Leo Mühendislik Medium’da

Samet Kütük
LeoDrive.ai
Published in
3 min readFeb 24, 2017

Leo Mühendislik olarak hakkımızdaki gelişmeleri ve üzerine yazmak istediklerimizi bir süredir kendi web sitemizde barındırdığımız blogumuzda yayınlamayı düşünüyorduk. Onun yerine, Medium ortamında bu faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye karar verdik. Bu nedenle, ilk birkaç yazımızda, şirketimizin önceki faaliyetlerine değineceğiz.

Şirketimizi 2015 yılında otonom araç teknolojileri üzerine çalışmak üzere, Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında kurduk. Şirketimizi kurmadan önce mühendislik şirketlerinde çalışarak elde ettiğimiz deneyimlerimizden öğrendiğimiz üzere, şirketin hayatta kalması için yalnızca ürün geliştirmenin yeterli olmayacağı, aynı zamanda geçerli bir gelir modelimizin olması gerektiğine karar verdik. Bu yüzden, özellikle otonom sistemlerde kullanılan endüstri standardı ürünlerin Türkiye temsilciliklerini almak ve bu süreçte öğrendiklerimizle birlikte ürün geliştirme çalışmalarımızı devam ettirmenin doğru yol olacağını tespit ettik.

Temsilciliğini edindiğimiz ilk ürün/sistem, Fransız SBG Systems oldu. İlk ürünlerimizin satışını Aselsan ve Roketsan gibi savunma sanayinde öncü kuruluşlara gerçekleştirdik. Türkiye’de ürün satışı yapan diğer şirketlerden farklılaşmak adına, yalnızca ürün satışı değil, ürünlerin eğitimleri ve ürünlerin sistemlere entegrasyonu noktasında katma değerli hizmetler vermeye karar verdik. Bugün geldiğimiz noktada, büyüklüğü ya da endüstrisi farketmeksizin tüm müşterilerimize sistem mühendisliği danışmanlığı verebiliyor, müşteri lokasyonunda ya da uzaktan ileri düzeyde teknik destek verebiliyoruz.

Şirketimizi kurmaktaki öncelikli amacımızı gerçekleştirmek için A.B.D. menşeili Velodyne LiDAR’ın Türkiye temsilcisi olmak için çalışmalarımızı hızlandırdık.

Otonom araç geliştirme çalışmalarında, sektörün devleri olan Google, Ford, Uber, Volvo gibi şirketlerin, yüksek çözünürlükte harita üretimi için tercih ettiği Velodyne LiDAR’ın Türkiye temsilciliğini aldıktan sonra, edindiğimiz demo sistemimiz ile LiDAR teknolojisini kullanarak kendi sistem ve paradigmalarımızı geliştirmeye başladık.

Velodyne LiDAR temsilciliğini aldıktan kısa süre sonra, otonom araç geliştirme çalışmalarında kullanılan diğer sensör ve sistemlerin, Türkiye pazarına en iyi uyum sağlayabilecek üreticilerini araştırmaya başladık. Kısa bir süre içerisinde, GPS/INS sistemleri, otomotiv radarları, GNSS sistemleri, kamera sistemleri, radyo linkler gibi ürün gamlarını da ürün portfolyomuza ekledik.

LiDAR teknolojisi üzerine çalışmalarımıza başlamamızı takiben, haritacılık sektöründen yoğun talepler ile karşılaştık. Havadan sayısal arazi modelleri oluşturma, ormancılık ve su işleri uygulamaları, mobil haritalama, elektrik iletim hatları koridor haritalama, arkeoloji ve demiryolları inceleme gibi uygulamalarda, halihazırda kullanılmakta olan fotogrametrik yöntemler yerine LiDAR teknolojisinin kullanılması sayesinde zamandan büyük tasarruflar elde edilebildiğini gördük (bu konu üzerine ayrı bir uygulama yazısı yazacağız). LiDAR teknolojisinin bu amaçla kullanılmasının önündeki en büyük engel olan, LiDAR sistemlerinin yalnızca helikopter ya da Cessna tipi uçaklar tarafından taşınabilecek kadar ağır olması, mobil LiDAR sistemler için geçerli olmadığından (Velodyne Puck Lite’ın ağırlığı yalnızca 590 gram), bu endüstriye yönelik ürün ve çözümler geliştirmeye başladık.

Kısa süre içerisinde birçok farklı konuda faaliyet göstermeye başlamamız nedeniyle, hızlı bir ekip büyütme operasyonuna başladık. An itibariyle, bünyemizde iki elektronik mühendisi, bir makine mühendisi, bir mekatronik mühendisi, bir geomatik mühendisi, bir kontrol mühendisi, bir sürücüsüz araç mühendisi (self driving car engineer), bir endüstri mühendisi ve bir akustik test mühendisi mevcut. Ekibimizi daha fazla büyütmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz

Bizimle çalışmak ister misiniz? İletişim için -> leo@leomuhendislik.com

Sağladığımız ürün ve sistemler hakkında daha fazla bilgi almak ve faaliyetlerimiz hakkında merak ettiklerinizi sormak için bizi yakın zamanda katılacağımız iki etkinlikte bulabilirsiniz.

1–2 Mart 2017 // Ataşehir Silence Hotel

1–2 Mart 2017 tarihinde gerçekleşecek olan Automotive Testing Show’da #19 numaralı standımızla yer alacağız.

Etkinlikte, Velodyne EMEA Teknik Müdürü Dieter Gabriel, “3D LiDAR Sensor Technology to Achieve High-Level ADAS Functions and Autonomy” başlıklı konuşmasını yapacak.

9–12 Mayıs 2017 // TÜYAP İstanbul

9–12 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleşecek olan IDEF 2017'de Salon 10'da yer alan standımızla katılacağız.

Bu fuarda, üzerine çalıştığımız LiDAR entegre sistemin de tanıtımını yapacağız. Ekibimiz çok yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Hakkımızda en güncel haberleri öğrenmek için bizi Medium’da takip edin.

--

--