Yaklaşan Etkinlik: İDEF 17'

Samet Kütük
LeoDrive.ai
Published in
11 min readMay 1, 2017

Leo Mühendislik olarak, kuruluşumuzun ikinci senesi dahi tamamlanmadan, İDEF 17', yani 13.’üncü Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda yer alacağımızı bildirmenin memnuniyetini duyuyoruz.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek İDEF 17'de bizi, 10. salonda yer alan, 1014C numaralı standımızda bulabilirsiniz.

Leo Mühendislik, insansız sistemler üzerine sistem ve paradigmalar geliştirmek üzere kurulmuş bir şirkettir. Şirketimizin ana faaliyetleri arasında yer alan, endüstri standardı sensör ve sistemlerin temsilciliklerini yapmak ile başlayan serüvenimizde, bugün dünyaca ünlü otomotiv, savunma sanayi ve haritacılık şirketlerinin geliştirdiği sistemlerde kullanılan sensörlerin bir çoğu şirketimiz tarafınca Türkiye’deki müşterilerimize sunulmaktadır.

Leo Mühendislik, salt sensör distribütörlüğü yapan bir şirket olarak konumlanmamaktadır. Temsilciliğini yapmakta olduğumuz, LiDAR sistemleri, GPS/INS sistemleri, otomotiv radarları, radar altimetreler, MEMS ivmeölçer ve dönüölçerler gibi onlarca sensör ve sistem, entegrasyonu yapılmış hali ile müşterilerimize sunulmaktadır. Şirketimizin kurulduğu günden bu yana, özellikle savunma sanayinde faaliyet gösteren firmalara yapmış olduğumuz sensör ve sistem satışları nedeniyle, Türkiye’nin en önemli fuar organizasyonlarından biri olan İDEF 17'ye katılım yapmanın önemli olduğunu görerek bu yöndeki çalışmalarımızı tamamladık.

Müşterilerimiz arasında yer alan, Aselsan, Roketsan, TÜBİTAK SAGE, FNSS, Otokar, TAI, Vestel Savunma, SDT, Baykar Makina gibi şirketlerin, teknolojik olarak en üstün ve en iyi fiyat/performans özellikleri sunan sensör ve sistemleri kullanabilmesi için detaylı sistem mühendisliği, sistem entegrasyonu, teknik destek konularında yoğun efor sarfetmekteyiz. Bahsi geçen bu müşterilerimiz için yaptığımız teknik sunumlar, demo ürün kullanımınının sağlanması, sensör performans karşılaştırmalarının yapılması gibi faaliyetlerimiz sayesinde, bu şirketlerin sistemlerinde halihazırda kullanmakta oldukları, yüksek fiyatlı ve teknolojik olarak dezavantajlı sistemlerin, bizim satışını yaptığımız sistemler ile değiştirilmesini de sağlamış bulunmaktayız.

Yazımızın bu kısmında, fuar esnasında, standımızda bulabileceğiniz sensör ve sistem çözümlerinden bahsetmek isterim. Şirket politikamız, distribütörlüğünü yaptığımız sistemlerden her zaman bir demo ürün sahibi olmak gerekliliğini belirlemiştir. Bu sayede, müşterilerimize gerek duymaları üzerinde demo sistem sağlama, detaylı teknik destek sunma ve şirket personellerimizin, satışını yaptığımız tüm sensör ve sistemlere en ince detaylarına kadar hakim olabilmesi sağlanmaktadır.

Akustik Kamera

Şirketimiz, Berlin/Almanya merkezli GfaI Tech şirketi ve onun ürünü olan Akustik Kamera ürününün temsilciliğini yapmaktadır.

Akustik kamera, beamforming ve holografi metotları ile, dış dünyadaki ses yoğunluklarını lokalize eden, bunu da sistem dahilinde yer alan kamera ile elde ettiği görüntünün üzerine bindiren, gerçek zamanlı çalışan bir akustik ölçüm sistemidir. Akustik kamera ürünleri, otomotiv testleri, durumsal farkındalık gibi uygulamalarda sıklıklıkla kullanılmaktadır.

Akustik kamera ile hazırlanmış, gerçek zamanlı bir uygulamayı fuar esnasında standımızda gerçekleştirilecek demo ile izleyebileceksiniz.

SBG Systems (GPS/INS Sistemleri)

Şirketimiz, Paris/Fransa merkezli SBG Systems şirketinin Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

SBG Systems, kara, deniz ve hava platformlarının pozisyon ve oryantasyon bilgilerini almak için kullanılan, savunma sanayinin olmazsa olmaz sensörleri arasında yer alan, ataletsel navigasyon sistemlerini üretmektedir. Uygulama ihtiyaçlarına göre değişen hassasiyetlerde, geniş bir sensör ailesi SBG Systems tarafından sunulmaktadır.

Şirketimiz, özellikle ataletsel navigasyon sistemlerinde teorik ve pratik olarak geniş bir deneyime sahiptir. SBG Systems, Türkiye’nin öncü savunma sanayi ve havacılık şirketlerince tercih edilen bir üreticidir. Bu sensörler ile ilgili geniş bilgiye almak için bizimle iletişime geçiniz.

Velodyne LiDAR (LiDAR Sensörleri)

Şirketimiz, A.B.D. merkezli Velodyne LiDAR şirketinin Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

Velodyne LiDAR, ilk defa 2004'te A.B.D. Savunma Bakanlığı’nın düzenlemekte olduğu DARPA yarışında kullanılmıştır. Bugün hala, Google, Uber, Otto, Ford gibi otomotiv devleri, sürücüsüz araç geliştirme çalışmalarında Velodyne LiDAR sensörlerini ana algılayıcı olarak kullanmaktadır. Velodyne LiDAR sensörleri ile enstrümante edilmiş, askeri araçlar da bulunmaktadır.

LiDAR sensörleri, 905nm dalgaboyunda çalışan lazer dizilerinin 3 boyutta kat ettiği yolu ve lazer yansımalarının geri dönüşünü hesaplayan şekilde çalışmakta olup, saniyede 300,000 nokta ile, 2.2 milyon nokta arasında veri toplayabilme kapasitesine sahiptir. LiDAR sensörleri, karanlıkta çalışabilme, doğrudan nokta bulutu üretebilme gibi yetenekleri sayesinde, kamera, radar ve sonar gibi sensörlere göre çok daha esnek kullanım alanlarında kullanılabilmektedir.

LiDAR sensörleri ham veri üreten sensörler olduğu için, genellikle GPS/INS gibi pozisyon ve oryantasyon verisi sunan sistemlerle birlikte kullanılırlar. Şirketimiz, LiDAR sensörler kullanılarak geliştirilen otonom araç algısı, güvenlik çözümleri, harita üretimi gibi ana faaliyet konuları üzerine yoğunlaşmaktadır.

Fuar esnasında, standımızda, Velodyne’ın VLP-16 isimli sensörü ile geliştirilmiş entegre haritalama çözümü prototipimizi sergiliyor olacağız.

Smartmicro Radar (Otomotiv Radarları ve Radar Altimetreler)

Şirketimiz, Braunschweig/Almanya merkezli Smart Micro Radar şirketinin, otomotiv radarları ve radar altimetreler ürün gruplarında Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

Smartmicro Radar, Volkswagen grup için otomotiv radarları üreterek girmiş olduğu radar sensörleri dünyasında, daha sonradan trafik radarları ve hava araçları için de radar altimetre sensörleri üreterek varlığını arttırmıştır. Smartmicro’nun 24GHz ve 77GHz de operasyonel olan birçok radar ürünü bulunmaktadır. Otomotiv OEM üreticileri, radar ürünlerini, Tier 1 olarak adlandırılan TRW, BOSCH gibi sağlayıcılardan almakta olduğundan, özellikle Ar-Ge nitelikli çalışmalar yapılırken farklı radar ürünlerinin temini zorlaşmaktadır. Otomotiv radarlarının kısıtlı adette denenmesi için şirketimiz OEM üreticilere aracılık etmektedir.

Radar altimetre ürünlerinde ise, otomotiv radarlarının aksine, son kullanıcı ürünleri şirketimizden temin etmektedir. Smartmicro’nun üretimi olan micro radar altimetre ürünü, piyasada bulunan diğer radar altimetrelere göre teknolojik olarak üstün olmanın yanı sıra, fiyat olarak da daha avantajlıdır. Bu sebeple, ülkemizdeki havacılık şirketleri teknolojik olarak daha üstün olan Smartmicro radar altimetre ürünlerini tercih etmektedir.

Silicon Sensing (MEMS İvmeölçer, Dönüölçer ve IMU’lar),

Şirketimiz, İngiltere merkezli Silicon Sensing firmasının Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

Silicon Sensing, ataletsel navigasyon sistemlerinin geliştirilmesi için gerekli olan MEMS tabanlı ivmeölçer ve dönüölçer sensörlerini, ve yine bu sensörler ile oluşturulmuş IMU sistemlerini üretmektedir. Silicon Sensing sensörlerine, neredeyse tüm kalburüstü IMU sistemlerinin içerisinde rastlanabilir. Bu açıdan, Silicon Sensing, özellikle MEMS dönüölçer pazar payının büyük bir kısmına sahiptir.

Silicon Sensing ürünleri, özellikle kendi sistemini entegre edebilme becerisine sahip şirketler tarafından tercih edilmektedir. Özellikle havacılık alanında faaliyet gösteren şirketlere, çok yüksek adetler ile Silicon Sensing ürünleri halihazırda sağlanmaktadır. Fakat bunun yanı sıra, stabilizasyon sistemlerinin geliştirilmesi, platform kontrolü gibi konularda faaliyet gösteren firmalara, Leo Mühendislik olarak Silicon Sensing ürünlerinin kullanıldığı sistem çözümleri de sağlamaktayız.

Neptec Technologies (Uzak Mesafe LiDAR Sistemleri)

Şirketimiz, Kanada merkezli Neptec Technologies firmasının Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

Neptec Technologies, NASA için ürün geliştiren bir şirket olan Neptec Design Group’tan ayrılarak oluşturulmuş bir şirkettir. Neptec Technologies’in üzerine çalıştığı konu, uzun mesafelerden çalışan LiDAR sensörlerinin geliştirilmesidir. 4000 metreye kadar varan mesafelerde, 60, 120 ya da 360 derece çalışabilen farklı sistemler mevcuttur.

Neptec Technologies ürünlerini, diğer LiDAR sistemlerden ayıran birkaç özellik bulunmaktadır. Bunlar, dayanıklı yapısı ile zorlu koşullarda kullanılmaya uygunluğu, farklı lazer dalgaboyu kullanması sayesinde gece görüşü kamera ile tespit edilememesi, patentli engelleyici (toz, sis, kum vb.) penetrasyon özellikleri, toplanan nokta bulutunun anlamlandırılması için yazılım alt yapısının hazır halde sunulması şeklinde sıralanabilir.

Neptec Technologies LiDAR sensörleri, özellikle yüksek engelleyici varlığının mevcut olduğu, uzaktan algılamanın gerektiği, yüksek nokta bulutu yoğunluğu istenen uygulamalar için elverişlidir. Neptec Technologies LiDAR sensörlerinden kullanımlarından birinin örneği olarak, havacılıkta Brownout problemi olarak bilinen, hava araçlarının çöle inişlerinde yaşanan pilotaj görüsünün engellenmesi olarak gösterilebilir. Neptec, helikopterin inişi sırasında etrafını nokta bulutu olarak görmesini sağlayan bir uygulamayı, bazı helikopter üreticileri ile birlikte gerçekleştirmektedir.

Neptec sistemleri ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.

YellowScan (İHA LiDAR Sistemleri)

Şirketimiz, Montpellier/Fransa merkezli YellowScan firmasının Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

YellowScan, bir GPS/IMU + LiDAR entegre sistem üreticisidir.

YellowScan sistemleri, donanım ve yazılım entegrasyonu tamamlanmış, İHA agnostik, 1.5–2kg. ağırlığında, doğrudan georeferanslanmış LiDAR nokta bulutu verisini farklı formatlarda sunabilen, kolay kullanıma sahip sistemlerdir.

YellowScan ürünleri, genellikle kadastro, ölçme, jeodezi çalışmalarında kullanılmakla beraber, temelde İHA uçuşunda belirli bir irtifadan görebildiği süpürme alanına ait, çok yüksek doğruluklu nokta bulutu topladığından, değişiklik analizi, tehdit değerlendirmesi, gizli görevler için harita üretimi gibi farklı konular için de kullanıma uygundur.

Georeferanslanmış nokta bulutunun oluşturulması için, günümüzde daha sık fotogrametrik yöntemler kullanılmakta olmasına rağmen, LiDAR haritalama yöntemi, fotogrametri metodunun birçok dezavantajını gidermektedir. Örneğin, ağaçlık bir bölgede fotogrametrik yöntemler ile yapılacak bir ölçme çalışmasında, ağaç altı yer bölgesine ait veri almak mümkün olmamasına rağmen, LiDAR sistemleri birden çok lazer huzmesi fırlattığından, geri dönen lazer noktalarından ağaç dalları, yapraklar gibi engellerin penetre edilebildiği görülmektedir. Ayrıca, LiDAR sistemleri ışığa duyarsız olduklarından bu sensörler gece de operasyonel olabilmektedir.

Şirketimiz, 25–27 Nisan tarihlerinde YellowScan Surveyor sistemini kullanarak veri toplama çalışması gerçekleştirmiştir. Verilerin incelenmesi ve sınıflaması ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.

Hemisphere GNSS (GNSS Alıcıları)

Şirketimiz, A.B.D. merkezli Hemisphere GNSS firmasının, mühendislik sektörü alanında Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

Hemisphere GNSS, pozisyon ve pozisyon/yönelim bilgilerinin elde edilmesini sağlayan GNSS alıcıları üretmektedir.

HGNSS’in ürün portfolyosunda, çift antenli pozisyon ve yönelim sistemlerinden, survey tipi GPS antenlerine, sistemlere dahil edilmek üzere üretilmiş OEM GPS alıcılarına kadar oldukça geniş yelpazede ürün mevcuttur.

Leo Mühendislik olarak, paket halinde yapılan işlerde sistem entegrasyonu işinin bir parçası olarak Hemisphere GNSS sistemlerinin kullanılması üzerine çalışmaktayız. Hemisphere GNSS OEM modüllerinin bir sisteme dahil edilmesi için sistem geliştirme iş paketi olmadığı sürece bu sistemler ile çalışma yapmamaktayız. Diğer taraftan, örneğin bir GPS/IMU+LiDAR sistemi paketi içerisinde, RTK sisteminin bir parçası olarak survey tipi GPS ürünleri sağlayabilmekteyiz.

Özellikle, OEM GNSS alıcılarının sistemlere entegrasyonunun yapılması konusunda, halihazırda GPS temsilciliği yapmakta olan birçok firma haritacılık sektöründe faaliyet göstermekte olduğundan, sistem entegrasyonu için gerekli mühendislik hizmetlerini sunmamaktadır. Bu nedenle farklı OEM GNSS sistemleri ile de çalışma yapabilmekteyiz.

GNSS alıcıları ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.

NVS GNSS (Düşük Maliyetli GNSS Alıcıları)

Şirketimiz, İsviçre merkezli NVS GNSS firmasının Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

NVS GNSS, düşük maliyet ve yüksek performans gerektiren uygulamalar için tek antenli, çift antenli ve RTK özellikli GNSS alıcıları geliştirmektedir.

GPS, GLONASS, GALILEO ve BeiDou konumlandırma sistemleri ile uyumlu şekilde çalışabilen bu GNSS alıcıları, küçük boyutlara ve düşük güç tüketimine sahiptir.

NVS GNSS ürünleri, özellikle RTK kullanımının gerekli olduğu durumlar için çok uygundur. GPS alıcıları, konumu milimetre hassasiyeti ile bilinen bir noktaya yerleştirilmiş yüksek kanal sayılı bir referans GPS alıcısından, ya da CORS sistemi olarak da bilinen GPS ağından doğrulama verisi almadıkça, metre düzeyinde doğruluk verebilirler. Doğrulama verisi alabilen GPS alıcıları üreten pazardaki diğer üreticiler, bu sistemleri binlerce dolara satmakta olduğu için RTK, her kullanıcıya hitap etmemektedir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkmış olan, gömülü RTK özellikli GPS alıcılar sayesinde, metre altı hassasiyetler elde edilebilmektedir. NVS GNSS alıcıları da RTK özellikli bu ürünlere güzel bir örnektir.

Onyxstar (Multikopter İHA Sistemleri)

Şirketimiz, Belçika merkezli Onyxstar firmasının Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

Onyxstar, 2 kilogram’dan 12 kilogram’a kadar farklı faydalı yük taşıyabilme kapasitelerinde, Quadcopter ve Hexacopter konfigürasyonlarında multikopter tipi insansız hava araçları üretmektedir.

Dünya genelinde, sivil havacılık kurallarını düzenleyen kurumlarca onaylanmış ilk İHA sistemlerinden olan Onyxstar, birçok faydalı yük üreticisi (LiDAR sistemleri, hiperspektral görüntüleme sistemleri vb.) tarafından uzun senelerdir birlikte çalışmakta, bu sistemler ile düzenli olarak dünyanın birçok yerinde uçuşlar gerçekleştirmektedir.

Leo Mühendislik, İHA faydalı yükleri konusunda geniş bir çalışma alanına sahip olması nedeniyle, insansız hava araçlarının kullanımları, hangi tip İHA’ların hangi durumlarda daha iyi performans göstereceği, hangi durumlarda limitasyonlarının olacağı konularında geniş bir deneyime sahiptir. İHA sistemleri gerçekleştirilecek misyonların gereksinimleri konusunda müşterilerimiz ile birebir çalışabilmekte ve ürün seçiminin en iyi şekilde yapılmasını sağlayabilmekteyiz. İHA sistemleri ile ilgili bazı devlet kurumlarına da sistem danışmanlığı ve eğitimi vermekteyiz.

Resonon (Hiperspektral Görüntüleme Sistemleri)

Şirketimiz, A.B.D. merkezli Resonon firmasının Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.

Resonon, hiperspektral görüntüleme sistemleri pazarında, en kolay kullanıma sahip ve en maliyet-efektif sistemleri sunmaktadır.

Resonon sistemleri, masaüstü analiz işlemlerinde, uzaktan algılama uygulamalarında kullanılabilmektedir. 1.5 kg’lık ağırlığa sahip ürünü sayesinde İHA’lar ile taşınabilmektedir.

Resonon, yalnızca hiperspektral kamera sistemini değil, aynı zamanda ortaya çıkan verinin düzeltimi, georeferanslanması işlemleri için de entegre sistemler üretmektedir. Böylece, hiperspektral görüntüleme yapabilmek için yazılım ve donanım entegrasyonu ile uğraşmak zorunda olmadan doğrudan görüntünün işlenmesi ile aşamasına geçilebilmektedir.

Hiperspektral görüntüleme sistemlerinin uygulama alanları oldukça geniştir. Hassas tarımcılık alanında kullanılarak, ekim sahalarındaki bitkilerin sağlık durumları, zararlı bitkilerin tespiti gibi uygulamalar gerçekleştirilebilirken, narkotik alanında kullanılarak, üretimi yasaklı olan bitkilerin tespiti gibi uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir.

Fuar boyunca, Leo Mühendislik olarak satışını yaptığımız ürün ve sistemlerin tanıtımının yanı sıra, firma olarak gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge faaliyetlerinin sonuçlarını da tanıtıyor olacağız.

Leo Mühendislik’in ana faaliyetlerinden biri, yazımın başında da belirttiğim üzere, deneyimli Ar-Ge mühendislerinden oluşan kadrosuyla, endüstri standardı ürün ve sistemler ile entegre sistemler oluşturmak ve gerçek endüstri problemlerine katma değerli çözümler geliştirmektedir. Leo Mühendislik bunu başarmak için, kuruluşundan itibaren kısa bir zaman geçmiş olmasına rağmen Ar-Ge ekibini hızla büyütmüş ve büyük ölçekli savunma sanayi, otomotiv ve havacılık şirketlerine çözüm üretebilir kapasiteye erişmiştir.

Şirketimizin, çözüm geliştirme konusunda en çok üzerinde çalıştığı sistemlerden biri LiDAR sistemleridir. LiDAR sistemleri, dünya genelinde, onlarca farklı endüstride, dev şirketlerin sistem ve çözümlerine entegre etmek için efor harcadığı algılayıcı sistemlerdir. LiDAR sensörleri, sürücüsüz araç geliştirme çalışmalarında, ana algılayıcı sensör olarak kullanılırken, aynı zamanda, bir GPS/IMU sensörü ile entegre olarak ortaya konulduğu sistemler ile kapalı alan ya da açık alanların haritalarının üretiminde de kullanılmaktadır. Yine LiDAR sistemleri kullanılarak, gece ya da gündüz koşulları farketmeksizin, kritik tesislerin çevre güvenliğinin sağlanması uygulaması yapılabilirken, aynı zamanda inşaat alanlarının tamamlanma oranlarının tespiti için de kullanılabilmektedir. LiDAR sistemlerinin bu yaygın kullanım trendi nedeniyle, Leo Mühendislik olarak, bizler de öncelikli Ar-Ge çalışmalarımızı bu sensör ile geliştirilebilecek sistemler üzerinde yoğunlaştırmış bulunuyoruz.

TORCH

TORCH, kapalı ya da açık alanlarda, gerçek zamanlı haritalama yapabilmeyi sağlayan bir LiDAR entegre sistemdir.

Sistem bileşenleri arasında, GPS/IMU sensörü, LiDAR sensörü ve kamera gibi alt sistemler mevcuttur. Bütün bu sistemlerden ayrık olarak pozisyon ve oryantasyon bilgisi elde edilmektedir. LiDAR nokta bulutlarının birbiri ile karşılaştırması ve köşe-kenar bilgilerinin çıkarılması ile elde edilen, LiDAR odometre bilgisi; GPS/IMU’dan doğrudan elde edilen odometre bilgisi, ve son olarak kamera görüntülerinde spesifik noktaların seçilmesi ve ilerleyen kamera görüntülerinde bu noktaların takip edilmesi ile elde edilen görsel odometre bilgisi çıkarılmaktadır. TORCH, sistem dahilindeki tüm sensörlerden pozisyon ve oryantasyon verisi üretebilmesi nedeniyle, en yedekli iç alan haritalama sistemi olarak öne çıkmaktadır. Sensör verileri ile elde edilen üç ayrık pozisyon ve oryantasyon verisi, yüksek karmaşıklığa sahip bir Kalman filtre marifetiyle, nihai pozisyon ve oryantasyon bilgisine beslenmektedir. Böylece, değişen koşullarda en iyi pozisyon ve oryantasyon bilgisi sunan sensörel veri sonucu nihai olarak değerlendirilmektedir.

Hesaplamalı işlemler sonucunda ortaya çıkan nihai pozisyon ve oryantasyon verisi kullanılarak, LiDAR sensörünün ürettiği nokta bulutu georeferanslanmaktadır. Bunun için SLAM (ing. Simultaneous Localization and Mapping) isimli metot kullanılmaktadır.

TORCH, sensörel verilerin işlenmesi, nokta bulutunun georeferanslanması gibi karmaşık matematiksel işlemleri en optimize şekilde (görsel odometrede seçilen nokta sayısı, LiDAR nokta bulutunun adaptif filtrelenmesi vb.) yapabilmesi sayesinde bu haritalama işlemini neredeyse gerçek zamanlı olarak gerçekleştirebilmektedir. Gerçek zamanlı sinyal işlemenin yapılabilmesinde, sistem seviyesinde inşa edilmiş gömülü yazılımın yüksek verimli olarak çalışmasının da çok büyük bir payı mevcuttur.

TORCH ile yürümekte iken, etrafınızda tüm objelerin ve sahnenin, yüksek hassasiyetle haritalandığını, o an, sistem dahilinde yer alan mobil bilgisayarın ekranında görebiliyor olacaksınız.

TORCH hakkında daha detaylı bilgi almak ve demo çalışmamızı izlemek için bizi standımızda ziyaret etmeyi unutmayın.

İDEF’e ziyaretçi olarak katılım sağlamak için davetinizi almak için bize samet.kutuk (at) leomuhendislik.com adresinden e-mail gönderebilirsiniz.

--

--