Witte chocolade crème

Naarmate de gezelschappen met de jaren groter worden, worden de taken voor het kerstdiner waar de Lekker Hapjes aan mee doen steeds meer verdeeld. Waar vroeger de gastvrouw en -heer misschien de samenstelling van het complete diner op zich namen, worden de verantwoordelijkheden over alle deelnemers verdeeld. Dit jaar was het aan ons om met het toetje op de proppen te komen.

De keuze viel op onderstaande witte chocolade traktatie uit het familie kookboek van Ferran Adrià. Heel eenvoudig te bereiden, maar ziet er toch chique uit. Wij hebben hier rode besjes gebruikt om de witte chocolade room te garneren, maar je kan geroosterde amandelen of pistache nootjes gebruiken.

img_4301-2

Ingrediënten

Voor 12 porties:

 • 450 gram witte chocolade
 • 500 ml room
 • Eigeel van 6 eieren
 • Rode bessen ter garnering

Bereiding

Verkruimel de witte chocola in een kom. Hoe kleiner de stukjes, des te makkelijker ze straks smelten in de crème. Leg dan even apart.

In een tweede kom, klop de eigelen luchtig met een garde. Leg deze ook even apart.

img_4294

Breng de room aan de kook in een saus pannetje. Haal van het vuur zodra het kookt. Voeg de room, al kloppend met de garde, toe aan het eigeel.

Breng de mix over in een (schoon) sauspannetje en verwarm het nog gedurende drie minuten, zodat het een iets dikkere room wordt. Laat het in ieder geval niet koken, want dan loop je het gevaar dat de boel gaat schiften. Als je een kookthermometer hebt, kun je de pan van het vuur halen zodra die 80 graden heeft bereikt, aldus Adrià.

Giet de room over de chocola en roer gied zodat de chocola smelt en je een gladde crème over houdt.

Verdeel de crème in de straks op te dienen porties en laat de boel minstens een uurtje opstijven in de koelkast.

Garneer met een paar rode besjes bij het serveren.

img_4304

(De vriendin was bang dat de witte chocolade crème niet genoeg zou zijn, dus uiteindelijk werd een trio van witte chocolade crème, dadeltaart en mini apfelstrudel)


Originally published at Lekker Hapje.

Lekker Hapje

Om je vingers bij af te likken sinds 2004.

  Alberto

  Written by

  Alberto

  Lekker Hapje

  Om je vingers bij af te likken sinds 2004.

  Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
  Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
  Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade