Ce e Scratch si de ce e atat de popular?

Ana Maria Benta
Let’s Code Cluj
Published in
2 min readJul 25, 2019
Parte din proiectul Scratch realizat de cursantii Let’s Code pentru Moonhack 2019

Scratch este un limbaj de programare pentru copii creat de MIT Media Lab. Sloganul lor, “Imagine. Program. Share” ne trimite de la inceput cu gandul la o comunitate care ajuta copiii sa se dezvolte nu doar la nivel tehnic, prin cunostintele de informatica pe care le acumuleaza, ci si la nivel personal, punand accent pe colaborare si creativitate.

Unul dintre primele lucruri pe care le afli despre Scratch este ca poti dezvolta jocuri video cu ajutorul lui, ceea ce il face amuzant si antrenant. Dar asta nu e tot ceea ce ofera. Cu ajutorul ilustratiilor pe care le pune la indemana micilor programatori, acestia pot crea animatii, texte, povesti, muzica si multe altele. Iar atu-ul lui principal e faptul ca le faciliteaza tinerilor intelegerea logicii programarii, a conceptelor de baza ale acesteia, transformand totul intr-un joc de echipa plin de imaginatie!

Scratch a fost, totusi, criticat de multe ori pentru stilul simplist, tip drag-and-drop, care poate induce copiilor ideea gresita ca programarea e superficiala si lipsita de seriozitate, mai ales atunci cand il compari cu alte limbaje ca C++, Java sau JavaScript. Dar cei care au crescut cu el au demonstrat ca pot face usor tranzitia catre orice alta parte a codarii, mai importante fiind celelalte aptitudini castigate prin intermediul lui: colaborarea, creativitatea, dezvoltarea simtului logic si a capacitatii de rezolvare a problemelor.

Scratch detine toate componentele importante ale unui limbaj de programare, ceea ce il face mult mai mult decat o simpla joaca pentru copii. El contine functii, loops, si conditionale care pot fi folosite pentru a crea algoritmi si instructiuni pentru operarea anumitor probleme. Iar asta inseamna ca fiecare copil va descoperi cu placere programarea, fara sa se blocheze in erori si sintaxa de la bun inceput.

Prin intermediul Scratch copiii se regasesc in postura de creatori si dezvoltatori, iar acest lucru ii invata sa fie mai critici si sa inteleaga de ce e bine sa nu ramana doar consumatori ai tehnologiei.

Un limbaj de programare e pana la urma o prima usa pe care tinerii trebuie s-o deschida pentru a intra in lumea marilor proiecte tehnologice. Iar Scratch e unul dintre cele mai bune pentru ca e simpatic si usor de inteles si utilizat, si incurajeaza copiii sa-si transforme fiecare idee in realitate!

--

--