Succesverhalen > HvA

De Hogeschool van Amsterdam is de grootste hogeschool van Nederland. Dankzij de expertise van Lesterius is het nu mogelijk om op de faculteit ‘Bewegen, sport en voeding’ met een eenvoudige iPad de bewegingsvaardigheid van kinderen van zes tot twaalf jaar te meten.

Lesterius Team
Lesterius NL
3 min readMay 2, 2017

--

Huub Toussaint, Hogeschool van Amsterdam

« Onze hogeschool is de grootste hogeschool van Nederland. We zijn hier op de faculteit ‘Bewegen, sport en voeding’. Wij maken deel uit van de opleidingacademie voor Lichamelijke Opvoeding. Daar worden de leraren Lichamelijke Opvoeding opgeleid. Die leraar Lichamelijke Opvoeding heeft als kerntaak om kinderen beter te leren bewegen. En wij wilden dus heel graag weten in hoeverre die leraar met zijn bewegingsonderwijs succes boekt bij die kinderen. En dus wilden we heel graag in die gymzaal de bewegingsvaardigheid van de kinderen in beeld brengen door dat te meten. Zo zijn we op het idee gekomen om de iPad te gebruiken voor het meten van motorische vaardigheid bij kinderen tussen zes en twaalf jaar. We zijn met Bart aan de slag gegaan en er was meteen een goede klik, een goed contact. We hadden in vrij korte tijd een eerste versie van de applicatie. En daar waren we heel tevreden mee. Maar ja, als je de eerste versie hebt, dan zie je de mogelijkheden. En er is dan een zekere creep in specificaties ontstaan waardoor we dus steeds meer wilden van de software. »

Peter Bouma, Lesterius

« Het project is enigszins geëvolueerd. In het begin was het betrekkelijk eenvoudig. De vragenlijsten waren weinig gedifferentieerd. Maar dat is in de loop der tijd veranderd. »

Antoine de Schipper, Hogeschool van Amsterdam

« De user interface en de user experience zijn eigenlijk sleutelonderdelen geweest voor het succes van het product. We weten: de gymleraar moet vertrouwen hebben in het product en vertrouwen hebben dat het snel en efficiënt werkt. Hij moet eigenlijk het gevoel hebben dat ‘het geen enkele moeite heeft gekost’. En één van de belangrijke uitgangspunten die we daarbij altijd hebben gehanteerd is: wat je ziet, moet je invullen. Alles wat je ziet, scoor je. En laat die computer dan maar de rest uitrekenen. »

Peter Bouma, Lesterius

« Het moet soepel werken, het moet overzichtelijk zijn en heel makkelijk te bedienen zijn. En hoewel de database onder de motorkap behoorlijk ingewikkeld is, moet juist de bovenkant, dus het zichtbare deel, zo simpel mogelijk lijken. En dat is een uitdaging. »

Huub Toussaint, Hogeschool van Amsterdam

« Bart heeft daar zeker in het begin een hele grote vrije hand in gehad. En naar grote tevredenheid heeft hij dat vormgegeven. Steeds had hij een voorstel: wat vind je van deze manier van vormgeven? En dat we op die manier - waarbij we ook steeds mensen in de praktijk de testen hebben laten afnemen met Filemaker-software - een vrij korte feedbackloop hadden over: hoe moet je dat nou vormgeven, hoe moet je dat nou realiseren. En zo is het in het begin zeker gegaan en dat ging eigenlijk vlot en naar tevredenheid. »

Peter Bouma, Lesterius

« Bij de HVA was natuurlijk wel veel kennis over hoe je zo’n onderzoek aanpakt, en zelfs wel enige kennis over hoe je dat technisch aanpakt. Maar de expertise in het bouwen van een iPad-applicatie was daar gewoon helemaal niet aanwezig. En daar hebben we volgens mij aardig mee kunnen helpen. »

Antoine de Schipper, Hogeschool van Amsterdam

« De samenwerking met Lesterius is me eigenlijk heel goed bevallen. Ik merkte dat mijn eigen kennis - ik heb ook wat programmeerkennis - op een gegeven moment stopte. En zij konden in het stuk over databases, met name dan Filemaker, heel mooi aanvullen. We zien dat docenten steeds meer openstaan voor onderzoek. En dat komt ook omdat de drempel om in te stappen, om mee te doen duidelijk wordt verlaagd. En ze zien ook vooral dat de gegevens die daaruit voortvloeien voor hen ook heel nuttig zijn. Dus dat ze met weinig moeite heel bruikbare gegevens kunnen verzamelen. En dat is eigenlijk waar het hele project om draait. »

--

--