Pancakes

Alberto
Alberto
Mar 10, 2015 · 3 min read
Pancakes
Pancakes

Er was een tijd dat ik me ergerde wanneer mensen het hadden over pancakes terwijl ze gewoon pannenkoeken hadden kunnen zeggen. Maar wat blijkt, hoewel het woord pancake wel pannenkoek betekent, is de Amerikaanse pancake niet helemaal hetzelfde als de Hollandse pannenkoek.

Het verschil zit hem in de ingrediënten die het beslag vormen. In beide gevallen vormen melk, bloem en eieren de basis, maar de Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn, als ze de boel niet wat zoeter zouden maken. In Amerikaanse pancakes zie je daarom vaak ook nog suiker en vanille in het beslag gaan, terwijl dat meestal ontbreekt in de doorsnee polder-pannenkoek. Een laatst subtiel verschil is dat in het Amerikaanse beslag vaak ook wat bakpoeder gaat, wat maakt dat de pancake in de pan lichtjes rijst en wat luchtiger wordt dan haar Hollandse zuster.

Deze kleine verschilletjes bestaan niet alleen tussen de pancake en de pannenkoek, maar elk land geeft zijn eigen invulling aan de pannenkoek, zoals onderstaand plaatje in beeld brengt:

Anatomy Of A Pancake!
Anatomy Of A Pancake!

Hieronder dan dus een recept voor Amerikaanse pancakes, en niet voor pannenkoeken ;-)

Ingrediënten

geeft ongeveer 8 pannenkoeken

 • 2 eieren
 • 250 ml melk
 • 60 gram boter, gesmolten
 • 1 theelepel vanille aroma of vanille suiker
 • 230 gram bloem
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepeltje zout
ch160815
ch160815

Bereiding

Voeg de melk, boter en vanille bij elkaar in een kom. Gooi de eitjes erbij en klop tot alle ingrediënten goed onderling zijn gemengd.

Roer achtereenvolgens de suiker, bakpoeder en zout door het mengsel. Voeg vervolgens, al roerend, beetje bij beetje de bloem toe en blijf roeren tot je een glad beslag hebt gekregen.

IMG_6642
IMG_6642

Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan. Gebruik een soep- of opscheplepel om wat beslag op de pan te brengen. Zorg ervoor dat het beslag zich verspreidt over de bodem van de pan, help het desnoods een beetje met de onderkant van de soeplepel.

Bak de pancake in een likje olijfolie op midden-hoog vuur tot beide kanten licht gebruind zijn. Zodra er aan de bovenkant luchtgaatjes beginnen te ontstaan, kun je hem omdraaien.

Eet de pancakes naar gelang ze klaar zijn, of bak eerst tot je beslag op is en ga dan rustig aan tafel om je stapel pancakes weg te werken. Houd je pancakes dan tijdens het bakken warm in een ronde schaal in een licht verwarmde oven (50–60 graden).

Eet je pancakes met stroop, liefst dan maple om in de Amerikaanse sferen te blijven. Roer wat blauwe bessen — in stukjes gesneden — door het beslag voor een blueberry pancake. Of ga voor de klassieke ham kaas variant door een plakje ham en kaas in het beslag mee te bakken.

Andere tips voor pancake smaakjes of varianten? Laat ze achter in de reacties!


Originally published at Lekker Hapje.

  Alberto

  Written by

  Alberto

  Lekker Hapje

  Om je vingers bij af te likken sinds 2004.

  Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
  Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
  Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade