“HERKESİ MEMNUN ET” ŞEMASI

Ayşe Yazgan
Lidersensin
3 min readMar 24, 2017

--

“ Ne dersin sence de bu şekilde iyi olmadı mı?” diye sordu Başak.

“ Fark etmez, sen bilirsin…” dedi Ali. Yüzüne o her zamanki zoraki gülümsemesi gelip yapışmıştı. O kadar alışmıştı ki canı sıkıldığında gülümsemeye; artık yüz kasları tam bağımsızlığını ilan etmiş ayrı bir cumhuriyet gibi hareket eder olmuşlardı.

Çok fark ederdi hem de! Hiç ama hiç istemiyordu Başak’ın önerdiği şekilde yapmayı. Tüm hücreleri “HAYIR! HİÇ DE İYİ OLMADI” diye bağırıyordu.

Ama söylerse de olmazdı şimdi. Gereksiz bir tartışma çıkar, tatsızlık olurdu. “Ne gerek var şimdi gerginliğe?” diye düşündü. İtirazlarını bastırmak istercesine yutkundu, yutkundu, yutkundu.

Suskunluğuyla aslında cevabını ima ediyordu, kibarca Başak’ın anlaması bekledi.

“Şşş Alo, orda mısın Ali? Ne’n var?” diye soran Başak’ın sesiyle irkildi.

“Ha evet burdayım, bir şey yok.” dedi gülümseyerek.

Söylemediği çok şey vardı oysa….

****

Bu hafta Transaksiyonel Analiz’deki şemalardan Herkesi Memnun Et” şeması ile devam ediyoruz.

“HERKESİ MEMNUN ET” Şemasını Nasıl Tanırsınız?

  • 🔷 Çevreniz tarafından kibarlığınızla tanınıyorsanız;
  • 🔷 Fikriniz sorulduğunda “Sen bilirsin, fark etmez” gibi cevapları sıklıkla kullanıyorsanız;
  • 🔷 “HAYIR” demekte oldukça zorlanıyorsanız;
  • 🔷 Sizi üzen, sıkan konuları NET & DİREKT söylemek yerine, dolaylı yoldan İMA ETMEYİ tercih ediyorsanız ve karşı tarafın anlamasını bekliyorsanız;
  • 🔷 Biri suratını astığında “benden ötürü, acaba ben mi ters bir şey söyledim?” ilk düşünceniz oluyorsa;
  • 🔷 Başkalarını mutlu etmeyi öncelikli göreviniz olarak görüyorsanız;
  • 🔷 Sizin ne hissettiğinizden ziyade, eşinizin, dostunuz mutlu ve iyi olması sizin için önemli olansa ve neredeyse “onlar iyi olsun da” hayat sloganınız haline geldiyse;

“HERKESİ MEMNUN ET” ŞEMASI ana sürücülerinizden biri demektir.

İYİ HABER: Şemaları anlatırken bahsettiğimiz gibi, şemalar hayatımızı düzenlemek ve kolaylaştırmak için varlar. Kendi şemalarımızı yani içinde bulunduğumuz kafaları tanırsak, getirisinden çok götürüsü olduğunda fark eder ve önlem alabiliriz. Yani bu kafalar asla kurtulunması gereken “tü kaka” kalıplar değiller. Nerede, ne zaman, ne kadar işimize yaradıklarını bilirsek bilinçli olarak seçtiğimizde gayet de işimize yarıyorlar.

Örneğin HERKESİ MEMNUN ET şeması yeni girdiğimiz ortamlara daha kolay adapte olmamızı, ve özenli tavırlarımız sayesinde sevgi ve saygı görmemizi sağlar.

KÖTÜ HABER: Herkesi Memnun Et Şeması, kendi isteklerinizi önceliklendirmenizi engeller. İsteklerinizi net ve direkt söylemediğiniz için insanlar sizin ne dediğinizi anlamayabilir, aksine uzun ve dolaylı bir açıklamayı çok farklı duyabilirler.

Ayrıca herkesi memnun etmeye çalışırken, kendinizden memnuniyetsiz olabilirsiniz, aman dikkat. Her türlü olumsuz durumdan sorumlu hissetmek, sizi çok ama çok yorar.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?

1- NET & DİREKT OL: “Net ve direkt olmak eşittir kaba olmak” gibi geliyorsa, bu düşünceni gözden geçirmeni öneririm. Kendine şu soruları sorabilirsin: “Dolaylı yoldan ima etmenin kibar olmak anlamına geldiğine mi inanıyorum? Bu inancımı ne zaman ve nasıl edindim? Net ve direkt konuşup, aynı zamanda kibar ve düşünceli biri olsam nasıl olurdum?” “Benim ihtiyacım/isteğim ne?” “Önce kendimi memnun edip, daha sonra başkalarını memnun etsem nasıl olurdu?”

2- KİŞİSEL ALGILAMA: Karşındaki insan suratını astığında “acaba başka bir şeyle ilgili olabilir mi? Gerçekten bu benimle mi ilgili?” sorusunu kendine sormayı pratik et.

3- VARSAYMA SOR: Tıpkı senin imalarını karşı tarafın anlamayabileceği gibi, sen de onların gerçekten ne istediklerini bilemeyebilirsiniz. Bir karikatür vardır hani? “Seviyorsan git konuş” ben onu herkesi memnun et kafası için şöyle değiştirdim: “Varsayıyorsan git konuş :)”

Herkesi Memnun Et şeması size ne kadar tanıdık geldi? Yukarıdaki listeden bugün bir tanesini uygulayacak olsanız hangisini seçerdiniz? Bizimle de paylaşmayı unutmayın.

Şemanız ne olursa olsun, diğer odalardan da bakmayı unutmayın, manzaranız hep geniş olsun!

İyi haftasonları

Ayşe Yazgan

24 Mart 2017

--

--

Ayşe Yazgan
Lidersensin

Executive Coach I Trainer I Co-Founder of Lider Sensin! Coaching & Training