“TELAŞECİLİK” ŞEMASI

Ayşe Yazgan
Lidersensin
3 min readApr 7, 2017

--

***

Hamit cep telefonuyla kulaklıkla konuşarak yürüyordu ofisin içinde. Kahve almaya makinelere doğru gidiyordu. Kahvesini alırken yolda birkaç insanla selamlaştı, “Naber, nasılsın? Ben de iyiyim. Bir ara öğle yemeği yesek ya?” diye geçen diyaloglardan tam dinleyemiyordu Sedat’ın anlattıklarını.

Tam masasına döndüğü sırada ofis telefonu çaldı. Daha masasına oturmadan telefonu açıp boynuna kıstırdı. O sırada dizi masaya çarptı, elindeki kahve döküldü.

“Bir saniye bekle abi. Kahve döküldü de, inşallah klavyeye ya da telefona gelmemiştir. Yok sana demedim abi. Diğer hattayım cepte. Sedat, bir saniye ofis telefonu çaldı da.”

+ “Tamam, bekliyorum.” dedi Sedat gönülsüzce.

“Hadi canım? Bu akşam mı? Yarın sabaha sunum yetiştiriyorum, tamamen unutmuşum bizim yemeği. Dur bi dakka, diğer hattı halledip arıcam seni. Kapattım abi.” diye tekrar diğer hatta kendisini bekleyen Sedat’a döndü. “Akşama program varmış meğer. Ne diyorduk?”

Sedat, konusunu tekrar anlatmaya başladı ama dinleyemiyordu Hamit. O sırada gelen e-maile takıldı gözü. Hızlı hızlı bastığı tuşların sesi diğer hattın ucundaki Sedat’a gidiyor olmalıydı. Bütün bunlardan bihaber Hamit, e-mali yanıtsız bırakmaktansa, konuşurken yazmayı tercih etmişti.

Ama o da ne, e-maili yanlış Osman’a atmış!

****

Bir elinde jonglör gibi beş top çeviren, izlerken bile insanı nefes nefese bırakan, hikayedeki Hamit arkadaşımız gibi karakterlerin şemasına “TELAŞECİLİK ŞEMASI” diyoruz.

“TELAŞECİLİK” Şemasını Nasıl Tanırsınız?

🔷 Genelde işlerinizi son dakikaya bırakıyorsanız;

🔷 Hepsi acil ve hepsi çok önemliyse;

🔷 Aynı anda çok fazla işi hızlıca halledip; aceleyle bazen hata çıkınca tekrar tekrar düzeltmek durumunda kalıyorsanız;

🔷 Bütün işleriniz tabiri caize dokuz çarşamba gibi aynı anda bir araya geliyor ve o işlerin arasında nefes nefese kalıyorsanız ; “TELAŞECİLİK” ŞEMASI ana sürücülerinizden biri olabilir.

İYİ HABER: Şemaları anlatırken bahsettiğimiz gibi, şemalar hayatımızı düzenlemek ve kolaylaştırmak için varlar. Kendi şemalarımızı yani içinde bulunduğumuz kafaları tanırsak, getirisinden çok götürüsü olduğunda fark eder ve önlem alabiliriz. Yani bu kafalar asla kurtulunması gereken “tü kaka” kalıplar değiller. Nerede, ne zaman, ne kadar işimize yaradıklarını bilirsek bilinçli olarak seçtiğimizde gayet de işimize yarıyorlar. Örneğin TELAŞECİLİK şemasına sahip olanlar oldukça hızlı insanlardır, ellerindeki işi çabucak çıkarırlar.

KÖTÜ HABER: Telaşecilik Şeması, sizi nefes nefese bırakır. Oldukça yorucudur. Ayrıca acele işe şeytan da karışınca, son dakika baskısı ile hata yapmanıza sebep olabilir.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?

1- Nefes nefese kaldığınızı hissettiğinizde, önce derin bir nefes alın. Sonra doğadan ilham alın. Siz oradan oraya koştururken, çiçeklerin telaşesi var mı açmak için? Bu sene geç kaldı diye koşturuyor mu yaz arkasından baharın?

2- İşlerinizi son dakikaya bırakmayın. Önceliklendirme listesi yapıp, önemli olanlar listesinden acil hale gelmeden önce yapabileceklerinizi seçin.

3- Bugün bir tane programa ya da teklife HAYIR diyin: birden fazla işi, programı aynı anda yaptığınıza göre hepsine Evet diyorsunuz demektir :) Gerçekten acil ve önemli olana evet diyip, diğerlerine Hayır demeyi pratik edin.

Telaşecilik Şeması size ne kadar tanıdık geldi? Yukarıdaki listeden bugün bir tanesini uygulayacak olsanız hangisini seçerdiniz? Bizimle de paylaşmayı unutmayın.

Şemanız ne olursa olsun, diğer odalardan da bakmayı unutmayın, manzaranız hep geniş olsun!

İyi haftasonları

Ayşe Yazgan

7 Nisan 2017

--

--

Ayşe Yazgan
Lidersensin

Executive Coach I Trainer I Co-Founder of Lider Sensin! Coaching & Training