“MÜKEMMEL OL” ŞEMASI

Ayşe Yazgan
Lidersensin
Published in
3 min readSep 3, 2017

Apar topar toplantıya çağrıldı Serkan. Elindeki sunumu henüz bitirememişti.

“Günaydın beyler, sunumlar hazır mı?” diye sordu Genel Müdür.
“Hazır efendim ama henüz bitmedi, daha vaktimiz var diye getirmemiştim.” diye açıklayacaktı ki, Numan lafa atıldı:
“Benimki hazır Akif Bey, yansıtıyorum ekrana hemen.”

O beğenmediği Numan, ortalama Numan, şekil şemalden anlamayan Numan.
Ne anlardı o sunum hazırlamaktan, hele hele sunmaktan! Ne sunumunun bir ekstralığı vardı, ne de hitabet yeteneği. Üstelik son verilerle desteklememişti bile sunumunu. Serkan içinden eleştiri bombardımanına tutuyordu Numan’ı: “Yaptığı sunumun yavanlığına bak!”

Oysa Genel Müdür öyle düşünmüyordu:

“Eline sağlık Numan. Seninkini de görmek isterdim Serkan ama artık vaktimiz kalmadı. Elinde olanları Numan’a gönderir misin şimdi? Numan, Serkan’ın eklemelerini de katıp bana yolla toplantı çıkışında. Akşam kurula sunumu sen yapacaksın.”

Elinde olanları ham haliyle Numan’a yollamaktan başka çaresi kalmadı.

Hem içeriği birçok datayla destekleyeyim, hem de şekli şemali havalı olsun derken, Numan sunumu yapmıştı bile. Bu fırsat da kaçtı gitti…

Desktop’ında onu bekleyen “mükemmel” ama gün yüzüne çıkmamış ve belki de hiç çıkmayacak sunumuna, odasına geri döndü…

***

Bu hafta Transaksiyonel Analiz’deki şemalardan Mükemmel Ol şeması ile devam ediyoruz.

Mükemmel Ol Şemasını Nasıl Tanırsınız?
“İyiyim ama en iyisi değilim; henüz bitmedi, daha iyi olabilir”
“Şu kitabı da okuyayım, bu masterı da yapayım, şu eğitimi de alayım, ondan sonra” lafları tanıdık geliyorsa;
%98’i bitmiş bir işte; o %2 nereden kaçtı diye didikliyorsanız;
“Bir iyi, bir de kötü haberim var hangisini önce duymak istersin?” diye sorduklarında “önce kötü haberi” duyayım diyorsanız,
“Henüz hazır değil” diye bir çok şeyi ve hayatınızı “mükemmel olduğunda” gelecekte bir zamanda yaşamak üzere erteliyorsanız MÜKEMMEL OL ŞEMASI ana sürücülerinizden biri demektir.

İYİ HABER: Şemaları anlatırken bahsettiğimiz gibi, şemalar hayatımızı düzenlemek ve kolaylaştırmak için varlar. Kendi şemalarımızı yani içinde bulunduğumuz kafaları tanırsak, getirisinden çok götürüsü olduğunda fark eder ve önlem alabiliriz. Yani bu kafalar asla kurtulması gereken “tü kaka” kalıplar değiller. Nerede, ne zaman, ne kadar işimize yaradıklarını bilirsek bilinçli olarak seçtiğimizde gayet de işimize yarıyorlar.
Örneğin MÜKEMMEL OL şeması bize birçok başarı getirir.

KÖTÜ HABER: Mükemmel Ol Şeması, yüksek standartları ve beklentileri de beraberinde getirir; davranışlar, işler kolay kolay beğenilmez. Kendinize, çocuğunuza, eşinize, çalışanlarınıza karşı çıtayı oldukça yüksek koyabilirsiniz. Başkalarının işlerini de kolay kolay beğenmeyeceğinizden, evde ve ofiste işleri delege etmek yerine her şeyi kendiniz yapmak zorunda kalmaktan şikayet ederken bulabilirsiniz kendinizi, aman dikkat!
Paylaşabileceklerinizi, yapabileceklerinizi erteletir. “En bakımlı sevgili, en iyi anne, en başarılı çalışan, en iyi bilen” olayım derken elinizde olanların da tadını çıkarmanızı engeller.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?
1- ERTELEME: Gelecekte mükemmel olmasını, bir gün en güzel hale gelmesini beklemek yerine, BUGÜN elinden gelenin en iyisini yap.
2- Başarılarını kutla: Eksik olan kısıma değil, kat ettiğin yola odaklan. %90’ı bitmiş bir işte, “neden %10’u eksik, hala mükemmel değil” demek yerine o ana kadar kat ettiğin yolu ve başarılarını kutla.
3- Hatalarından öğren ve onları kutla: Edison elektriği bulmadan önce tam 2000 kez hata yapmış. Ve her seferinde “2000 yanlış sonuç bulduğuma göre artık doğruya daha yakınım” demiş. Eğer pes etseydi, ilk seferinde mükemmel sonuca ulaşmayı bekleseydi, belki elektrik yine bulunurdu ama birkaç yüzyıl daha ertelenebilirdi :)

Mükemmel Ol şeması size ne kadar tanıdık geldi? Yukarıdaki listeden bugün bir tanesini uygulayacak olsanız hangisini seçerdiniz? Bizimle de paylaşmayı unutmayın.

Şemanız ne olursa olsun, diğer odalardan da bakmayı unutmayın, manzaranız hep geniş olsun!

İyi haftasonları
Ayşe Yazgan

17 Mart 2017

--

--

Ayşe Yazgan
Lidersensin

Executive Coach I Trainer I Co-Founder of Lider Sensin! Coaching & Training