Leave No Trace wint 13e editie Leiden International Film Festival

Publieksprijs voor Werk ohne Autor.

Leave No Trace

Leave No Trace van regisseur Debra Granik heeft de American Indie Competition op de dertiende editie van het Leiden International Film Festival gewonnen. Met een gemiddelde waardering van 4,4 uit 5 liet de winnaar de twaalf andere competitiefilms achter zich. Regisseur Granik maakte eerder al het prijswinnende Winter’s Bone, waarvan het LIFF in 2010 de Nederlandse première had.

De publieksprijs ging dit jaar naar Werk ohne Autor van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van het Oscar-winnende Das Leben der Anderen, met een waardering van 4,69 uit 5.

In 2018 kwamen er iets meer dan 40.000 bezoekers naar het festival. Die groei komt onder andere doordat het LIFF door het jaar heen steeds meer evenementen organiseert, waardoor de Drijf-in bioscoop op het water en de Drive-in bioscoop in de zomer. Ook de komst van het pop-up Film Museum Leiden in 2018 en de groei van de educatieve tak van het festival leverde veel nieuwe bezoekers op.

Een grote verrassing op het festival was de documentaire Hoppezak, die eindige op een derde plaats met een 4,64 uit 5. De film over het kledingverhuurbedrijf Hoppezak dat dit jaar 100 jaar bestaat, kreeg twee extra voorstellingen tijdens het festival vanwege de grote vraag van bezoekers. De film ging in wereldpremière op het LIFF, maar ondertussen lopen er verschillende gesprekken met distributeurs om een landelijke release mogelijk te maken.

Directeur Alexander Mouret is blij met dit resultaat. “Het festival groeit al dertien jaar elk jaar en is nu het grootste betaalde culturele evenement van de regio. Door ook steeds meer programmering door het jaar heen aan te bieden kunnen wij steeds meer mensen bereiken met het LIFF.”

Leave No Trace wordt in Nederland landelijk uitgebracht door Universal Pictures International Netherlands en draait nu in de bioscoop. Werk ohne Autor wordt in Nederland uitgebracht door Cinemien en draait vanaf 24 januari 2019 in de bioscoop.


Ook komend jaar op de hoogte blijven van al het moois van LIFF? Schrijf je HIER in voor onze nieuwsbrief.

www.liff.nl