Yaklaşan Etkinlik: LiDAR Günleri

Samet Kütük
LeoDrive.ai
Published in
3 min readApr 18, 2017

Leo Mühendislik, BGS Bilgi ve Robonik Mekatronik firmalarının işbirlikleri ile İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Ormanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştireceğimiz LiDAR Günleri isimli etkinliğimizin tarihi yaklaşmaktadır.

25–26–27 Nisan 2017 tarihlerinde, LiDAR Günleri isimliği etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Etkinliğimiz üç gün boyunca gerçekleşecek olup, üç parçadan oluşmaktadır.

Etkinliğin ilk gününde, İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Ormanı’nda multikopter İHA uçuşu gerçekleştirilecek ve georeferanslanmış LiDAR nokta bulutu verisi toplanacaktır. Toplanan bu verileri üzerinde, TerraSolid yazılımları ile yüksek seviye sınıflama çalışmaları gerçekleştirilecektir.

Etkinlik kapsamında demo uçuşunun gerçekleştirileceği İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Ormanı, zengin orman verisi içermesinin yanı sıra, İstanbul Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçen ana elektrik iletim hatlarından bir kısmını da orman alanının içerisinden barındırmaktadır.

Leo Mühendislik olarak distribütörlüğünü yapmakta olduğumuz YellowScan Surveyor isimli GPS/INS + LiDAR entegre sistem, Robonik Mekatronik’e ait TurkUAV V3 Oktokopter isimli multikopter İHA’ya monte edilmiş halde ormanlık alan üzerinde uçurularak, orman verisi ve elektrik iletim hattı verisi toplanacaktır. Uçuş gerçekleştirilirken, yine YellowScan’e ait LiveStation isimli yazılım sayesinde, uçuş esnasında toplanan veri gerçek zamanlı olarak yerden izlenebilecektir. Uçuş tamamlandıktan sonra, sahada georeferanslanmış nokta bulutu verisinin .LAS dosya formatında nasıl birkaç dakika içerisinde üretilebildiği gösterilecektir.

Sahada veri toplanmasının ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi içerisinde ayrılmış olan salonumuza geçilerek, burada, toplanmış veriler TerraSolid yazılımları kullanılarak, bizzat TerraSolid yazılımlarının mimarı tarafından sınıflanacak ve üzerinden işleme çalışmaları gerçekleştirilecektir.

Etkinliğin ilk gününün detaylı programı aşağıda verilmektedir:

25 Nisan 2017 Salı

09:00 — İstanbul Teknik Üniversitesi ARI-3'de yer alan Seminer Salonu 4'te karşılama ve günün kısa tanıtımı

10:00 — İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Ormanı’na gidiş

11:00 — YellowScan Surveyor ile demo uçuşunun gerçekleştirilmesi

12:00 — İstanbul Teknik Üniversitesi’ne geri dönüş

13:00 — Öğle Yemeği

14:00 — TerraSolid ile LiDAR nokta bulutu sınıflama çalışmaları

15:30 —Kahve arası

16:00 — TerraSolid ile LiDAR nokta bulutu sınıflama çalışmaları (devam)

17:30 — Kapanış

Etkinliğin ikinci gününde, TerraSolid LiDAR nokta bulutu yazılım paketi ile orman, enerji nakil hatları, karayolu ve demiryolu içeren nokta bulutu verileri üzerinde demo gerçekleştirilecektir.

Yapılacak demo çalışmalarının içerikleri aşağıda verilmektedir:

  • Demo süresince, karayolu ve demiryolu içeren nokta bulutu içinden yolu oluşturan geometrik bileşenler (kurb, klotoid, aliyman, dever vs. ) yatayda ve düşeyde ayrı ayrı hesaplanıp grafik olarak ekrana çizdirilecektir. Ayrıca bu bileşenlere ilişkin parametreler de görüntülenebilecektir. Mevcut bir karayolundaki eğimler gösterilerek su akış yönü analizi yapılabilecektir. Ayrıca yoldaki uzun deformasyonlar, tekerlek izleri ve çukurlar belirlenebilecektir.
  • Nokta bulutu içindeki söz konusu bir demiryolu hattı ve varsa aynı hatta ait enerji kabloları otomatik olarak çizdirilebilecektir.
  • Orman alanlarını içeren nokta bulutu verisinde ise arazi modelini oluşturacak noktalar ve ağaçlar otomatik olarak sınıflandırılıp, her bir ağaç tipi için farklı bir sembol eklenebilecektir.
  • Enerji Nakil Hatlarının bulunduğu alanlarda ise hatlara ait noktalar otomatik olarak sınıflandırılıp, otomatik olarak çizdirilebilecektir. Ayrıca Enerji Nakil Hatlarına tehlikeli olabilecek düzeyde yakın olan objeler veri üzerinden otomatik olarak tespit edilip sınıflandırılabilecektir.

Etkinliğin ikinci gününün detaylı programı aşağıda verilmektedir:

26 Nisan 2017 Çarşamba

09:30 — Örnek Orman Verisi Çalışması

10:30 — Kahve Arası

11:00 — Örnek Orman Verisi Çalışması (devam)

12:00 — Öğle Yemeği

13:00 — Örnek Karayolu & Demiryolu Veri Çalışması

14:30 — Kahve Arası

15:00 — Örnek Karayolu & Demiryolu Veri Çalışması (devam)

16:30 — Soru-Cevap

17:00 — Kapanış

Etkinliğin üçüncü gününde TerraScan yazılımında bulunan, gruplama algoritmaları ile sınıflandırma yönteminin (Classification using Groups) eğitimi gerçekleştirilecektir. Bu yöntem daha önce gerçekleştirilen otomatik sınıflandırma yöntemlerine göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Ayrıca manuel sınıflandırma süreçlerini de hızlandırmaktadır.

Etkinliğin üçüncü gününün detaylı programı aşağıda verilmektedir:

27 Nisan 2017 Perşembe

09:30 — Gruplama Yöntemi ile Sınıflandırma Eğitimi

10:30 — Kahve Arası

11:00 — Gruplama Yöntemi ile Sınıflandırma Eğitimi (devam)

12:00 — Öğle Yemeği

13:00 — Gruplama Yöntemi ile Sınıflandırma Eğitimi (devam)

14:30 — Kahve Arası

15:00 — Gruplama Yöntemi ile Sınıflandırma Eğitimi (devam)

16:30 — Soru-Cevap

17:00 — Kapanış

--

--