Zweedse gehaktballen (köttbullar)

Alberto
Alberto
Feb 8, 2009 · 3 min read

Na mijn verhuizing heb ik veel bezoekjes aan de meubelboulevard gebracht, ik moest (moet!) immers een nieuw interieur hebben. Dit zijn meestal lange bezoeken, winkel in, winkel uit, maar uiteindelijk heb je ook wat: o.a. een mooie nieuwe bank (die hopelijk nog binnen de eerste ambtstermijn van Obama wordt geleverd) en natuurlijk de onvermijdelijke Billy. En veel bezoekjes aan het restaurant van de plaatselijke IKEA, want je moet toch wat eten na zo’n lange dag meubels kijken!

Het IKEA restaurant staat meestal bekend om goedkoop, maar redelijk kwalitatief, “kantine voer”. In ieder geval beter dan de kantines van de bedrijven waar ik gewerkt heb. Persoonlijk favoriet zijn de köttbullar: de Zweedse gehaktballetjes. De IKEA verkoopt ze kant-en-klaar en ingevroren, zodat je ze thuis ook kan eten, maar het is natuurlijk leuker en meer in de lijn van de filosofie van de IKEA om de gehaktballen zelf te maken. En als je ze zelf maakt, weet je in ieder geval zeker wat voor soort vlees je in je balletjes hebt!

(Bijkomend voordeel is dat gehaktballen een enorm groot Google power blijken te hebben. Als ik een ding geleerd heb uit het dagelijkse navelstaren naar de stats van Lekker Hapje, is het dat Nederlanders op het online Internet massaal willen weten hoe je zelf gehaktballen moet maken. Op die vraag spelen wij al goed in met Mark’s ultieme bal gehakt, een van de populairste recepten op de site. Tel daar de Zweedse gehaktballen bij op en de totale overheersing van Lekker Hapje komt weer een stapje dichterbij.)

Aaaanyway, zoals bij een traditioneel recept hoort, zijn voor de gehaktballetjes vele verschillende recepten te vinden. Iedereen wil zijn balletjes het liefst op zijn eigen manier hebben. Uiteindelijk heb ik als basis het recept genomen op de officiele site van Zweden en het recept op de ikea hacks blog die uit een door IKEA uitgebracht kookboekje afkomstig is.

Ondanks alle variaties zijn toch een paar zaken die van fundamenteel belang zijn voor lekkere Zweedse ballen: half-om-half gehakt voor het vlees, broodkruimels geweekt in melk door het gehakt en de lingonberry (rode bosbes) jam die je er bij dient te serveren.

Ingrediënten

4–6 personen

 • 500 gram half-om-half gehakt
 • 250 ml melk
 • 75 gram broodkruimels (of paneermeel)
 • 1 ei
 • 1 ui
 • zout
 • peper
 • piment (of chilipoeder)

Bereidingswijze

Meng de broodkruimels met de melk.

Snipper de ui en fruit deze in een braadpan met boter. Laat de ui glazig worden maar niet verder verkleuren. Haal de pan van het vuur.

Neem een kom een meng hierin het gehakt, de melk met de broodkruimels, de ui, het eitje en de kruiden. Gebruik je handen om te kneden totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Vorm het verkregen mengsel tot balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Smelt een flinke klont boter in een braadpan en bak hierin je balletjes op laag vuur. Zorg ervoor dat ze rondom bruin gebakken worden door ze regelmatig om te draaien en te keren. Doe dit voorzichtig anders vallen je ballen uit elkaar.

Serveer de balletjes met een eetlepel rode bosbessenjam (uiteraard ook te koop bij de IKEA) bij gebakken aardappeltjes, frietjes of aardappelpuree.

Bij de IKEA serveren ze de balletjes in een roomsaus. Deze kun je als volgt maken:

Ingrediënten

 • 100ml room
 • 200ml runderbouillon
 • scheutje sojasaus
 • eetlepel bloem
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Breng de runderbouillon aan de kook. Voeg de room toe en laat de saus een beetje (naar eigen voorkeur) indikken. Om het indikken indien nodig te bevorderen kun je wat bloem toevoegen. Hierbij wel goed roeren zodat er geen klonten ontstaan. Breng de saus op smaak met zout en peper.


Originally published at Lekker Hapje.

Lekker Hapje

Om je vingers bij af te likken sinds 2004.

  Alberto

  Written by

  Alberto

  Lekker Hapje

  Om je vingers bij af te likken sinds 2004.

  Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
  Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
  Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade