GÜÇLÜ OL

Gülen Gündüz Yılmaz
Lidersensin
Published in
2 min readMar 6, 2017

Erhan Bey küplere binmiş, heyecanla konuşuyordu ama Meltem ne yaparsa yapsın dinleyemiyordu. Giderek ellerini de iyice sallamaya başlamıştı adam, birazdan sesi de tizleşecekti, adı gibi emindi. N’apsam da sakinleştirsem? Yüzü de iyice kızardı bak.

Meltem nefesini tuttuğunu fark etti ama derin nefes almayı başaramadı.

İçinden kapıyı çekmek geldi. Hiç bir şey söylemeden… Çocukluktaki gibi küsse ne güzel olurdu. Ama o koskoca Genel Müdür Yardımcısı idi. Erhan Bey de koskoca CEO.

Gülümseyerek “Sizi çok iyi anlıyorum Erhan Bey, tabii ki halledeceğiz ekiple” dedi.

Erhan Bey’in yüzündeki sakinleşmeyi dikkatle izledi. “Tamam o zaman, sana güveniyorum.”

Kapıyı kaparken kendini derin nefes almaya zorladı. Koçu duygularıyla bağlantıya geçmesi için nefesini gözlemleyebileceğini söylüyordu. Sonra da “Ne hissediyorum” diye sormalıydı kendine. Ama soramadı, Erhan Bey’e söz vermişti, krizi hemen çözmeliydi. Sonra bakardı ne hissettiğine…

****

Transaksiyonel Analiz’de Sürücü ( İngilizcesi Driver) olarak geçen 5 tane şemadan bahsedilir. Önümüzdeki 5 hafta bu şemalardan bahsedeceğiz. İlk şemamız da GÜÇLÜ OL şeması.

Şemaları hayatımızda sıklıkla düştüğümüz örüntülerimiz/otomatik davranışlarımız olarak düşünebilirsiniz. GÜÇLÜ OL şemasını taşıyan biri; Meltem gibi, durum ne olursa olsun dışarıya güçlü görünür, duygularını genelde bastırır, dolayısıyla da ifade edemez.

Tüm şemalar, hayattaki durumlara farklı perspektifler, çözümler ve tepkiler geliştirebilmemizi kısıtlar. O anda tek bir senaryomuzun var olduğuna inanırız.

Güçlü ol şemasını taşıyıp taşımadığınızı anlamak için aşağıdaki ifadelerin size ne kadar uygun olduğuna bakın:

1- Çevrenizden şunları duyar mısınız?

o “Ne kadar soğukkanlısın”

o “Metanetlisin”

o “Poker face” /”Senin de yüzünden hiç bir şey anlaşılmıyor”

2- Kriz anında insanlar sizi mi ararlar?

3- Ne hissettiğinizi söylemek zor mudur? (Ne hissettiğinizi bilir misiniz?)

4- İnsanlara kendi sıkıntı ve dertlerinizi pek anlatmaz mısınız?

5- Ve son olarak aşağıdaki (abartılmış) hayali durum size ne kadar uygun?

Çok mühim bir toplantınız var. Kahve alırken eliniz kesildi. Elinizi sarıp, kahveyi de soğukkanlı bir şekilde yine götürüp toplantıya katılır mısınız?

Peki, bu şema sizde varsa ve tabii bundan çıkmak istiyorsanız ne yapabilirsiniz?

1- YARDIM İSTE! Yardım istemek son derece normaldir. Üstelik “yardıma ihtiyacım yok, her şeyi kendim yaparım” kafası sizi insanlardan uzaklaştırır. İnsanlar birbirlerine destek oldukça daha derin bağlantı kurarlar.

2- Duygularını ifade et; göster. Kırılganlığını göstermekten çekinme. Sandığımızın aksine duygularımızı konuşabildikçe zayıflamayız, güçleniriz; karşımızdakiyle ilişkimiz de daha güçlenir.

3- Kendi ihtiyaçlarını dile getir. Tabii önce “Şu anda neye ihtiyacım var?” sorusunu kendine sormalısın. Unutma, ihtiyacını karşılamaktan tabii ki sen sorumlusun. İhtiyacını net olarak tespit ettiğinde karşılamak için onlarca yöntem bulabildiğine şaşıracaksın.

--

--