Відпочинок з користю або Літні юридичні школи

Tetiana Podoliaka
Life&Lies of Law Student
4 min readJul 2, 2019

Перша асоціація зі словом відпочинок, яка виникає в середньостатистичного українця, це якийсь жарений тюлень на пляжі з коктейльчиком, який нічого не робить і про роботу й думати не хоче, а також поповнює кількість жиру в організмі… А після відпустки із печальним обличчям обдивляється себе в дзеркалі… Нашим підписникам, певно, набридли розмови про серйозне: магістерське ЗНО, навчання, робота тощо… Пора, як то кажуть, розрядити обстановочку. Поговоримо про приємне та корисне водночас!

Є різні школи: такі, де Ви виключно працюєте (наприклад, я брала участь в EU Law Summer School та Human Rights Summer School, які проводяться в основному під час навчального року на базі університетів та пов’язані з відборами на певні муткорти) і такі, де Ви працюєте та відпочиваєте водночас (наприклад, «Верховенство права і конституціоналізм», де я мала нагоду побувати минулого року, а також куди збираюся цього року). У даній публікації піде мова якраз про другий тип.

Літні юридичні школи — це, не побоюся цього слова, свого роду ностальгія. За часами дитячих таборів, пригодами та різними божевільними штуками. Хоча це навіть крутіше за табори, бо вірогідність знайти «своїх людей» тут значно вища. З них Ви повертаєтеся не з жиром, а з новими знаннями та знайомствами (хоча ні, брешу, годували нас на літній школі «Верховенство права і конституціоналізм» прекрасно). Ви знаєте, що точно маєте друзів із різних куточків України. І потім матимете з ними ще не одну душевну зустріч.

зустріч свідків верховенства права (листопад 2018, Київ)

Я на час першої такої своєї школи ще не мала великого досвіду роботи юристом, але мої колеги зі старших курсів це швидко виправили. Один друг порекомендував податися на стажування до народного депутата України, з іншим працювали разом в юридичній фірмі. А «ветеран» нашого конституційного раю Юрій регулярно після школи заохочував мене та інших колег до участі в конкурсах наукових робіт. Попонтуюся трошечки перед підписниками: в квітні цього року я стала переможцем Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за роботу з конституційного права «Право на соціальний захист у рішеннях Конституційного Суду України»). Одним словом, літня школа чи не найкраще демонструє правило шести рукостискань в дії.

Я на нагородженні переможців Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт в Одесі (квітень 2019)

До того ж, з Вами на таких школах працюють найкращі викладачі — судді, адвокати, академіки тощо. Факт того, що з ними Ви спілкуєтеся на рівних не може не тішити. А наприкінці школи маєте якесь практичне завдання (наприклад, у нас на школі «Верховенство права і конституціоналізм» було модельне засідання Конституційного Суду України), де можете почути практичні рекомендації експертів. А організаторів Ви будете ще довго згадувати з любов’ю (як я Михайла Савчина та Сергія Перемота). І не забудьте в резюме вказати те, що Ви брали участь в роботі літньої школи. Роботодавець, безперечно, побачить у Вас спраглу до знань людину.

Не менш важливим питанням є, звісно ж, фінансування шкіл. Коли середньостатистичний українець рахує кожну копійку, витрачену на коктейльчик, то студенти-учасники можуть взагалі ні за що не паритися. Наприклад, «Верховенство права і конституціоналізм» фінансує ОБСЄ. Ви проживаєте в наймальовничіших куточках України (навіть, можливо, десь закордоном) у прекрасних готельних комплексах, з оплачуваним харчуванням і проїздом. Тому досить скаржитися на те, що у Вас немає грошей на літній відпочинок, пишіть заявки разом із есе/статтею/меморандумом/резюме/іншим завданням та надсилайте на пошту.

А тепер відповідь на питання життя та смерті: як потрапити на подібні заходи? Уважно слідкуйте за оголошеннями, обирайте, куди податися відповідно до Ваших зацікавлень у певних галузях права, читайте вимоги та не пропустіть дедлайни! Звісно ж, що кількість учасників обмежена, але постарайтеся максимально розкрити тему, розвинути позицію сторони, дослідити всі можливі джерела тощо. І, по можливості, сконтактувати з учасниками попередніх років, щоб отримати цінні поради. Ваша мотивація до саморозвитку та бажання гарно провести літо — це перший крок до того, щоб обрали з багатьох заявників саме Вас.

Учасники та викладачі літньої школи “Верховенство права і конституціоналізм” (Яремче, липень, 2018)

Тому, любі підписники, як бачите, відпочинок на гарний бюджет і з користю для Вашого професійного розвитку — це реально! Наостанок хочеться побажати Вам лиш гарного літа та якнайбільше натхнення!

--

--