Automotive Testing Show ‘17

Samet Kütük
LeoDrive.ai
Published in
4 min readMar 5, 2017

Leo Mühendislik olarak, şirketimizin ilk fuar organizasyonunu, 1–2 Mart tarihlerinde, Ataşehir Silence Hotel’de gerçekleştirilen Automotive Testing Show ’17 etkinliği ile tamamladık.

Özellikle otomotiv sanayisinde kullanılan test ve ölçüm sistemlerinin sergilendiği etkinlikte, Leo Mühendislik olarak, ADAS fonksiyonları ve otonom sürüş üzerinde yaptığımız çalışmaların yanı sıra, temsilciliğini yapmakta olduğumuz sensör ve sistemleri sergiledik ve ziyaretçilerimiz ile bu ürünlerin kullanım alanları ile ilgili detaylı bilgiler paylaştık.

Etkinlik süresi boyunca, 11'i önceden planlanmış, toplam 19 toplantı gerçekleştirdik. Üzerinde en çok konuşulan konular, halihazırda üretimi devam eden bir aracın sensörler ile enstrümante edilerek yarı/tam otonomlaştırılması, kara aracı ile belirli bir alanın haritasının üretilmesi için sistem çözümleri, OEM GNSS entegrasyonu, rafta hazır ürünler kullanarak ya da sistemler geliştirerek çeşitli kara araçları üzerinde, durability, misuse gibi testlerin gerçekleştirilmesi, akustik kamera kullanılarak gürültü ölçümlerinin pratikleştirilmesi, radar ve kamera gibi sensörlerin füzyonu ile çeşitli ADAS fonksiyonlarının realize edilmesi şeklinde gerçekleşti.

Etkinliğin ilk gününde, Türkiye temsilciliğini yapmakta olduğumuz Velodyne LiDAR’ın Avrupa Teknik Müdürü Dieter Gabriel, “3D LiDAR Sensor Technology to Achieve High-Level ADAS Functions and Autonomy” isimli konuşmasını gerçekleştirdi. Yine kendisi, etkinlik için önceden randevulaştığımız otomotiv müşterilerimiz ile bire bir toplantılar gerçekleştirerek, Velodyne LiDAR’ın otomotiv konusundaki tecrübelerini, bizzat müşterilerimize aktardı.

Tüm dünyada büyük bir hızla büyüyen otonom araç pazarında bir yer edinebilmek için, yerli OEM otomotiv üreticilerini, halihazırda üretmekte oldukları araçlara belirli bir seviye otonomluk katmak üzere projeler geliştirmeleri yönünde tüm teşviğimizi, arttırarak sürdürmeye devam edeceğiz.

Etkinlik boyunca standımızda yer alan ürünler, kısa açıklamaları ile aşağıda listelenmiştir.

Acoustic Camera: Akustik kamera terimi ilk defa Berlin/Almanya merkezli GFaI tarafından kullanılmış ve akustik kamera kavramı bu şirket tarafından geliştirilmiştir. Akustik kamera, kısaca, yönlü mikrofonları ile ölçümlediği ses yoğunluklarını, sistem dahilinde yer alan video kamera ile oluşturulan görüntü üzerinde temsil ederek, akustik ölçümlerin daha hızlı ve daha pratik hale gelmesini sağlar. Akustik kamera ile Türkiye’de akustik ölçüm hizmetleri de vermekteyiz. Sistemi daha yakından tanımak için bizimle iletişime geçerek demo talep edebilirsiniz.

Autonomous Solutions Inc.: Autonomous Solutions Inc., diğer adıyla ASI Robots, madencilik, tarım ve otomotiv sektörleri için, kara araçları kontrol sistemleri geliştirir. Ürünleri arasında direksiyon robotları, gaz/fren kontrol sistemleri, waypoint yazılımları, çarpışma kaçınma sistemleri bulunur.

Intech Trimble: Intech Trimble, yani tam ismiyle Trimble Integrated Technologies, bir Trimble şirketi olup, referans GNSS istasyonlarından gezici sistemler üzerinde yer alan GNSS alıcılarına, Gerçek Zamanlı Kinematik (RTK) verisi göndermeye yarayan, 403–473 MHz (UHF) ve 865–928 MHz (ISM-license free) radyo modemler üretir. Bu ürünler, otomotiv testleri, haritacılık, madencilik, denizcilik gibi birçok sektörde yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Hemisphere GNSS: Hemisphere GNSS, yüksek doğruluklu referans GNSS sistemleri, OEM GNSS alıcıları, çift antenli GNSS alıcıları gibi pozisyon ve oryantasyon çözümleri sunmaktadır.

Mars Labs: A.B.D. menşeili Mars Labs, taşıt dinamiği, sürüş konfor testleri, akustik, şok ve sıcaklık gibi ölçümlerin yapılabileceği, yüksek hızlı ve doğruluklu veri toplama sistemleri geliştirmektedir. Özellikle kanal başına maliyetlerin optimize edilmesi için Mars Labs ürünleri tercih edilebilir.

Mobileye: İsrail menşeili Mobileye, sistem dahilinde yer alan tekil kamera ile, yüksek seviye görüntü işleme teknikleri kullanılarak araç, yaya, şerit, bisikletli, trafik levhaları gibi objeleri gerçek zamanlı tanıma ve takip etme gibi yetenekler sunar. Mobileye, OEM üreticiler ile doğrudan çalıştığı gibi, after market için sunmakta olduğu Mobileye 6 serisi ürünleri ile birçok ADAS fonksiyonunun zahmetsizce araçlara entegre edilmesini sağlayabilmektedir. Bu sistem ile, otonom araç geliştirme çalışmaları yapılabileceği gibi, ağır ticari araçlar için zorunlu olan AEBS, LDWS gibi fonksiyonlar sağlanabilir.

Neptec Technologies: Uzun mesafelerden çalışabilen (2.7 km, 4 km) LiDAR sensörleri üreten Kanada menşeili Neptec Technologies ürünleri, maden araçlarının otonomlaştırılması, kritik tesis güvenliği, uzun mesafeden drone vb. objelerin tanınması ve takip edilmesi gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.

Ono Sokki: Çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan, Japonya menşeili Ono Sokki, ses seviye ölçerler, mikrofonlar, ivmeölçerler, lazer dopple vibrometreler, tork transdüserleri, rotary enkoderler, GPS speedometreler üretmekle beraber, bu ve bunun yanı sıra diğer bir çok test ve ölçüm verisinin edinilebileceği veri toplama sistemleri geliştirmektedir.

SBG Systems: SBG Systems, minyatürden, navigasyon seviyesine kadar değişen hassasiyetlerde ataletsel navigasyon sistemleri geliştirmektedir. Türkiye’de Aselsan, Roketsan, TAI, Tübitak SAGE, Tübitak Uzay gibi şirketlerde yoğun şekilde kullanılmakta olan SBG Systems sensörleri; kara, deniz ve havacılık uygulamalarında yüksek rekabetçiliğe sahip ürünlerdir. Otomotiv konusunda, otonom araç sistemlerinde, ADAS testlerinde, araç konfor testlerinde kullanılabilmektedir.

Silicon Sensing: İngiliz / Japon iştiraki Silicon Sensing, yüksek hassasiyette çıkış veren MEMS atalet sensörleri üretmektedir. Piyasada bulunabilecek kalbur üstü tüm ataletsel navigasyon sistemlerinde, Silicon Sensing ürünleri kullanılmaktadır. OEM geliştirmenin gerekli olduğu durumlarda, Leo Mühendislik olarak Silicon Sensing MEMS sensörleri kullanarak uygulama spesifik sistemler geliştirebilmekteyiz.

Smart Micro: Alman Smart Micro firması, otomotiv radarları, trafik radarları ve radar altimetreler geliştirmektedir. OEM üreticiler, radar ihtiyaçlarını ya Tier 1 sağlayıcılardan ya da doğrudan üreticilerden sağladıkları için, farklı ürün varyasyonlarının test etmekte sorun yaşamaktadır. Sağladığımız otomotiv radarları ve radar altimetrelerin hem platformlarınıza entegrasyonu hizmeti hem de verdiğimiz uzman teknik destek ile en iyi sensör seçimini yapmanıza yardımcı oluyoruz.

Showa-Sokki: Japonya menşeili Showa-Sokki, dünyanın önde gelen strain gage üreticilerindendir. Strain gage ve strain bazlı transdüserler üreten Showa-Sokki, çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Ürünleri arasında, strain gageler, yük hücreleri, tork, basınç, deplasman, ivme transdüserleri yer almaktadır.

Velodyne LiDAR: Otonom araç teknolojileri üzerine faaliyet gösteren Google, Ford, Volvo, Navya gibi firmalar, araçların otonomlaştırılması için en öncelikli sensör olarak, Velodyne LiDAR ürünlerini kullanmaktadır. Belirli bir görüş açısı ile 360 derece etrafını tarayabilen ve saniyede 300.000 noktadan 2.2 milyon noktaya kadar veri toplayabilen endüstri standardı ürünleri ile otomotivden, hava haritalamaya bir çok uygulamada Velodyne ürünleri kullanılmaktadır. Leo Mühendislik, Velodyne LiDAR ürünleri ile farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik entegre sistemler geliştirmekte, emek yoğun olarak insansız sistemler konusunda sistem ve paradigma geliştirme çalışmaları yapmaktadır.

Leo Mühendislik olarak bir sonraki katılım yapacağımız fuar, IDEF 2017 olacaktır. Bu fuarda sergilemek üzere, bir LiDAR entegre sistemin geliştirilmesi çalışmalarımız sürmektedir. ATS 2017'de standımızı ziyaret eden tüm katılımcılara ve misafirlere teşekkür ederiz.

--

--