YellowScan ile Demo Uçuşu

Samet Kütük
LeoDrive.ai
Published in
2 min readMar 13, 2017

Leo Mühendislik olarak, Fransız YellowScan firmasının haritacılık çözümlerinin temsilciliğini yapıyoruz.

YellowScan, GPS/INS sistemleri ile entegre edilmiş mobil LiDAR çözümleri sunmaktadır. LiDAR teknolojisi, harita üretimi için uzun senelerdir kullanılmasına rağmen, hava LiDAR sistemleri adı verilen entegre sistemler ağırlıkları sebebiyle yalnızca helikopterler ya da Cessna vb. tek motorlu eğitim uçaklarında faydalı yük olarak kullanılabiliyorken, son yıllarda geliştirilen düşük ağırlıklı mobil LiDAR sensörleri sayesinde, aynı iş insansız hava araçları ile gerçekleştirilebilir hale gelmiştir.

Ağırlıkları 590 gram ile 1 kilogram arasında değişen mobil LiDAR sensörler, ham nokta bulutu ürettiğinden, elde edilen verinin GPS/INS sistemleri ile işaretlenerek, harita haline getirilmesi gerekmektedir. YellowScan, farklı alt sistemleri birleştirerek, doğrudan geo-referanslama yöntemi ile halihazır harita üretimi gerçekleştirebilen sistemler geliştirmesi sayesinde, haritacıların kolaylıkla kullanabileceği yazılım ve donanım entegrasyonu tamamlanmış ürünler üretmektedir.

Eletrik iletim hatları koridor haritalama, açık maden sahalarında cevher/stok hacmi hesaplama, arkeolojik ve ormanlık alanların ölçümlerinin yapılması gibi uygulamalar gerçekleştirilebilen YellowScan Surveyor ürünü ile İstanbul’da demo uçuşu yaparak saha uygulamasının detaylarını ve LiDAR haritalama işlemini tanıtmayı hedeflemekteyiz. Veri toplama çalışmalarının ardından TerraSolid yazılımının toplanan verinin anlamlandırılması için sınıflama çalışmalarının, nokta bulutlarının işlenmesinin ve çeşitli uygulamalarda nasıl kullanıldığının gösterileceği bir eğitimin verilmesi için planlamalar yapmaktayız. Hem LiDAR verisinin toplanması hem de analizini kapsayacak detaylı bir eğitim için TerraSolid ile veri analizi uygulamaları eğitimi de, etkinlikte detaylı olarak işlenecektir. Bunun için etkinliği, TerraSolid Türkiye temsilciliğini yürütmekte olan BGS Bilgi Sistemleri ile ortak olarak gerçekleştiriyoruz. 24 Nisan 2017 ile başlayan hafta içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan çalışmanın detaylarının bu hafta içerisinde kesinleştirilmesi hedeflenmektedir.

Etkinliğimizde, hem ormanlık alanların hem de elektrik iletim hatlarının mevcut olduğu bir sahada, bir insansız hava aracı ile uçuşun gerçekleştirilmesi, böylece ormanlık alan verisi ve elektrik iletim hatları verisinin toplanması, toplanan veriler ile nasıl harita üretildiğinin gösterilmesi, üretilen harita üzerinden yüksek seviye sınıflama çalışmalarının yapılması planlanmaktadır. YellowScan Surveyor ürünü ile birlikte uçmak için Ankara’da ürettikleri insansız hava araçlarıyla Türkiye genelinde 50’nin üzerinde projede yer almış Robonik Mekatronik’in insansız hava aracı ile uçuşun gerçekleştirilmesi, üretilen haritanın üzerinde sınıflama çalışmalarının ise, TerraSolid firmasının yazılım mimarının katılımı ile yapılması hedeflenmektedir.

Etkinliğimiz ile ilgili güncellemeleri öğrenmek için Twitter hesabımızı takip edin.

--

--