de gebeurtenissen gaat verzinnen?

THE MISEDUCATION OF CAMERON POST (reg. Desiree Akhavan)

Als haar streng conservatieve tante erachter komt dat Cameron (Chloë Grace Moretz) met een meisje heeft gezoend, stuurt ze haar naar een conversietherapiekamp. Deze coming(-out)-of-age film won het prestigieuze Sundance filmfestival.

DIANE (reg. Kent Jones)

De gepensioneerde Diane (een fantastische Mary Kay Place) vult haar dagen met het helpen van anderen en met pogingen om nader tot haar drugsverslaafde zoon te komen. Maar wanneer ze steeds meer tijd voor zichzelf krijgt, komen herinneringen naar boven die ze liever had willen vergeten.

Her Smell

HER SMELL (reg. Alex Ross Perry)

Alex Ross Perry is terug op het LIFF met Her Smell, een intens portret van de getalenteerde maar zelfdestructieve muzikant Becky Something. Punk in elke zin van het woord, met een fenomenale Elizabeth Moss (‘The Handmaid’s Tale’) in de hoofdrol.

WILDLIFE (reg. Paul Dano)

In dit innemende regiedebuut van Paul Dano lijkt de 14-jarige Joe het enige redelijke lid van zijn familie. Een ontroerend familiedrama met ijzersterke acteerprestaties van Carey Mulligan en Jake Gyllenhaal.

THUNDER ROAD (reg. Jim Cummings)

Het is geen gemakkelijke opgave om een grafrede zowel hilarisch als emotioneel te maken. Maar het lukt Jim Cummings in de openingsscène van Thunder Road, en die balans bewaart hij op indrukwekkende wijze tijdens de gehele film. Lachen, huilen, huilen van het lachen: terechte winnaar SXSW 2018.


Op de hoogte blijven van het LIFF? Schrijf je HIER in voor onze nieuwsbrief.

De dertiende editie van het Leiden International Film Festival zal plaatsvinden van 2 tot 11 november.

www.liff.nl

Posters LIFF 2018

Leiden International Film Festival

Founded in 2006, the 14th edition of LIFF will be from October 31 till November 10, 2019.

Vera Oosterom

Written by

writer I editor I aspiring literary translator

Leiden International Film Festival

Founded in 2006, the 14th edition of LIFF will be from October 31 till November 10, 2019.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade