Laat de voorpret beginnen — Eerste 10 prachttitels LIFF 2017 bekend

Festivalfavorieten, langverwachte premières van grote filmmakers en toekomstige Oscarwinnaars

Van 27 oktober tot 5 november vindt de twaalfde editie van LIFF plaats. Het belooft onze grootste editie ooit te worden, met een bomvol programma vol mooie premières. Met trots kondigen wij nu alvast de eerste tien titels aan. Wil je als eerste ook de rest horen, volg ons dan hier.

Met Menashe en Band Aid halen wij twee LIFF alumni die al eerder in Leiden waren terug om ook hun nieuwe film aan Nederland te presenteren. On Body and Soul won eerder dit jaar het filmfestival van Berlijn.

De regisseur van Intouchables levert met C’est la Vie ongetwijfeld één van de publieksfavorieten van het festival. En ook de nieuwe film van de maker van één van de populairste titels van LIFF 2015 mag niet ontbreken: The Killing of a Sacred Dear van de maker van The Lobster.

Jungle

Band Aid

Het getrouwde stel Anna (Zoe Lister-Jones, bekend van oa haar rol in New Girl en een oude bekende van het LIFF, waar ze in 2009 al te gast was met haar film Breaking Upwards) en Ben (Adam Pally) maken voortdurend ruzie. Tot ze op het briljante idee komen om een band te beginnen en hun ruzies als inspiratie te gebruiken. Band Aid biedt een eerlijk, intelligent en hilarisch perspectief op moderne relaties. Lister-Jones en Pally en de rest van de volledige uit vrouwen bestaande crew zetten een ontroerend en komisch portret neer van een stel in ontkenning.

Menashe

Dit bijna antropologische en toch herkenbare regiedebuut van Joshua Z. Weinstein was dit jaar een van de grote hits op Sundance. Het verhaal van een vader uit een arbeidersmilieu die zijn zoon probeert op te voeden is op zichzelf niet baanbrekend, maar doordat de film werd opgenomen bij de orthodox-joodse gemeenschap van Brooklyn — met een volledig orthodox-joodse cast en een bijna volledig Jiddisch script — krijgt hij een unieke, intieme lading die ondanks de beperkte setting ver buiten de grenzen van het kleine wijkje rijkt. Met gepaste trots zien we bovendien producent/co-schrijver Alex Lipschultz voor de derde maal terugkeren op het LIFF.

Becoming Bond

“De naam is Lazenby, George Lazenby.” Exclusief op het LIFF, het compleet ongeloofwaardige waargebeurde verhaal van de autoverkoper uit Australië per ongeluk de nieuwe James Bond werd. En vervolgens een contract om ook de volgende zes films te doen, een miljoenendeal en eeuwige roem liet schieten. Met George Lazenby als zichzelf, een man die stiekem toch altijd al een beetje de eigenschappen van de geheim agent had — zowel de goede als de slechte.

Jungle

Jungle vertelt het waargebeurde verhaal van vier vrienden die begin jaren 80 een avontuurlijke reis maken door de Boliviaanse jungle. Wat het avontuur van hun leven zou moeten worden verandert al snel in een nachtmerrie. Wanneer de mannen van elkaar gescheiden worden moet Yossi (Daniel Radcliffe) alleen weten te overleven in het Amazoneregenwoud. Daniel Radcliffe is terug op het LIFF met een survivalavontuur dat je niet wil missen.

The Killing of a Sacred Deer

Een nieuwe film van Yorgos Lanthimos is altijd garantie voor één van de meest bijzondere filmervaringen van het jaar. Twee jaar na LIFF-hit The Lobster is hij terug met The Killing of a Sacred Deer. Een hartchirurg (Colin Farrell) met een perfect gezinsleven (met Nicole Kidman in de rol van zijn vrouw) neemt een tiener onder zijn hoede en wordt voor een onmogelijke keuze gesteld. Nu nog gruwelijker, nog absurder en nog fijner om ineengekrompen naar te kijken. Winnaar van de prijs voor beste script in Cannes en genomineerd voor een Gouden Palm.

The Young Offenders

The Young Offenders

“There are only two things you need for an adventure,” legt de Ierse puber Jock uit aan zijn beste vriend Conor: “A treasure map, and someone dumb enough to go with you.” Meer hoef je eigenlijk niet te weten over dit waargebeurde, hilarische en ontroerende fietsavontuur vol trainingspakken en gouden kettingen tegen de achtergrond van de prachtige Ierse natuur en een soundtrack vol punk en — jawel — jumpstyle. Exclusief te zien op het LIFF!

On Body and Soul

Twee introverte collega’s komen er door stom toeval achter dat ze elke nacht dezelfde droom delen. Het gevolg is een ongewoon en ingetogen liefdesverhaal waarbij prachtige droomsequenties en de grafisch weergegeven omgeving van een slachthuis in Boedapest elkaar afwisselen. Winnaar van de prestigieuze Gouden Beer, de belangrijkste prijs van het filmfestival in Berlijn.

God’s Own Country

De geïsoleerde en gefrustreerde schapenboer Jonny (Josh O’Connor) vult zijn leven met alcohol en casual seks. Wanneer de Roemeense immigrant Gheorge (Alec Secareanu) op zijn boerderij komt werken, ontwikkelt Jonny onverwachte gevoelens. Een prachtig en beklijvend debuut van regisseur Francis Lee. Winnaar van de regieprijs in Sundance en door Indiewire omschreven als “A British Brokeback Mountain, but better”.

Colossal

Gloria (Anne Hathaway) heeft geen baan, geen geld, geen levensdoel en sinds kort ook geen vriend en daarom geen huis meer. Ze vertrekt naar haar kneuterig-Amerikaanse geboortedorp, krijgt een baantje in de kroeg van goedzak-slash-jeugdvriend Oscar (Jason Sudeikis) en houdt zich vooral bezig met drinken en slapen. Totdat Seoul wordt aangevallen door een gigantisch monster, waar Gloria een wel heel bijzondere band mee blijkt te hebben…

C’est la Vie

Een bruiloft is de mooiste dag uit het leven van bruid en bruidegom, maar voor de cateringorganisatie van Max en consorten is het inmiddels routine. Alhoewel… achter de schermen van een spectaculaire bruiloft in een 17de-eeuws kasteel blijkt dat het ongeluk op de loer ligt. Elk moment van geluk en opwinding dreigt uit te monden in een ramp. Deze gegarandeerde hit van de makers van Intouchables zie je natuurlijk als eerste op het LIFF!


Altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
Like what you read? Give Evert de Vries a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.