Vanille koekjes

Sinds een paar maanden komt het regelmatig voor dat we in Huize Lekker Hapje in het weekend of tijdens een papa dag aan het koekjes bakken slaan. Mijn oudste zoontje “helpt” dan graag mee. Deze hulp bestaat dan vooral uit het mede vasthouden van de mixer en het onophoudelijk vragen of die hapjes van het koekjesdeeg mag nemen. Oh, en ik mag de koekvormpjes uit zijn IKEA keukentje lenen!

Ik heb de afgelopen tijd meerdere recepten geprobeerd, variërend in ingrediënten en bereidingswijze. Uiteindelijk is onderstaande recept het beste gebleken. Met betrekkelijk weinig ingrediënten en een hele eenvoudige bereiding, levert het de lekkerste koekjes op.

Ingrediënten

voor veel koekjes (20–25 stuks)

  • 225 gram meel
  • 150 gram boter, in kleine blokjes gesneden
  • 125 gram suiker
  • 1 theelepel vanille aroma

Bereiding

Doe de meel in een grote mengkom en voeg de boter toe. Kneed de boter door de meel met je handen (geen mixer dus, zoontje teleurgesteld) tot je een korrelige mix hebt. Voeg de suiker en de vanille toe en kneed door tot je een stevige deegbol hebt gevormd.

Dit is het moment dat het “Mag ik opeten?” naast je begint te klinken.

Strooi wat meel over je werkoppervlak (“Mag ik opeten?”) en rol het deeg (“Mag ik opeten?”) uit met een deegroller, logisch, tot een dikte van ongeveer 2 centimeter (“Papa, mag ik opeten?”).

Snijd de koekjes uit (“Mag ik opeten?”) met je favoriete koekvormpjes. In Huize Lekker Hapje zijn de trein en het vliegtuig grote hits.

Vet een bakplaat in, of bedek met wat bakpapier. Verdeel de uitgesneden koekjes over de plaat. De koekjes zullen bij het bakken niet heel veel uitlopen, dus er hoeft niet veel ruimte tussen te zitten. Zorg er alleen wel voor dat ze elkaar niet raken.

Bak de koekjes 20 minuten in de oven op 180 graden.

Laat vervolgens kort afkoelen. Nu mag je ze opeten!


Originally published at Lekker Hapje.

Like what you read? Give Alberto a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.