Este STEM chiar atat de important?

De ce toata lumea insista cu STEM (Science, Technology, Engineering, Math)?

Ana Maria Benta
Let’s Code Cluj
5 min readDec 6, 2019

--

E simplu, lumea din jurul nostru depinde de STEM. Economia, medicina, agricultura, vacantele, starea noasta generala de bine depind intr-o mai mica sau mai mare masura de Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica. Deci cand spunem STEM nu ne referim doar la informaticieni si halate albe de laborator, ci la o multitudine de lucruri care se afla in jurul nostru si pe care ne bazam zi de zi.

De ce e importanta EDUCATIA STEM?

Pentru inceput, trebuie sa acceptam ca pentru a educa, mai intai trebuie sa ne educam pe noi insine.

Sunt doua tipuri de educatie STEM; cea pe care elevii si studentii o primesc in salile de clasa, si educatia care se refera la mine, la tine, la parinti si profesori, la noi toti. Daca noi insine nu intelegem care este importanta educatei STEM si ce rol va avea ea in viitor, o sa ne fie greu sa ne ghidam copii, elevii, studentii in aceasta directie.

Joburile in domeniul STEM se platesc foarte bine. Angajatorii din Romania platesc IT-istilor salarii nete de 6.683 de lei in medie, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistics (INS) din Februarie 2019. Iar daca luam toate categoriile de salariati, castigul salarial mediu nominal net este de 2.933 lei (jumatate din primul!). (https://www.startupcafe.ro/taxe/salariul-mediu-2019-it-constructii-net-brut.htm).

In acelasi timp sunt foarte multe joburi disponibile in domeniu iar cifrele sunt intr-o continua crestere. Conform estimarilor, deficitul specialistilor IT in Europa va ajunge pana la 900.000 de persoane pana la sfarsitul anului 2020. In SUA cifrele sunt si mai mari, in acest moment sunt 2.4 milioane joburi deschise in domeniul IT.

Si nu in ultimul rand, joburile din domeniu sunt foarte interesante. Ce face un job interesant? Unii ar spune ca banii (am mentionat deja asta), altii ar spune ca subiectele abordate (masinile autonome nu se vor construi singure… sau… poate ca asa va fi intr-o zi). Din orice unghi te-ai uita la subiect, joburile STEM sunt printre cele mai interesante. Daca incepi sa faci research despre joburile viitorului (Climate Analyst & Weather Moderators, A.I. Trainer & Technician, Science Ethicist, Technology Advocates, Biotech Engineers, 3D Printing Engineers, Space Exploration, AR & Virtual World Designer, Green Power Creator, etc.) te poti trezi ca ai „pierdut” toata ziua cu asta.

De ce e importanta EDUCATIA TIMPURIE?

Pe mine ma intriga tot ce este legat de tehnologie. De ce? Deoarece am fost inconjurata de reviste Stiinta si Tehnica in copilarie, iar tatal meu ma lua mereu cu el cand avea de reparat, instalat sau montat cate ceva. In plus am avut norocul ca pe cand eram in clasa a 6-a sa primesc cadou un calculator HC85, care a fost printre primele home computers disponibile in tara, dar care avea nevoie de un casetofon si un televizor pentru a functiona (mare distractie era cu casetele audio, care erau pe post de memorie pe vremea aceea). Apoi m-am inscris la clubul de infomatica de la Palatul Copiilor si dintr-o data am stiut ce cariera voi urma.

Accesul timpuriu la educatia STEM si influenta unor role models este cruciala cand ne gandim la oportunitatile pe care le creem pentru copiii nostri. Si sa nu subestimam efortul necesar din partea parintilor pentru a crea contextul potrivit pentru copiii lor. Noi ca parinti trebuie sa iesim din zona de confort, sa ne informam, sa ne aprovizonam cu materialele necesare diferitelor exeprimente stiintifice care se pot face acasa, sa cautam expozitiile, evenimentele, filmele, cartile potrivite pentru a hrani curiozitatea copiiilor si pentru a ii expune la diferite experiente. Pentru parintii care au urmat o carierea pe linia umana, deci un interes mai scazut in matematica si stiinte exacte, efortul este considerabil si din pacate multi abandonam si ne asteptam ca scoala sa indeplineasca rolul acesta. Dar totusi, nu putem sa nu ne intrebam cum ar putea reusi scoala unde un profesor lucreaza cu 25–30 de elevi cand noua ne este foarte greu 1 la 1 cu un copil deja curios?

Ce se poate face?

Din fericire, cei care doresc sa invete, traiesc in epoca perfecta. Informatia si orice subiect pe care ti l-ai putea imagina se afla la varful degetelor noastre. Dar din pacate, locul unde cei mai multi invata, scoala, nu este chiar unde ar trebui sa fie in materie de echipare cu abilitati STEM. Din pacate, fiecare scoala se loveste de propriile provocari, poate pretul prea mare al echipamentelor, poate personalul sub-calificat, poate este prea dificil sa ramana la zi cu tehnologia intr-un peisaj in continua schimbare, poate timpul este foarte limitat datorita programelor incarcate care trebuie bifate.

Dar indiferent de situatia din scoli, nimic nu trebui invatat doar in „laborator”. In sport, poate copiii joaca in echipa scolii, dar in acelasi timp participa si la alte meciuri cu echipa din cartier, poate participa si la cantonamente de pregatire sau poate au si un antrenor personal.

STEM nu trebuie sa fie diferit

Din fericire multe comunitati au acces la diverse programe STEM la biblioteci sau la palatele copiilor, s-au construit centre de invatare experientiala, huburi educationale, scoli informale sau cluburi private, corporatiile investesc in programe educationale si competitii prin fondurile de CSR sau ofera burse de studiu pentru categoriile mai vulnerabile ale societatii. Oportunitati exista.

Sa ne gandim la AI si Machine Learning de exemplu sau Modelare si Printare 3D. Stiam ca sunt topice de interes pentru pregatirea copiilor nostri pentru viitor, se poate vedea asta si din lista de cursuri de la clubul nostru de informatica, dar nu as putea spune ca as fi stiut de existenta unor astfel de oportunitati si programe daca nu faceam parte din familia Let’s Code (https://www.letscode.ro/cursuri-de-programare-informatica-robotica-pentru-copii/).

In concluzie depinde doar de noi sa ne educam continuu pentru a ii putea educa si pe altii. Doar in felul acesta putem inspira copiii, le putem trezi interesul in tehnologie intr-un mod structurat, memorabil si de impact.

Articol aparut pe https://www.letscode.ro/este-stem-chiar-atat-de-important/

--

--