Deze 12 (!) films doen mee in de American Indie Competition van LIFF 14 ½

Officiële aankondiging van de AIC-selectie

Vera Oosterom
Leiden International Film Festival
7 min readOct 11, 2020

--

En toen was het tot overmaat van ramp ineens oktober, met alle gevolgen van dien, en je was eigenlijk pas net aan de lente gewend. Met je hoofd nog in maart is het soms moeilijk om regenplassen en nu.nl-comments te ontwijken, en door de donkere wolken nog het mooie van dingen in te zien. Maar op deze zonovergoten zondag willen je we graag herinneren aan dat ene hele belangrijke lichtpunt van deze maand: het Leiden International Film Festival, en onze American Indie Competition.

Wij gaan namelijk gewoon door, met dit keer niet minder dan 12 deelnemers in de American Indie Competition, waarin we zoals elk jaar de allerheerlijkste Amerikaanse onafhankelijke cinema in het herstzonnetje zetten. Om je er in deze donkere tijden aan te herinneren dat er echt nog steeds een heleboel moois in de wereld is. Mooie oktoberdagen met een gouden randje. Mooie mensen. Mooie verhalen. Mooie films. Ook, of misschien wel juist, in de Verenigde Staten.

Wij presenteren met trots:

The Climb (2020)

The Climb (Michael Angelo Covino)

De vriendschap van Kyle en Mike (Michael Angelo Covino en Kyle Marvin) wordt zwaar op de proef gesteld wanneer de één vertelt dat hij een affaire heeft met de verloofde van de ander. The Climb gebruikt de ingewikkelde band tussen twee vrienden om mannelijke vriendschappen op gewaagde en vaak hilarische wijze te ontleden. Covino’s heruitvinding van de buddycomedy wordt vooral geprezen om de chemie tussen de hoofdpersonen en het creatieve camerawerk.

The Assistant (Kitty Green)

The Assistant (2020)

Op Jane’s eerste werkdag als assistent van een machtige baas bij een grote firma sluimert er, onder het eentonige ritme van geestdodende taken die voelen als een lange maandag, steeds meer het onbehaaglijke gevoel dat er iets mis is. Regisseur Kitty Green geeft een geheel nieuwe invulling aan de kunst van het weglaten en brengt Jane’s groeiende machteloosheid met minimale middelen op briljante, voelbare wijze in beeld. Julia Garner (Ozark) is verre van een onzichtbaar slachtoffer en spat van het scherm in dit onderkoelde manifest tegen onderdrukking en misbruik op de werkvloer.

The Surrogate (Jeremy Hersh)

Jess, een 27-jarige webdesigner, besluit draagmoeder te worden voor een bevriend homoseksueel koppel. Wat eerst een feestelijke beslissing lijkt, wordt op zijn kop gezet wanneer Jess, inmiddels twaalf weken zwanger, de resultaten van een prenatale test binnenkrijgt. In deze eerste feature-dramafilm van regisseur Jeremy Hersh komen de vrienden voor een moreel dilemma te staan waarbij hun relatie met elkaar op de proef wordt gesteld.

Wendy

Wendy (Ben Zeitlin)

Wendy en haar broers komen uit een warm, hardwerkend gezin — maar hun hang naar avontuur en kattenkwaad is niet te stoppen. Op een nacht worden ze weggelokt door een mysterieuze jongen, Peter, die hen meeneemt naar zijn eigen eiland. Daar ontdekken ze een wilde nieuwe wereld, zonder volwassenen en zonder het concept tijd. Aanvankelijk genieten de kinderen van hun vrijheid, maar het verlangen naar hun achtergelaten levens neemt al gauw toe. Wanneer hun eeuwige jeugd bedreigd wordt, is het aan Wendy om zichzelf, haar broers, en de andere eilandkinderen te redden met behulp van haar krachtigste bezit: de liefde voor haar familie. Benh Zeitlin keert voor het eerst sinds zijn prijswinnende Beasts of the Southern Wild terug als regisseur en terug op het LIFF, met deze betoverende bewerking van Peter Pan. Wendy is een hervertelling van dit klassieke sprookje, in een adembenemende, wonderlijke nieuwe setting.

First Cow (Kelly Reichhardt)

Een ingetogen drama over de mannen Cookie (John Magaro) en King-Lu (Orion Lee), die elkaar ontmoeten bij een groep pelsjagers in het 19de-eeuwse Oregon. Tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap en samen starten ze een succesvolle handel dankzij de gestolen melk van een dure melkkoe. Kelly Reichardt levert met First Cow misschien wel haar beste werk af. Met de mooie weidse beelden en prachtige Americana-muziek van William Tyler zou je willen dat er nog vele koeien zouden volgen.

Shiva Baby

Shiva Baby (Emma Seligman)

In dit feature-length debuut van Emma Seligman worden we een dag lang ondergedompeld in de Joodse familie van Danielle, die zowel haar geheime sugar daddy als haar veel te goed gelukte ex-vriendin tegenkomt na de begrafenis van een gezamenlijke vriend. We komen het ouderlijk huis waar de shiva plaatsvindt bijna niet uit, en hoe meer het plot zich met behulp van de steeds meer opzwepende muziek ontvouwt, hoe meer je Danielle een blokje om gunt. Een hilarisch, realistisch en chaotisch lopend buffet van plaatsvervangende schaamte en ongemakkelijkheid, dat tegelijkertijd in niets en in alles lijkt op elke gemiddelde familieverplichting.

Holler

Holler (Nicole Riegel)

Ruth (Jessica Barden) sluit zich aan bij een bende die oud ijzer steelt van fabrieken in Ohio om haar collegegeld te kunnen betalen. Tegen de schrale, besneeuwde achtergrond van het ooit zo succesvolle industrieplaatsje probeert ze haar ‘American Dream’ bij elkaar te schrapen, maar ze wordt al snel gedwongen om in te zien dat studeren er misschien toch niet inzit voor iemand zoals zij. Kan ze het tegendeel bewijzen? Kan ze kiezen tussen haar familie en een veelbelovende toekomst? Een rauwe, prachtig geacteerde coming-of-age-film die doet denken aan Leave No Trace en Winter’s Bone.

Cowboys

Cowboys (Anna Karigan)

De jonge transgender Joe is met zijn vader Troy (een geweldige rol van Steve Zahn) op de vlucht voor zijn conservatieve moeder Sally (Jillian Bell) in de wildernis van Montana. Troy en Joe hopen de Canadese grens te bereiken, maar de autoriteiten zitten hen op de hielen. Zij gaan uit van een ontvoering door Troy om voogdijredenen, maar de sympathieke detective Faith (Ann Dowd) begrijpt al snel dat er meer aan de hand is in dit ontroerende familiedrama.

Give Me Liberty

Give Me Liberty! (Kiryll Mikhanovsky)

Vic is een jonge rolstoelbuschauffeur, die zijn familieleden — een groep oudere Russen — naar een begrafenis wil brengen, maar gelijktijdig ook Tracy — een eigenwijze jonge vrouw in een rolstoel — graag wil helpen. Tijdens de rit ontmoet hij eigenaardige personages en raakt hij verwikkeld in de gekste situaties, die allemaal op een heerlijk komische manier in beeld worden gebracht. Dit komische drama is een chaotische en wilde joyride, gedeeltelijk gebaseerd op Mikhanovsky’s eigen ervaring als bestuurder van een rolstoelbus.

Nomadland (Chloë Zhao)

Wanneer Fern — vertolkt door een fantastische Frances McDormand — haar baan en bezittingen verliest door de Grote Recessie, besluit ze als een hedendaagse nomade met een caravan door Amerika te gaan reizen. Nomadland werd op het filmfestival van Venetië terecht bekroond met de prestigieuze Gouden Leeuw, de prijs voor beste film, én won de publieksprijs van het filmfestival van Toronto. Dé film van het najaar dus, en voor het eerst te zien op het LIFF! Losjes geïnspireerd door het gelijknamige non-fictieboek van Jessica Bruder.

The Killing of Two Lovers (Robert Machoian)

In dit minimalistische en rauwe drama van Robert Machoian maken David en zijn vrouw Nikki een moeilijke tijd door. Ze besluiten wat afstand van elkaar te nemen om erachter te komen wat ze willen van hun relatie en familie. Maar er is één probleem: David wil geen afstand. Hij stemt enkel in met Nikki’s plan, omdat hij denkt dat het de enige manier is om hun gezin met vier kinderen samen te houden. Ondanks zijn loyaliteit is hij impulsief, jaloers en doodsbang om zijn gezin te verliezen — een explosieve combinatie in een claustrofobisch klein stadje waar het hebben van een privéleven een niet-bestaand begrip lijkt te zijn.

Lapsis (2020)

Lapsis (Noah Hutton)

Deze slimme satire volgt Ray Tincelli (heerlijke rol van Dean Imperial), die zich vanwege geldproblemen en zijn zieke broertje gedwongen voelt zich in een lucratieve nieuwe industrie te storten. Het verbinden van kabels tussen mysterieuze kwantumblokken die een nieuw soort beurshandel hebben opgezet.. Lopend door de natuurlijk met rollen kabel leert Ray steeds meer over ‘cabling’ en de uitbuiting van de kabelleggers door de grote corporaties. Sorry We Missed You in een Black Mirror-jasje!

De 14 ½-ste editie van het Leiden International Film Festival vindt plaats van 29 oktober tot 8 november 2020 en zal zich deels afspelen in de bioscoop, en deels online.

Op de hoogte blijven van al het moois? Schrijf je HIER in voor de nieuwsbrief.

--

--